Κορδελιο: 50.000 κάτοικοι θα εγκαταλείψουν τα σπίτια τους λόγω...βόμβας


Την Κυριακή αναμένεται να γίνει η επιχείρηση εξουδετέρωσης της βόμβας που βρέθηκε πριν λίγες ημέρες σε πρατήριο υγρών καυσίμων στην οδό Μοναστηρίου 90 στο Κορδελιό Θεσσαλονίκης.

Η αεροπορική βόμβα του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου βρέθηκε σε βάθος 5 μέτρων κάτω από πρατήριο υγρών καυσίμων. Σύμφωνα με τον δήμαρχο Κορδελιού - Ευόσμου, Πέτρο Σούλα, πρόκειται για βόμβα της αεροπορίας που έπεσε από αεροπλάνο και δεν εξερράγη τότε, κι όχι για οξειδωμένο βλήμα, όπως είχε γίνει αρχικά γνωστό.

Οι πρώτες εργασίες εξουδετέρωσης της σταμάτησαν, καθώς η βόμβα ήταν μεγαλύτερη απ' όσο περίμεναν και θα πρέπει να γίνει ειδική επιχείρηση, ώστε να εξουδετερωθεί με ασφάλεια. Το βάρος της ξεπερνά τα 250 κιλά και θα χρειαστεί να απομακρυνθεί πρώτα από το σημείο, προκειμένου κατόπιν να εξουδετερωθεί. Για το λόγο αυτό, θα χρειαστεί να εγκαταλείψουν προσωρινά τα σπίτια τους πάνω από 50.000 κάτοικοι της περιοχής.

Το θέμα πλέον χειρίζεται η Περιφέρεια, με συντονίστρια την αντιπεριφερειάρχη Βούλας Πατουλίδου, ενώ την επιχείρηση εμπλέκονται ο δήμος Δέλτα, ο δήμος Αμπελοκήπων- Μενεμένης και το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στον δήμο Κορδελιού - Ευόσμου.




“Όλα θα πάνε καλά, απλά θέλει την οργάνωση. Για να είμαστε σίγουροι θα υπάρχει απομάκρυνση των κατοίκων σε ακτίνα δυο χιλιομέτρων από το σημείο που βρέθηκε η βόμβας. Μπορεί να είναι 50.000 αλλά και περισσότεροι κάτοικοι, γιατί δεν πρόκειται για αραιοκατοικημένη περιοχή. Το μεγαλύτερο βάρος πέφτει στο δήμο Κορδελιού – Ευόσμου”, δήλωσε η κα Πατουλίδου.

Η επιχείρηση θα αρχίσει το μεσημέρι της Κυριακής και αναμένεται να κρατήσει λίγες ώρες. Ήδη ψάχνουν λεωφορεία που θα μετακινήσει τους κατοίκους και ευπαθείς ομάδες, αλλά αναζητείται και το σημείο που θα παραμείνουν έως το τέλος της επιχείρησης.

“Θεωρήσαμε ότι καλύτερη ημέρα είναι η Κυριακή, που είναι κλειστά τα σχολεία και τα καταστήματα. Λόγω της ημέρας θα είναι πιο εύκολη η μετακίνηση των πολιτών από τα σπίτια τους. Ψάχνουμε λεωφορεία που θα μετακινήσουν τον κόσμο και που θα τους πάνε”, αναφέρει η Βούλα Πατουλίδου.

Αύριο θα γίνει νέα συνεδρίαση της Διεύθυνσης Πολιτικής Σχεδίασης Εκτάκτου Ανάγκης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και θα ανακοινωθούν οι οδοί που θα πρέπει οι κάτοικοι να απομακρυνθούν από τα σπίτια τους και ο τελικός σχεδιασμός της επιχείρησης.

πηγή

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ετοιμάζονται για δύσκολο φθινόπωρο στην ΕΛ.ΑΣ

Η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για πυρηνική δοκιμή ανάφερε η Σεούλ

Ο Οικονομολόγος Nouriel Roubini για τις παγκόσμιες κρίσεις στο DER SPIEGEL

UAV και DRONE το παρόν και το άμεσα μέλλον στις συρράξεις Τουρκίας - Ελλάδας

Περί της ΕλληνοΑιγυπτικης ΑΟΖ Μέρος πρώτο : Περί μετρήσεων ο λόγος!