Προβληματίζει η εμφάνιση σκληρών συμμοριών στη Δυτική Αττική


Αναβίωση της οργανωμένης μαφίας στη δυτική Αττική «βλέπουν» αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ., που έχουν χαρτογραφήσει σκληρές συμμορίες που συνδέονται μεταξύ τους και ελέγχονται από κοινά κέντρα.

Οι αστυνομικοί συνδέουν την έξαρση των ληστειών και των διαρρήξεων με αποφυλακίσεις ποινικών, οι οποίοι πιθανότατα ενεργοποιήθηκαν ξανά στο έγκλημα συστήνοντας εκ νέου ομάδες δράσης. Στο μικροσκόπιο έχουν μπει ομογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, οι οποίοι φέρονται ως βασικοί ύποπτοι για το ρόλο του «εγκεφάλου» και του εντολοδότη. Όπως λένε στον «Ελεύθερο Τύπο» της Κυριακής καλά πληροφορημένες πηγές, ομογενείς από χώρες της Σοβιετικής Ένωσης έχουν αρχίσει και συνεργάζονται στενά με ομάδες Ρομά δημιουργώντας ένα εκρηκτικό μίγμα.

«Στη δυτική Αττική έχουμε το βαρύ έγκλημα που προέρχεται από ομογενείς (Ρωσία, Καζακστάν) και το χαμηλότερης έντασης έγκλημα που προέρχεται από Ρομά. Έχει παρατηρηθεί, ωστόσο, συνεργασία ανάμεσά τους. Τον αρχηγικό ρόλο τον έχουν οι ομογενείς που δεν αποκλείεται να παίρνουν μερίδιο της λείας από επιθέσεις που κάνουν Ρομά. Ερευνάται σοβαρά το ενδεχόμενο ενεργοποίησης μέχρι πρότινος ανενεργών συμμοριών», λέει χαρακτηριστικά αστυνομική πηγή.

Άνδρες της Ασφάλειας παρατηρούν ότι η έξαρση επιθέσεων με στόχο χρηματοκιβώτια εταιριών στα δυτικά και βόρεια προάστια της Αττικής ξεκίνησε πριν από περίπου τρεις μήνες και συμπίπτει χρονικά με αποφυλακίσεις ποινικών, κάποιοι εκ των οποίων έκαναν χρήση των ευνοϊκών διατάξεων του νόμου Παρασκευόπουλου. Πρόκειται για άτομα που είχαν κατηγορηθεί για προστασίες, ληστείες, οπλοκατοχή και χαίρουν το «σεβασμό» των μελών των εγκληματικών τους οργανώσεων.

Οι αστυνομικοί που υπηρετούν στις υπηρεσίες ασφαλείας στη δυτική Αττική γνωρίζουν ότι υπάρχουν ομογενείς που έχουν μεταφέρει στην Ελλάδα την κουλτούρα, τη δομή και την ιεραρχία της παραδοσιακής μαφίας των χωρών τους. Δεν είναι τυχαίο ότι υπάρχουν στη δυτική Αττική ποινικοί που έχουν βαφτιστεί «Vor» (αξίωμα της μαφίας σε χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης). Τα πρόσωπα αυτά έχουν αρχηγικό ρόλο, δίνουν εντολές για επιθέσεις, παίρνουν το μεγαλύτερο μερίδιο από τη λεία, λύνουν διαφορές ανάμεσα σε συμμορίες μικρότερου βεληνεκούς και δεν αμφισβητείται οποιαδήποτε απόφασή τους από τα υπόλοιπα μέλη. Υπάρχει δε άγραφος νόμος ότι αν συλληφθούν και μπουν τη φυλακή οι συνεργοί τους είναι υποχρεωμένοι να συντηρούν την οικογένειά τους και να τους στέλνουν χρήματα στη φυλακή. Η αυτοπεποίθηση που νιώθουν οι «Vor» ότι δεν μπορεί κανείς να τους πειράξει φαίνεται πολλές φορές και από το γεγονός ότι κυκλοφορούν χωρίς φύλαξη, παρότι με τη δράση τους έχουν ισχυρούς εχθρούς στον κόσμο των ποινικών.




Το σήμα κατατεθέν τους είναι τατουάζ που κάνουν στο σώμα τους (συνήθως αστέρια που φανερώνουν το «αξίωμά» τους). Στο πλαίσιο της συνεργασίας ομογενών με Ρομά έχουν παρατηρηθεί και αποκλίσεις, καθώς είναι αδύνατο να ελεγχθούν όλες οι εγκληματικές ομάδες με πρωταγωνιστές Ρομά. Έτσι, έχουν παρατηρηθεί χτυπήματα σε καταστήματα (όπως και ριφιφί) από Ρομά που δρουν αυτόνομα.

Προτεραιότητα για την Ασφάλεια Αττικής είναι η εξάρθρωση των περίφημων «ληστών των χρηματοκιβωτίων» που έχουν χτυπήσει σε δεκάδες εγκαταστάσεις επιχειρήσεων. Η σύνθεσή των συμμοριών αλλάζει ανάλογα με το χτύπημα, όπως και ο οπλισμός που φέρουν οι δράστες. Το πλεονέκτημα για την Αστυνομία είναι ότι πολλοί από αυτούς δεν λειτουργούν «επαγγελματικά» και αφήνουν πίσω τους πλήθος στοιχείων.

«Ανεξαρτήτως του εντολέα υπάρχουν μέλη στις συμμορίες αυτές που δεν έχουν την κουλτούρα της οργανωμένης μαφίας, που θα αποθησαυρίσει, θα επιχειρήσει να ξεπλύνει τη λεία της, δεν θα αφήσει ίχνη πίσω της. Αντιθέτως έχουμε παραδείγματα πρόχειρης δράσης. Ατόμων που ληστεύουν για να πάρουν ένα ακριβό αυτοκίνητο και να διάγουν πολυτελή βίο. Αυτό κάνει τις συμμορίες αυτές ευάλωτες», προσθέτει αστυνομική πηγή.

Ενδεικτικό είναι ότι σε επίθεση της περασμένης Κυριακής σε μίνι μάρκετ στον Άγιο Παντελεήμονα, που αποδίδεται σε μία από αυτές τις οργανώσεις, οι δράστες άφησαν πίσω τους δύο αυτοκίνητα με πλούσιο υλικό προς συλλογή από τις Αρχές. Το πρώτο το εγκατέλειψαν στην οδό Παιωνίου μετά από σύγκρουση με περιπολικό και το δεύτερο στα Νεόκτιστα Ασπροπύργου μετά από καταδίωξη. Και στα δύο οχήματα βρέθηκε μπιτόνι με βενζίνη, καθώς υπήρχε πρόθεση εμπρησμού για να χαθούν τα ίχνη (κάτι βέβαια που δεν επετεύχθη).

Το δεύτερο αδύνατο σημείο των συμμοριών της δυτικής Αττικής είναι η συχνότητα με την οποία χτυπάνε. Οι αστυνομικοί γνωρίζουν ότι ο πολλαπλασιασμός των επιθέσεων αυξάνει νομοτελειακά τις πιθανότητες λάθους. Τελευταία κρούσμα μόλις την περασμένη Παρασκευή όταν εφτά άτομα εισέβαλλαν τα ξημερώματα στη βιομηχανία αλευροποιίας «Μύλοι Δάκου Α.Ε.», που βρίσκεται στο 48ο χιλιόμετρο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας. Ακινητοποίησαν τον φύλακα, κατευθύνθηκαν προς το λογιστήριο στον 1ο όροφο, όπου επιχείρησαν να αφαιρέσουν το χρηματοκιβώτιο, χωρίς όμως να τα καταφέρουν.

Είχε προηγηθεί πριν από μέρες επίθεση στις εγκαταστάσεις της εταιρίας «Petrogaz» στο 16ο χιλιόμετρο της Αθηνών-Κορίνθου στον Ασπρόπυργο. Εκεί εμβόλισαν με τζιπ την κεντρική πόρτα εισόδου της εταιρίας, έδεσαν τους φύλακες και ξήλωσαν το χρηματοκιβώτιο. Οι αστυνομικοί αναζητούν το πολυτελές αυτοκίνητο μάρκας BMW X5 με το οποίο διέφυγαν οι δράστες. Ανεξιχνίαστες παραμένουν –μεταξύ άλλων- και οι ληστείες με καλάσνικοφ του περασμένου Δεκεμβρίου στα γραφεία της επιχείρησης Υφαντής στην Κηφισιά και στη βιοτεχνία με λευκά είδη που βρίσκεται στην οδό  Φιλελλήνων στη Νέα Ιωνία.

Πηγή:Ελεύθερος Τύπος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μεγάλες απώλειες λόγω διακοπής λειτουργίας του Starlink

Απ΄ότι πήρε το αυτί μου, πολύ σύντομα θα τεθεί το θέμα της μαντήλας στην Ελλάδα!

Οι 8 Τούρκοι που ζητά ο Ερντογάν και τα δύο μέτρα και σταθμά της Τουρκίας!

Διανομή φυλλαδίων στα Ελληνικά για την "αγάπη" μεταξύ αλλόθρησκων και μουσουλμάνων στην Αττική