Φάκελος : Ισλαμικό Χαλιφάτο - Η Αναγέννηση

 Φάκελος : Ισλαμικό Χαλιφάτο - Η Αναγέννηση

Όσα διαβάσετε παρακάτω αποτελούν μέρος από έκθεση του ISW, σε συνδυασμό με πληροφορίες και δεδομένα από ανοιχτές πηγές.

Τι γίνεται στα εδάφη της Συρίας; Γιατί ξαφνικά οι Αμερικανοί άρχισαν να θυμούνται τους Κούρδους που τόσα ωραία τους πούλησαν λίγα χρόνια πριν; Γιατί η Τουρκία κάθετε σε αναμένα κάρβουνα;

Όλα αυτά τα ερωτήματα έχουν μόνον μια απάντηση. Η Αναγέννηση του Ισλαμικού χαλιφάτου είναι πλέον γεγονός.

Το ISIS κατά το μήνα Μάιο και ιδιαίτερα κατά την περίοδο του Ισλαμικού Ραμαζανιού, κλιμάκωσε τις επιθέσεις του σε πολλές περιοχές της Συρίας και του Ιράκ.

Η αδράνεια των δυτικών χωρών στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, η πρωτοκαθεδρία της Τουρκίας, ο εμφύλιος μεταξύ των Κούρδων, οι Αμερικανικές εκλογές, η ακυβερνησία του Ισραήλ και όλα αυτά μαζί σε ένα σύντομο χρονικό διάστημα μόλις 18 μηνών βοήθησαν στην αναβίωση του Ισλαμικού Χαλιφάτου (εφεξής Ι.Κ. για να μην μπερδευόμαστε).

Το Ι.Κ. δεν κατάφερε τυχαία να ανασυνταχθεί και να επιχειρεί πλέον με σχετική άνεση στην ίδια περιοχή, όπως ακριβώς και το 2011-2016. Οι αδύναμες κυβερνήσεις στη Συρία και το Ιράκ βοήθησαν τα μέγιστα σε αυτήν την κατεύθυνση.

Το Ι.Κ. είχε καταφέρει να μεταφέρει τις δραστηριότητες στρατολόγησης στην Ευρώπη. Η πείνα, οι κακουχίες των μεταναστών της βόρειας και κεντρικής Ευρώπης έχουν μόνον ένα αποτέλεσμα: Να οδηγούνται μαζικά οι πληθυσμοί αυτοί στον εξτρεμισμό και την μισαλλοδοξία. Ένας μέρος αυτών των ανθρώπων επιστρέφουν στη συγκεκριμένη περιοχή, δωρεάν και με αρκετά λεφτά από τα Ευρωπαϊκά κονδύλια και άριστα πλέον εκπαιδευμένοι, μέσω των αντίστροφων καναλιών που τους έφεραν στην Ευρώπη.

Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη --> Ελλάδα -->Τουρκία-->Ι.Κ.

Το Ι.Κ. κράτος έχει επιδείξει μια ιδιαίτερη ικανότητά στην στρατολόγηση, την εκμετάλλευση των κενών του ευρωπαϊκού οικοδομήματος και προσφάτως και στην ικανότητα του να πραγματοποιεί στοχευμένες επιθέσεις χωριό χωριό και οικισμό οικισμό με σκοπό να αντικαταστήσει ,τα ούτως ή άλλως ανύπαρκτα κυβερνητικά συστήματα διακυβέρνησης στη Συρία και το Ιράκ. .

Το Ι.Κ. χρησιμοποίησε αυτούς τους 18 μήνες αδράνειας των δυτικών κυβερνήσεων και αθόρυβα δημιούργησε τις υποδομές και την κατάλληλη προπαγάνδα που υποδαυλίζουν εξεγέρσεις πεινασμένων πολιτών των άγονων περιοχών στα σύνορα μεταξύ Συρίας και Ιράκ. Το Ι.Κ. πλέον αναλαμβάνει ρόλο σωτήρα αυτών των περιοχών. Το τίμημα βέβαια για τον απλό λαό πολύ βαρύ. μπούργκα και τυφλή υπακοή.

Το Ι.Κ. εκτός από την ακραία φτώχεια και πείνα των κατοίκων της περιοχής βρίσκει πρόσφορο έδαφος στον θρησκευτικό φανατισμό του αμόρφωτου και αναλφάβητου πληθυσμού, δημιουργώντας εκτός από σχέσεις ανάγκης / εξάρτησης και μια ορατή πλέον ιδεολογική συνοχή.

Ο σκοπός πολύ απλός. Η ιδεολογία δεν πεθαίνει ποτέ...

Το Ι.Κ. προφανώς με τη βοήθεια των γνωστών αγνώστων της περιοχής (Τουρκία, Ιράν), καταφέρνει από εκεί που το 2018 ήταν εξαφανισμένο από το χάρτη, να αυξήσει τις περιοχές ελέγχου, ζώνες ελέγχου με σκοπό να ενώσει πολλές, διάσπαρτες και πολλές φορές ανταγωνιστικές τζιχαντιστικές ομάδες που δραστηριοποιούνται στη Συρία.

Στο πλαίσιο αυτό μεγάλο ρόλο έχει η προπαγάνδα νίκης. Δεν είναι τυχαίο ότι τα χτυπήματα των τζιχαντιστικών ομάδων στην κεντρική Αφρική αποτελούν την μεγαλύτερη διαφήμιση και δίνουν το μήνυμα ότι το Χαλιφάτο δεν έχει διαλυθεί και ότι εξακολουθεί να είναι ισχυρό και με παγκόσμια παρουσία, έστω και αν τα τζιχάντια της Αφρικής δεν έχουν καμία σχέση με αυτούς..

Το ISIS έχει διατηρήσει τρία συνεκτικά επιχειρησιακά πρότυπα σε όλο το θέατρο Ιράκ-Συρίας.

Επιχειρησιακές ομάδες καλά εξοπλισμένες σε αραιοκατοικημένες περιοχές που πραγματοποιούν αποτελεσματικά χτυπήματα σε περιοχές μειωμένης παρουσίας τακτικού στρατού με έντονη την λαϊκή δυσαρέσκεια.

Στοχευμένα καίρια χτυπήματα σε περιοχές που ελέγχονται από ρωσικές εταιρείες.

Χτυπήματα σε οδικές αρτηρίες ή στόχους με πόρους υψηλής αξίας (πετρελαιοπηγές, ορυχεία κλπ).

Μόνον τον Μάιο, το Ι.Κ. πραγματοποίησε μια σειρά από επιθέσεις που στοχεύουν σε πεδία πετρελαίου και φυσικού αερίου που έχουν τεθεί σε λειτουργία, οδηγώντας ρωσικές εταιρείες να εγκαταλείψουν τα πεδία της περιοχής.

Αναμένεται το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα το Ι.Κ. να πραγματοποιήσει "θεαματικές" επιθέσεις σε στόχους υψηλού προφίλ (ενδιαφέροντος) ώστε να εδραιωθεί στη συνείδηση των κατοίκων ως ο απόλυτος ηγέτης στην περιοχή.

Το πρόβλημα που αντιμετωπίζει η Ευρώπη είναι κατά πόσο τα χτυπήματα αυτά θα περιορισθούν στην Μέση Ανατολή ή αν θα έχουμε μια νέα επανάληψη του 2015 με τα αλλεπάλληλα τρομοκρατικά χτυπήματα σε μεγάλες Ευρωπαϊκές πρωτεύουσες.

Ένα ερώτημα που κάτι μου λέει ότι θα απαντηθεί σύντομα.

Στο χάρτη που σας παραθέτω είναι η εκτίμηση για τις περιοχές που επικρατεί το Ισλαμικό Χαλιφάτο μέχρι τον Μάιο/2021. Όπως βλέπετε θύλακες εκτός από τη Συρία και το Ιράκ υπάρχουν και σε άλλες γειτονικές χώρες. Βέβαια ο κύριος όγκος εξακολουθεί να βρίσκεται μέσα στη Συρία και το Ιράκ και ιδίως στην περιοχή της Κεντρικής Ερήμου της Συρίας και στα όρη Hamrin και Makhmour.




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βόμβα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο: Ενσωμάτωση των εμβολίων κατά του covid19 στα παιδικά εμβόλια

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Η Ρωσία υπόσχεται σιτηρά στα φτωχότερα έθνη Η Μόσχα θα προμηθεύσει επίσης δωρεάν λιπάσματα σε τέτοιες χώρες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

ΕΚΤΑΚΤΟ : Σε 12 περιοχές της Ουκρανίας ηχούν αυτή τη στιγμή (15.45) οι σειρήνες

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επέλεξε η κυβέρνηση να παίζει με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων