H μετάαποκαλυπτική κοινωνία

Πολλά έχουν γραφθεί για το σε ποια κοινωνία ζούμε και το πού βαδίζουμε. 

Ξεκινώντας από την μαρξιστική κοινωνία, την κοινωνία του Λοκ και τις θεωρίες της εποχής του Ρομαντισμού που σιγά σιγά βαίνει στο τέλος της, εκτιμώ ότι η μετά κόβιντ περίοδος θα είναι η μετάβαση ολόκληρου του πλανήτη σε ένα άλλο είδος κοινωνίας. 

Δεν είμαι τόσο σίγουρος αν θα φτάσουμε εκεί εξαιτίας μιας παγκόσμιας οικονομικής καταστροφής, "επίθεσης εξωγήινων" ή αν τελικά θα αυτοκαταστραφούμε μέσω από τον τρίτο παγκόσμιο πόλεμο. Είμαι απόλυτα σίγουρος ότι η επόμενη μέρα δεν θα έχει καμία σχέση με το σήμερα. 

Η εκτίμηση μου είναι ότι οι έννοιες όπως ευρωπαϊκή ένωση, η Αμερικανική ένωση ή τα κράτη μεγαθήρια όπως η Ρωσία και η Κίνα, αλλά ακόμα και τα μικρότερα κράτη θα εξαλείψουν. Και ο λόγος είναι απλός ΑΠΕΤΥΧΑΝ παταγωδώς να αντιμετωπίσουν όλες τις κρίσεις. Το μόνο που κατάφεραν είναι κάθε φορά να μας βυθίζουν ακόμα πιο βαθιά στο λάκκο με τα σκατά.  Πριν καταλήξει η ανθρωπότητα  μετά από πολλούς αιώνες να ενωθεί πάλι σε έθνη με κοινή ιδεολογία, θρησκεία, γλώσσα, ήθη, έθιμα και παραδόσεις, όπως έγινε και αμέσως μετά το διαφωτισμό, θα περάσει από μονοπάτια γεμάτα βία, αίμα και εκμετάλλευση. 

Σε κάποιες ταινίες αυτό το ονομάζουν μετααποκαλυπτική περίοδος. Και η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν καθόλου άδικο. Ο κινηματογράφος και τα σενάρια είναι ο σημερινός τρόπος του φιλοσοφείν. Η φιλοσοφία, δλδ ο στοχασμός για κάτι που δεν υπάρχει ή που πιστεύεις ότι έρχεται αποτελεί το θεμέλιο λίθο της εξέλιξης. 

Κάποτε οι φιλόσοφοι αποτύπωναν τους στοχασμούς τους σε βιβλία, σε εκδηλώσεις και σε ημερίδες.  Σήμερα εκφράζονται μέσα από εκατοντάδες χιλιάδες μπλογκς, από φόρουμ, μέσα από ακραίες θεωρίες συνωμοσίας, φόβου και τρομοκρατίας. 

Η αλήθεια όμως είναι ότι, είναι στη φύση του ανθρώπου η βία. Είναι γραμμένη μέσα στο dna με κεφαλαία γράμματα για να μην ξεχαστεί ποτέ. Γι΄αυτό άλλωστε όταν μπαίνει σε λειτουργία το "αίσθημα της επιβίωσης" όπως το αποκαλούν ο άνθρωπος αντέχει αλλά και επιδίδεται σε απίστευτες φρικαλεότητες. 

Η μεταποκαλυπτική λοιπόν κοινωνία θα ζει σε συνθήκες άγριες, φρίκης, χωρίς να είναι απαραίτητο ότι αυτό θα αποβεί σε βάρος της. Ο πατέρας της ψυχιατρικής ο Φρόιντ έγραψε ότι ο άνθρωπος όσο απομακρύνεται από την αρχέγονη κατάσταση τόσο αυτό είναι σε βάρος του. Όσο αναγκάζεται να ποδοπατά τις ορμές του τόσο μέσα του γίνεται ένας πόλεμος από τον οποία σπάνια κάποιος μπορεί να βγει νικητής. 

Άρα θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο μεταποκαλυπτικός άνθρωπος θα είναι απαλλαγμένος από ενοχές. Στο όνομα της επιβίωσης του δεν θα έχει ανάγκη να υπακούσει σε κανέναν από τους σημερινούς κανόνες. Κανόνες που δημιουργήθηκαν χιλιάδες χρόνια πριν με έναν σκοπό να μπορούμε να ζουν πολλοί άνθρωποι σε ένα χώρο χωρίς να σφάζονται. 

Η μεταποκαλυπτική κοινωνία είναι η κοινωνία όπως κυριαρχεί ο νόμος της ζούγκλας, ο νόμος του ισχυροί, ο νόμος αυτού που μπορεί να επιβληθεί είτε με τα όπλα του, είτε με τις γνώσεις του, είτε με τις ικανότητες του. Αυτοί ακριβώς θα είναι οι τρεις τύπου κοινωνιών. 

α)Όσες διοικούνται με την απειλή των όπλων 

β)Όσες βασίζονται σε ανθρώπους με γνώσεις που θα τους βοηθήσουν να επιβιώσουν 

γ)Όσες βασίζονται στις ηγετικές ικανότητες ανθρώπων. 

Το κοινό χαρακτηριστικό και των τριών όμως κοινωνιών είναι ένα. Η πρόσβαση σε πόρους. 

- Ο Πρώτος τύπος χρειάζεται όπλα και ανθρώπους να μπορούν να τα χειριστούν. Συνεπώς μιλάμε για μια παραστρατιωτικού τύπου κοινωνία.  

- Ο δεύτερος και ο τρίτος τύπος χρειάζεται την πρόσβαση  φυσικούς πόρους. Το πιο βασικό το νερό, μετά στην τροφή αρχικά έτοιμη και μετά να ξέρουν κάποιοι να την παράγουν. 

Και οι τρεις τύποι κοινωνιών κινδυνεύουν από το ίδιο πράγμα. Καταρχήν τις αντίπαλες ομάδες και κατά δεύτερον τα ίδια τα μέλη των κοινωνιών και τις βλέψεις που μπορούν να έχουν για την ανάληψη της ηγεσίας. Και εκεί θα χυθεί το πιο πολύ αίμα

Μην νομίζεται ότι αυτά είναι πρωτόγνωρα για τον πλανήτη. Κάποιοι θεωρητικοί λένε  ότι ο πλανήτης μας έχει περάσει πολλές φορές από τη διαδικασία της αυτοκραστροφής του και επανέναρξης από το μηδέν.  Άλλες φορές από φυσικά αίτια, άλλες φορές από την ίδια την αυτοκαταστροφική τάση των ανθρώπου. Όσοι επέζησαν αναγκάστηκαν να τα ζήσουν όλα από την αρχή. Οι θεωρητικοί και οπαδοί αυτής της θεωρίας εκτιμούν ότι ο άνθρωπος για να επανέλθει στην ίδια κατάσταση θα χρειαστεί πάνω από 5000 χρόνια... Σκεφτείτε λοιπόν τώρα ότι πριν 5000 χρόνια κάποιοι μέσα σε σπηλιές ζωγράφιζαν διαστημόπλοια, υποβρύχια και αεροπλάνα... Τα παιδιά μας τι θα έκαναν αν για κάποιο λόγο αναγκαζόταν να ζήσει για μερικά χρόνια μέσα σε σπηλιές;; 

Γιατί αυτό το ποστ; Γιατί τώρα; 

Γιατί ένας συνωμοσιολόγος (φιλόσοφος) δεν σταματάει να σκέφτεται ποτέ... Καμιά φορά η γραφίδα του τελειώνει ή πέφτει από την κούραση όμως πάντα έρχεται η ώρα που θα κάνει αυτό που πρέπει. 


Υ.Γ. Κατάφερα και βρήκα τα περισσότερα ποστ της σελίδας ΕΠΙΒΙΩΣΗ ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΗ ΔΙΑΒΙΩΣΗ που μου έριξαν πριν δύο χρόνια και σιγά σιγά θα αρχίσω να τα ανεβάζω.  Με την ευκαιρία κάποια θα τα αναθεωρήσω και με τα νέα δεδομένα. 






Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βόμβα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο: Ενσωμάτωση των εμβολίων κατά του covid19 στα παιδικά εμβόλια

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Η Ρωσία υπόσχεται σιτηρά στα φτωχότερα έθνη Η Μόσχα θα προμηθεύσει επίσης δωρεάν λιπάσματα σε τέτοιες χώρες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

ΕΚΤΑΚΤΟ : Σε 12 περιοχές της Ουκρανίας ηχούν αυτή τη στιγμή (15.45) οι σειρήνες

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επέλεξε η κυβέρνηση να παίζει με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων