Ο αναλφαβητισμός απειλή στη Δημοκρατία



Γράφει η Ε.Σ.Β. 

   

  Ο αναλφαβητισμός και η υποεκπαίδευση είναι ένα  σύνθετο πρόβλημα με πολυεπίπεδο αντίκτυπο στο άτομο και στις κοινωνίες. Δημιουργεί προβλήματα  στον ίδιο τον αναλφάβητο, την οικογένεια του, το ευρύτερο εργασιακό και κοινωνικό περιβάλλον, στην οικονομία και τον πολιτισμό μιας χώρας και  οδηγεί  στην ανισότητα, την περιθωριοποίηση και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

  Είτε το άτομο είναι οργανικά αναλφάβητος  - δεν γνωρίζει γραφή και ανάγνωσή και αγνοεί βασικές πράξεις της αριθμητικής – είτε είναι λειτουργικά αναλφάβητος – δεν έχει ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση – στην σημερινή και διαρκώς εξελισσόμενη τεχνολογικά και πνευματικά εποχή, αντιμετωπίζει προβλήματα τόσο σε ατομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο. 

Ο κοινωνικός αποκλεισμός, η ανεργία, το υποβαθμισμένο βιοτικά και πνευματικά επίπεδο ζωής, η εκμετάλλευση, η περιθωριοποίηση, ο ρατσισμός, ο εκφοβισμός, αποτελούν τις πλέον γνωστές και ευρύτερα αποδεκτές συνέπειες του αναλφαβητισμού στο ίδιο το άτομο. Ειδικότερα στις γυναίκες οξύνονται περαιτέρω τα ήδη υπαρκτά προβλήματα της εργασιακής και κοινωνικής ανισότητας και δημιουργεί εμπόδια στην οικονομική τους χειραφέτηση.  

Ευρύτερα στην κοινωνία οι συνέπειες είναι ακόμα πιο τρομακτικές. Τα αναλφάβητα άτομα αγνοούν βασικά και θεμελιώδη ατομικά και κοινωνικά δικαιώματα, χειραγωγούνται ευκολότερα και εκφοβίζονται με αποτέλεσμα  εν τέλει  να αποτελούν  κίνδυνο για την ειρήνη, τα πανανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, την αστική και τον πολιτισμό. Με τον τρόπο αυτό διαιωνίζονται μείζονα προβλήματα που διαχωρίζουν τους ανθρώπους και τους λαούς σε υποανάπτυκτους και ανεπτυγμένους. 

Για τους παραπάνω λόγους ο αγώνας ενάντια στον αναλφαβητισμό και την υποεκπαίδευση θα πρέπει να είναι μαζικός, αδιάλειπτος, με πυγμή και σε όλες τις βαθμίδες, ξεκινώντας από τα άτομα σαν μονάδες, τις κοινωνίες, τα κράτη, έως και τους διεθνείς φορείς και οργανισμούς.  Το δικαίωμα στη μόρφωση για όλους, ανεξαρτήτως  καταγωγής, φύλου, θρησκεύματος, κοινωνικής και οικονομικής κατάστασης πρέπει να αποτελεί θεμελιώδεις αρχή στις σύγχρονες δημοκρατίες. 

Πρέπει πάντα να γνωρίζουμε και να λαμβάνουμε σοβαρά υπόψη, ότι κανένα δικαίωμα δεν είναι αυτονόητο και εμείς σαν άτομα και μέλη των κοινωνιών έχουμε καθήκον να επαγρυπνούμε και να αγωνιζόμαστε για την διατήρηση  των δικαιωμάτων μας.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βόμβα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο: Ενσωμάτωση των εμβολίων κατά του covid19 στα παιδικά εμβόλια

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Η Ρωσία υπόσχεται σιτηρά στα φτωχότερα έθνη Η Μόσχα θα προμηθεύσει επίσης δωρεάν λιπάσματα σε τέτοιες χώρες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

UAV και DRONE το παρόν και το άμεσα μέλλον στις συρράξεις Τουρκίας - Ελλάδας

ΕΚΤΑΚΤΟ : Σε 12 περιοχές της Ουκρανίας ηχούν αυτή τη στιγμή (15.45) οι σειρήνες