Ερωτηθείσα για την Ιταλία, η Λαγκάρντ της ΕΚΤ είπε ότι δεν θα διορθώσει «λάθη πολιτικής»

 ΦΡΑΝΚΦΟΥΡΤΗ, 26 Σεπτεμβρίου (Reuters) - Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν θα χρησιμοποιήσει το τελευταίο της σχέδιο έκτακτης ανάγκης για να αγοράσει τα ομόλογα χωρών που κάνουν "λάθη πολιτικής", δήλωσε τη Δευτέρα η Πρόεδρός της Κριστίν Λαγκάρντ απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την πιθανή επόμενη κυβέρνηση της Ιταλίας.  

 Μια δεξιά συμμαχία υπό την ηγεσία της Giorgia Meloni θριάμβευσε στις γενικές εκλογές της Ιταλίας την Κυριακή, κληρονομώντας ένα από τα μεγαλύτερα χρέη της ευρωζώνης σε μια εποχή αυξανόμενου κόστους δανεισμού και επικείμενης ύφεσης.

 Ο Μελόνι έχει δεσμευτεί να μην πάρει ρίσκα με τα εύθραυστα οικονομικά της Ιταλίας και να τηρήσει τους δημοσιονομικούς κανόνες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά ο εταίρος του συνασπισμού Matteo Salvini ζήτησε να αυξηθεί το έλλειμμα.

 Ερωτηθείσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εάν η ΕΚΤ θα μπορούσε να αναπτύξει το Μέσο Προστασίας Μεταφοράς Μεταφοράς για να βοηθήσει την Ιταλία, η Λαγκάρντ δεν κατονόμασε καμία χώρα, αλλά είπε ότι το σχέδιο ήταν εκεί μόνο για να στηρίξει δημοσιονομικά συνετές χώρες, ενώ άλλες θα πρέπει να υποβάλουν αίτηση για διάσωση.

 Το TPI ανακοινώθηκε τον Ιούλιο για να ανακόψει τη διεύρυνση του κόστους δανεισμού μεταξύ της Ιταλίας -και άλλων χωρών με χρέη- και της ασφαλούς Γερμανίας, αλλά δεν έχει χρησιμοποιηθεί ακόμη.

 «Χρησιμοποιείται σε μια κατάσταση όπου... υπάρχει άτακτη δυναμική της αγοράς που δεν δικαιολογείται από θεμελιώδη στοιχεία ή από σφάλματα οικονομικής πολιτικής που θα έχουν γίνει», είπε η Λαγκάρντ.

 «Αυτά είναι πιο σημαντικά για το OMT», πρόσθεσε αναφερόμενη στις Οριστικές Νομισματικές Συναλλαγές, ένα ξεχωριστό πρόγραμμα αγοράς ομολόγων που απαιτεί διάσωση από την ΕΕ.

 Το TPI συνοδεύεται από ευκολότερους περιορισμούς, όπως ο σεβασμός των δημοσιονομικών κανόνων της ΕΕ και η μη εμφάνιση οικονομικών ανισορροπιών.

 Η Λαγκάρντ, η οποία μάχεται με τον υψηλότερο πληθωρισμό στην ιστορία της ευρωζώνης, είπε επίσης ότι οι χώρες που χρησιμοποιούν τον προϋπολογισμό τους για να προστατεύσουν τους πολίτες από το υψηλό κόστος τροφίμων και ενέργειας πρέπει να είναι προσεκτικές για να μην τροφοδοτήσουν περαιτέρω αύξηση των τιμών.

 Ορισμένες κυβερνήσεις της ευρωζώνης χρησιμοποιούν δημοσιονομικά μέτρα για να βοηθήσουν τα νοικοκυριά, αλλά αυτό αυξάνει τα ήδη υψηλά δημοσιονομικά ελλείμματα και, υποστηρίζοντας τη ζήτηση, αυξάνει τις πληθωριστικές πιέσεις.

 «Είναι σημαντικό η δημοσιονομική στήριξη που χρησιμοποιείται για την προστασία αυτών των νοικοκυριών από τον αντίκτυπο των υψηλότερων τιμών να είναι προσωρινή και στοχευμένη», είπε η Λαγκάρντ σε κοινοβουλευτική ακρόαση στις Βρυξέλλες. «Αυτό περιορίζει τον κίνδυνο τροφοδοσίας πληθωριστικών πιέσεων, διευκολύνοντας έτσι και το έργο της νομισματικής πολιτικής».

 Η Λαγκάρντ επανέλαβε επίσης το πιο πρόσφατο μήνυμα της ΕΚΤ ότι τα επιτόκια θα πρέπει να αυξηθούν κατά τις επόμενες αρκετές συνεδριάσεις πολιτικής, ακόμη και όταν η ανάπτυξη επιβραδύνεται σημαντικά.

 Αναφορά από τον Balazs Koranyi Επιμέλεια από Francesco Canepa και Mark Heinrich

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Επίθεση με τσεκούρια στο σταθμό των τρένων στο #dusseldorf

24ώρο γεωμαγνητικών καταιγίδων. Υπομονή σε λίγο θα περάσει

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επέλεξε η κυβέρνηση να παίζει με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Το νομικό καθεστώς των Ιμίων - Ο επίσημος χάρτης της Τουρκίας