Η Ρωσία υπόσχεται σιτηρά στα φτωχότερα έθνη Η Μόσχα θα προμηθεύσει επίσης δωρεάν λιπάσματα σε τέτοιες χώρες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος





 Η Ρωσία πρόκειται να αυξήσει τις εξαγωγές σιτηρών, επιδιώκοντας να προμηθεύσει περίπου 30 εκατομμύρια τόνους φέτος, ανακοίνωσε ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν. Οι προμήθειες θα δώσουν προτεραιότητα σε λιγότερο ευκατάστατα και επισιτιστικά έθνη.

 «Πιστεύουμε ότι είναι σωστό να αυξηθούν οι παραδόσεις στις φτωχότερες χώρες», είπε ο Πούτιν κατά τη διάρκεια συνεδρίασης του Συμβουλίου Ασφαλείας την Παρασκευή.

 «Συνολικά, μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, θα προμηθεύσουμε περίπου 30 εκατομμύρια τόνους σιτηρών και είμαστε έτοιμοι να αυξήσουμε αυτόν τον όγκο σε 50 εκατομμύρια τόνους ή περισσότερο, γιατί, δόξα τω Θεώ, έχουμε καλή σοδειά φέτος», πρόσθεσε. .

 Η Μόσχα είναι επίσης έτοιμη να παρέχει δωρεάν λιπάσματα στα φτωχότερα έθνη, δήλωσε ο Ρώσος πρόεδρος. «Οι παραγωγοί μας –αν θυμάμαι καλά, μιλάμε για λιπάσματα ποτάσας– είναι έτοιμοι να τα παραδώσουν δωρεάν σε αναπτυσσόμενες χώρες που τα χρειάζονται επειγόντως», είπε ο Πούτιν, δίνοντας εντολή στο ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών να επεξεργαστεί το σχέδιο.

 Ο πρόεδρος αναφέρθηκε επίσης στη συμφωνία για τα σιτηρά με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ με την Ουκρανία, επαναλαμβάνοντας τους ισχυρισμούς του ότι τα αγαθά εξήχθησαν κυρίως στην ΕΕ και όχι στις αναπτυσσόμενες χώρες της Αφρικής που χρειάζονται περισσότερο τον εφοδιασμό τροφίμων.

 «Από τα 87 πλοία που έφυγαν από τα ουκρανικά λιμάνια με σιτηρά, τα 32 παρέμειναν στην Τουρκία. Και νομίζω ότι αυτό είναι απολύτως φυσικό, γιατί η Τουρκία, η χώρα υποδοχής όλης αυτής της διαδικασίας, έχει σίγουρα το δικαίωμα να το κάνει», είπε ο Πούτιν.

 Άλλα 30 πλοία στάλθηκαν σε κράτη της ΕΕ, ενώ μόνο δύο πλοία πήγαν στις «πτωχότερες χώρες για επισιτιστικά προγράμματα του ΟΗΕ», συγκεκριμένα στην Υεμένη και το Τζιμπουτί, είπε ο Πούτιν. Τα πλοία μετέφεραν μόνο περίπου 60.000 τόνους σιτηρών επί του σκάφους, που αποτελούν μόνο περίπου το 3% των σιτηρών που εξήγαγε η Ουκρανία στο πλαίσιο της συμφωνίας.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί της ΕλληνοΑιγυπτικης ΑΟΖ Μέρος πρώτο : Περί μετρήσεων ο λόγος!

Μια ιστορία 231 χρόνων που δεν την γράφουν τα βιβλία

Ο Άξονας Γερμανίας - Κίνας - Τουρκίας σε πλήρη σύνδεση