Στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη τελειώνουν τα όπλα που θέλουν να στείλουν στην Ουκρανία.



 Ουκρανοί στρατιώτες πυροβολούν με οβιδοβόλο M777, στην περιοχή Χάρκοβο, στη βορειοανατολική Ουκρανία.  


 Στη βιομηχανία όπλων των ΗΠΑ, το κανονικό επίπεδο παραγωγής για βλήματα πυροβολικού για το όπλο 155 χιλιοστών —ένα βαρύ όπλο πυροβολικού μεγάλου βεληνεκούς που χρησιμοποιείται επί του παρόντος στα πεδία μάχης της Ουκρανίας— είναι περίπου 30.000 φυσίγγια ετησίως σε καιρό ειρήνης

Οι Ουκρανοί στρατιώτες που πολεμούν τις ρωσικές δυνάμεις εισβολής περνούν αυτό τον αριθμό σε περίπου δύο εβδομάδες.

 Αυτό λέει ο Dave Des Roches, αναπληρωτής καθηγητής και ανώτερος στρατιωτικός συνεργάτης στο Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ. Και ανησυχεί.

 "Ανησυχώ πολύ. Αν δεν έχουμε νέα παραγωγή, η οποία χρειάζεται μήνες για να αυξηθεί, δεν θα έχουμε τη δυνατότητα να προμηθεύσουμε τους Ουκρανούς", δήλωσε ο Des Roches στο CNBC.

 Η Ευρώπη εξαντλείται επίσης. «Τα στρατιωτικά αποθέματα των περισσότερων κρατών μελών [του ευρωπαϊκού ΝΑΤΟ] έχουν εξαντληθεί, δεν θα έλεγα, αλλά εξαντλήθηκαν σε μεγάλο ποσοστό, επειδή παρέχουμε μεγάλη ικανότητα στους Ουκρανούς», Josep Borrell, ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ. για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας, είπε νωρίτερα αυτό το μήνα.

 Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησε ειδική συνάντηση των διευθυντών όπλων της συμμαχίας την Τρίτη για να συζητήσει τρόπους αναπλήρωσης των αποθεμάτων όπλων των κρατών μελών.

 Στρατιωτικοί αναλυτές επισημαίνουν ένα βασικό ζήτημα: τα δυτικά έθνη παράγουν όπλα σε πολύ μικρότερο όγκο σε καιρό ειρήνης, με τις κυβερνήσεις να επιλέγουν να περιορίσουν την πολύ ακριβή κατασκευή και να παράγουν όπλα μόνο όπως τα χρειάζονται. Μερικά από τα όπλα που εξαντλούνται δεν παράγονται πλέον και απαιτείται εργατικό δυναμικό και εμπειρία υψηλής ειδίκευσης για την παραγωγή τους - πράγματα που ήταν ελλιπή σε ολόκληρο τον κατασκευαστικό τομέα των ΗΠΑ εδώ και χρόνια.

 Πράγματι, ο Στόλτενμπεργκ είπε κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ την περασμένη εβδομάδα ότι τα μέλη του ΝΑΤΟ πρέπει να επανεπενδύσουν στις βιομηχανικές τους βάσεις στον τομέα των όπλων.

 «Συνεργαζόμαστε τώρα με τη βιομηχανία για να αυξήσουμε την παραγωγή όπλων και πυρομαχικών», είπε ο Στόλτενμπεργκ στους New York Times, προσθέτοντας ότι οι χώρες πρέπει να ενθαρρύνουν τους κατασκευαστές όπλων να επεκτείνουν την ικανότητά τους πιο μακροπρόθεσμα δίνοντας περισσότερες παραγγελίες όπλων.

 Αλλά η αύξηση της αμυντικής παραγωγής δεν είναι γρήγορο ή εύκολο κατόρθωμα.

 Κινδυνεύει η ικανότητα των ΗΠΑ να αμυνθούν;

 Η σύντομη απάντηση: όχι.

 Οι ΗΠΑ ήταν μακράν ο μεγαλύτερος προμηθευτής στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία στον πόλεμο με τη Ρωσία, παρέχοντας 15,2 δισεκατομμύρια δολάρια σε πακέτα όπλων μέχρι σήμερα από τότε που η Μόσχα εισέβαλε στη γείτονά της στα τέλη Φεβρουαρίου. Αρκετά από τα αμερικανικής κατασκευής όπλα έχουν αλλάξει το παιχνίδι για τους Ουκρανούς. ιδιαίτερα τα οβιδοβόλα 155 mm και το βαρύ πυροβολικό μεγάλου βεληνεκούς, όπως το HIMARS (Σύστημα πυραύλων πυροβολικού υψηλής κινητικότητας) της Lockheed Martin. Και η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει πει ότι θα στηρίξει τη σύμμαχό της Ουκρανία για «όσο χρειαστεί» για να νικήσει τη Ρωσία.

 Αυτό σημαίνει πολλά περισσότερα όπλα.

Οι ΗΠΑ ουσιαστικά έχουν εξαντλήσει τα οβιδοβόλα των 155 χλστ. για να δώσουν στην Ουκρανία. για να στείλει άλλα, θα πρέπει να βουτήξει στα δικά του αποθέματα που προορίζονται για στρατιωτικές μονάδες των ΗΠΑ που τα χρησιμοποιούν για εκπαίδευση και ετοιμότητα. Αλλά αυτό είναι απαγορευτικό για το Πεντάγωνο, λένε στρατιωτικοί αναλυτές, που σημαίνει ότι οι προμήθειες που προορίζονται για επιχειρήσεις των ΗΠΑ είναι πολύ απίθανο να επηρεαστούν.

 Πρέπει να θέσουμε την αμυντική μας βιομηχανική βάση σε βάσεις εν καιρώ πολέμου. Και δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι έχουμε.

 Dave Des Roches

 Ανώτερος στρατιωτικός συνεργάτης του Πανεπιστημίου Εθνικής Άμυνας των ΗΠΑ

 «Υπάρχουν πολλά συστήματα στα οποία πιστεύω ότι το Υπουργείο Άμυνας έχει φτάσει σε επίπεδα όπου δεν είναι διατεθειμένο να παράσχει περισσότερο από το συγκεκριμένο σύστημα στην Ουκρανία», δήλωσε ο Mark Cancian, πρώην συνταγματάρχης του Σώματος Πεζοναυτών των ΗΠΑ και ανώτερος σύμβουλος στο Κέντρο για Στρατηγικές και Διεθνείς Σπουδές.

 Αυτό συμβαίνει επειδή «οι Ηνωμένες Πολιτείες πρέπει να διατηρήσουν αποθέματα για να υποστηρίξουν τα πολεμικά σχέδια», είπε ο Cancian. «Για ορισμένα πυρομαχικά, το σχέδιο κινητήριου πολέμου θα ήταν μια σύγκρουση με την Κίνα για την Ταϊβάν ή τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας· για άλλα, ιδιαίτερα τα χερσαία συστήματα, το σχέδιο πολέμου θα ήταν η Βόρεια Κορέα ή η Ευρώπη».

Στινκερ, ΧΙΜΑΡ και οβίδες

 Αυτό σημαίνει για τις ουκρανικές δυνάμεις ότι ορισμένοι από τους πιο κρίσιμους εξοπλισμούς τους στο πεδίο της μάχης –όπως το οβιδοβόλο των 155 mm– πρέπει να αντικατασταθούν με παλαιότερα και λιγότερο βέλτιστα όπλα όπως το όπλο των 105 mm, το οποίο έχει μικρότερο ωφέλιμο φορτίο και μικρότερη εμβέλεια.

 "Και αυτό είναι ένα πρόβλημα για τους Ουκρανούς", λέει ο Des Roches, επειδή "το βεληνεκές είναι κρίσιμο σε αυτόν τον πόλεμο. Αυτός είναι ένας πόλεμος πυροβολικού".

 Άλλα όπλα στα οποία βασίζεται η Ουκρανία και ταξινομούνται πλέον ως "περιορισμένα" στο απόθεμα των ΗΠΑ περιλαμβάνουν εκτοξευτές HIMARS, πύραυλους Javelin, πυραύλους Stinger, το M777 Howitzer και πυρομαχικά 155 mm.

 Το Javelin, που παράγεται από τη Raytheon και τη Lockheed Martin, έχει αποκτήσει έναν εμβληματικό ρόλο στην Ουκρανία - ο αντιαρματικός πύραυλος που εκτοξεύεται από τον ώμο, καθοδηγούμενος με ακρίβεια ήταν απαραίτητος για την καταπολέμηση των ρωσικών αρμάτων μάχης. Αλλά η παραγωγή στις ΗΠΑ είναι χαμηλή με ρυθμό περίπου 800 ετησίως και η Ουάσιγκτον έχει στείλει τώρα περίπου 8.500 στην Ουκρανία, σύμφωνα με το CSIS — παραγωγή αξίας άνω της δεκαετίας .

 
 Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επισκέφθηκε ένα εργοστάσιο Javelin στην Αλαμπάμα τον Μάιο, λέγοντας ότι θα «βεβαιωθεί ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες και οι σύμμαχοί μας μπορούν να αναπληρώσουν τα δικά μας αποθέματα όπλων για να αντικαταστήσουν αυτά που έχουμε στείλει στην Ουκρανία». Όμως, πρόσθεσε, «αυτός ο αγώνας δεν πρόκειται να είναι φθηνός

Το Πεντάγωνο έχει παραγγείλει νέα Javelins αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων, αλλά η αύξηση απαιτεί χρόνο - οι πολυάριθμοι προμηθευτές που παρέχουν τα χημικά και τα τσιπ υπολογιστών για κάθε πύραυλο δεν μπορούν όλοι να επιταχυνθούν επαρκώς. Και η πρόσληψη, ο έλεγχος και η εκπαίδευση ατόμων για την κατασκευή της τεχνολογίας απαιτεί επίσης χρόνο. Μπορεί να χρειαστούν από ένα έως τέσσερα χρόνια για να ενισχύσουν σημαντικά τη συνολική παραγωγή όπλων οι ΗΠΑ, είπε ο Cancian.

 «Πρέπει να θέσουμε την αμυντική μας βιομηχανική βάση σε μια βάση πολέμου», είπε ο Des Roches. «Και δεν βλέπω καμία ένδειξη ότι έχουμε».

 Το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ αμφισβήτησε την πρόταση ότι οι ΗΠΑ εξαντλούνται τα αποθέματα όπλων τους για την Ουκρανία.

 «Το Υπουργείο παρείχε ένα μείγμα δυνατοτήτων στην Ουκρανία – εμείς, και αυτοί, δεν βασιζόμαστε υπερβολικά σε κανένα σύστημα», είπε η εκπρόσωπος του DOD, Τζέσικα Μάξγουελ, στο CNBC σε ένα email. «Μπορέσαμε να μεταφέρουμε εξοπλισμό από αμερικανικά αποθέματα στην Ουκρανία, ενώ διαχειριζόμαστε κινδύνους για τη στρατιωτική ετοιμότητα».

 Το Πεντάγωνο "συνεργάζεται με τη βιομηχανία για την αναπλήρωση των εξαντλημένων αποθεμάτων σε επιταχυνόμενη βάση", δήλωσε ο Maxwell. "Αυτό περιλαμβάνει την παροχή χρηματοδότησης για την αγορά περισσότερου εξοπλισμού, τη δημιουργία νέων γραμμών παραγωγής και την υποστήριξη πρόσθετων βάρδιων εργαζομένων. Έχουμε ακόμα το απαραίτητο απόθεμα για τις ανάγκες μας."

 Το τελευταίο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας του DOD, πρόσθεσε, «υπογραμμίζει τη διαρκή φύση της δέσμευσής μας και αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη, πολυετή επένδυση σε κρίσιμες δυνατότητες για την Ουκρανία

Ένας εκπρόσωπος της Lockheed Martin, όταν ήρθε σε επαφή για σχολιασμό, αναφέρθηκε σε μια συνέντευξη τον Απρίλιο κατά την οποία ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας, Jim Taiclet, είπε στο CNBC: «Πρέπει να ενισχύσουμε την αλυσίδα εφοδιασμού μας, πρέπει να έχουμε κάποια χωρητικότητα, την οποία Και μετά γίνονται οι παραδόσεις, ας πούμε, έξι, 12, 18 μήνες αργότερα."

 Ποιες είναι οι επιλογές της Ουκρανίας;

 Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία μπορεί να αναζητήσει αλλού προμηθευτές - για παράδειγμα τη Νότια Κορέα, η οποία έχει έναν τρομερό τομέα όπλων και τον Αύγουστο υπέγραψε πώληση στην Πολωνία για 5,7 δισεκατομμύρια δολάρια τανκς και οβιδοβόλων. Οι ουκρανικές δυνάμεις θα πρέπει επίσης να εργαστούν με όπλα αντικατάστασης που συχνά είναι λιγότερο βέλτιστα.

 Ο Τζακ Γουότλινγκ, ειδικός στον πόλεμο της ξηράς στο Royal United Services Institute στο Λονδίνο, πιστεύει ότι υπάρχουν ακόμη πολλά περιθώρια για την Ουκρανία να εφοδιαστεί με πολλά από τα όπλα που χρειάζεται.

 "Υπάρχει αρκετός χρόνος για να επιλυθεί αυτό το πρόβλημα προτού καταστεί κρίσιμο όσον αφορά την ενίσχυση της παραγωγής", είπε ο Γουότλινγκ, σημειώνοντας ότι το Κίεβο μπορεί να προμηθευτεί ορισμένα πυρομαχικά από χώρες που δεν χρειάζονται άμεσα δικά τους ή των οποίων τα αποθέματα πρόκειται να λήξουν.

 «Έτσι μπορούμε να συνεχίσουμε να προμηθεύουμε την Ουκρανία», είπε ο Watling, «αλλά υπάρχει ένα σημείο όπου, ειδικά με ορισμένες κρίσιμες φύσεις, οι Ουκρανοί θα πρέπει να είναι προσεκτικοί σχετικά με το ποσοστό δαπανών τους και πού δίνουν προτεραιότητα σε αυτά τα πυρομαχικά, επειδή δεν υπάρχει μια άπειρη προσφορά».

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Επίθεση με τσεκούρια στο σταθμό των τρένων στο #dusseldorf

24ώρο γεωμαγνητικών καταιγίδων. Υπομονή σε λίγο θα περάσει

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επέλεξε η κυβέρνηση να παίζει με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Το νομικό καθεστώς των Ιμίων - Ο επίσημος χάρτης της Τουρκίας