Αμερικανικά ελικόπτερα πετούσαν πάνω από τις τοποθεσίες των Nord Stream 1 και 2.


Δύο υπόγειες εκρήξεις αναφέρθηκαν στην περιοχή διαρροών αερίου στον αγωγό Nord Stream, ανέφερε η σουηδική δημοσίευση svt.se.

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι υπήρξαν εκρήξεις, είπε ο σεισμολόγος Bjorn Lund. Τριάντα σταθμοί μέτρησης στη νότια Σουηδία κατέγραψαν τα δεδομένα, ανέφερε η δημοσίευση . Η μία έκρηξη σημειώθηκε τη νύχτα και η άλλη το βράδυ της Δευτέρας.

Σουηδοί σεισμολόγοι πιστεύουν ότι η δεύτερη έκρηξη στο Nord Streams ήταν ισοδύναμη σε ισχύ με έκρηξη άνω των 100 κιλών δυναμίτη, ανέφερε το Reuters.

 Σημειώνεται ότι οι Σουηδοί σεισμολόγοι είναι βέβαιοι ότι το περιστατικό με την κοινοπραξία σημειώθηκε λόγω εκρήξεων, δεν ήταν αποτέλεσμα σεισμού ή κατολίσθησης.

Τα γερμανικά ΜΜΕ έγραψαν ότι οι εκρήξεις μπορεί να σημειωθούν ως αποτέλεσμα στοχευμένων δολιοφθορών. Ούτε η Μόσχα απέκλεισε μια τέτοια πιθανότητα .

Εκπρόσωποι της Ομοσπονδιακής Υπηρεσίας Δικτύων της Γερμανίας δήλωσαν ότι δεν γνωρίζουν τα αίτια του ατυχήματος.

Υπάρχει μια τεράστια τρύπα εκεί. 

  Ο Πρωθυπουργός της Δανίας είπε ότι οι διαρροές στο Nord Stream θεωρούνται ως αποτέλεσμα εσκεμμένης ενέργειας (δολιοφθοράς), και θα διαρρεύσει αέριο από τους Nord Stream για τουλάχιστον μια εβδομάδα

Νωρίτερα, η Αρχή Ενέργειας της Δανίας δήλωσε ότι οι διαρροές από τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα εσκεμμένης επίθεσης, καθώς «δεν υπάρχει μια μικρή ρωγμή, αλλά μια πραγματικά μεγάλη τρύπα εκεί».

Εντωμεταξύ το Υπουργείο Άμυνας της Δανίας ανάφερε ότι η φρεγάτα Absalon και το περιβαλλοντικό σκάφος Gunnar Thorson αποστέλλονται στο σημείο διαρροής στους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα. 

Η Nord Stream AG, ο διαχειριστής του συστήματος φυσικού αερίου, είπε ότι ήταν αδύνατο να εκτιμηθεί πόσος χρόνος θα χρειαστεί για την επισκευή των τριών γραμμών των υπεράκτιων αγωγών φυσικού αερίου Nord Stream και Nord Stream 2. 
 Η καταστροφή σημειώθηκε ταυτόχρονα , είπαν οι εκπρόσωποι της εταιρείας.

Οι Δανικές Ένοπλες Δυνάμεις δημοσίευσαν φωτογραφίες και βίντεο από τις τοποθεσίες διαρροών αερίου Nord Stream 1 και Nord Stream 2 στη Βαλτική Θάλασσα. Σύμφωνα με τον Δανικό στρατό, ο μεγαλύτερος δημιούργησε αναταράξεις στην επιφάνεια διαμέτρου 1 χιλιομέτρου. Το μικρότερο έκανε έναν κύκλο περίπου 200 μέτρων.

Αμερικανικά ελικόπτερα Sikorsky πετούσαν πάνω από τις τοποθεσίες ατυχημάτων

Αξίζει να σημειωθεί ότι ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας των ΗΠΑ πραγματοποίησαν εξόδους στην περιοχή όπου σημειώθηκε το ατύχημα του Nord Stream. Η τροχιά της πτήσης τους συμπίπτει με την τοποθεσία, όπου έγιναν οι διαρροές στη συνέχεια, έγραψε ο Oleg Makarov, στρατιωτικός εμπειρογνώμονας, συνιδρυτής της Vatfor, στο κανάλι Telegram του έργου.

Σύμφωνα με τις υπηρεσίες Flightradar24 και ads-b.nl , τα ελικόπτερα Sikorsky SH-60/MH-60 Seahawk των ΗΠΑ (σήμα κλήσης FFAB123) πέταξαν πάνω από την προαναφερθείσα περιοχή στις αρχές και στα μέσα Σεπτεμβρίου. Τα ίχνη τους βρέθηκαν ακριβώς πάνω από τα σημεία του ατυχήματος.

Ένα εκστρατευτικό απόσπασμα πλοίων του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ με επικεφαλής το αμφίβιο επιθετικό πλοίο USS Kearsarge πριν από μέρες βρισκόταν στη Βαλτική Θάλασσα και εντοπίστηκε να ακολουθεί τα Στενά της Βαλτικής στη Βόρεια Θάλασσα.

 Ήταν 30 χιλιόμετρα από το σημείο της υποτιθέμενης δολιοφθοράς στον αγωγό φυσικού αερίου Nord Stream-1 και 50 χιλιόμετρα από τα νήματα του αγωγού φυσικού αερίου Nord Stream-2.

Στις 2 Σεπτεμβρίου, ενδιαφέροντες ελιγμούς πραγματοποίησε αμερικανικό ελικόπτερο με το διακριτικό κλήσης FFAB123. Στη συνέχεια υποτέθηκε ότι αυτή η πλακέτα ήταν από την πτέρυγα αέρα USS Kearsarge και σήμερα εξετάστηκαν περισσότερες λεπτομέρειες.

 Σύμφωνα με τον ιστότοπο ads-b.nl , αυτό το διακριτικό κλήσης χρησιμοποιήθηκε από 6 πίνακες εκείνη την ημέρα, εκ των οποίων καταφέραμε να καθορίσουμε τους πλευρικούς αριθμούς των τριών. Όλα είναι Sikorsky MH-60S.

 Με την υπέρθεση της διαδρομής FFAB123 στο σχέδιο του χθεσινού ατυχήματος, έχουμε ένα αρκετά ενδιαφέρον αποτέλεσμα - το ελικόπτερο είτε πέταξε κατά μήκος του Nord Stream-2, είτε ακόμη και μεταξύ των σημείων όπου συνέβη το ατύχημα.


 Στο Twitter, εν τω μεταξύ, υπήρχαν στιγμιότυπα οθόνης από άλλες πτήσεις της αμερικανικής αεροπορίας — το παρακάτω στιγμιότυπο οθόνης τραβήχτηκε στις 13 Σεπτεμβρίου.


 Ο εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Stephane Dujarric είπε ότι δεν μπορεί να επιβεβαιώσει την εκδοχή της «δολιοφθοράς» στους Nord Stream 

Ο πρωθυπουργός της Νορβηγίας σε δήλωση του ανάφερε ότι :
 "Φαίνεται πιθανό ότι οι διαρροές φυσικού αερίου Nord Stream προκλήθηκαν από μια "σκόπιμη" ενέργεια" -  

 Ο Γερμανός υπουργός Οικονομίας Robert Habeck είπε :
  Η ενεργειακή κατάσταση στη Γερμανία είναι ασφαλής παρά τη διαρροή Nordstream 1

   Το Norwegian Media VG αναφέρει ότι η Νορβηγική Σεισμική Συστοιχία (NORSAR) τους είπε ότι ο σεισμός που προκλήθηκε από τις εκρήξεις του Nord Stream ήταν περίπου τόσο μεγάλος όσο αυτός που προκλήθηκε από την έκρηξη στο Όσλο το 2011,

  Η Νορβηγία αυξάνει το επίπεδο ετοιμότητας για την ασφάλεια σε όλες τις εγκαταστάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου της, συμπεριλαμβανομένου του ηπειρωτικού τμήματος.

 Η Νορβηγία εισάγει λειτουργία υψηλού συναγερμού σε ενεργειακές εγκαταστάσεις στην υφαλοκρηπίδα. Ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας Terje Aasland δήλωσε ότι οι αρχές της χώρας παρακολουθούν στενά την κατάσταση στη Βαλτική Θάλασσα, όπου πάρα πολλά υποδηλώνουν δολιοφθορές. Ως αποτέλεσμα, στο πλαίσιο της αυξημένης δραστηριότητας μη αναγνωρισμένων drones, μετά από διαβουλεύσεις με την αστυνομία και τις ένοπλες δυνάμεις, οι νορβηγικές αρχές αποφάσισαν να προετοιμαστούν για καταστάσεις έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με υποδομές, παράκτιες δομές και εγκαταστάσεις στη νορβηγική υφαλοκρηπίδα.
 Μάλιστα, στη Νορβηγία επικρατεί πραγματικά πανικός. Φοβούνται ότι κάτι αγνώστων στοιχείων θα πετάξει τώρα από πάνω τους. Ο υπουργός Πετρελαίου και Ενέργειας ακύρωσε επίσκεψη στην Πολωνία.  
 
Η εταιρία ενέργειας Equinox αλληλεπιδρά με τον στρατό, αλλά δεν αποκαλύπτει λεπτομέρειες. Οι βουλευτές απαιτούν από την κυβέρνηση να ενημερώσει αμέσως το Stortin (το ανώτατο νομοθετικό σώμα της Νορβηγίας) σχετικά με τη διερεύνηση των εκρήξεων στη Βαλτική και τα μέτρα που ελήφθησαν για τη διασφάλιση της ασφάλειας των εγκαταστάσεων πετρελαίου και φυσικού αερίου και των αγωγών προς την Ευρώπη. 

 Φαίνεται ότι ο πραγματικός ενεργειακός πόλεμος δεν έχει καν ξεκινήσει ακόμα, αλλά το πρώτο κουδούνι έχει χτυπήσει.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Επίθεση με τσεκούρια στο σταθμό των τρένων στο #dusseldorf

24ώρο γεωμαγνητικών καταιγίδων. Υπομονή σε λίγο θα περάσει

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επέλεξε η κυβέρνηση να παίζει με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Το νομικό καθεστώς των Ιμίων - Ο επίσημος χάρτης της Τουρκίας