Τσαντ: Τουλάχιστον 50 νεκροί σε διαδηλώσεις κατά της μεταβατικής κυβέρνησης.




Ο απολογισμός της βίας που ξέσπασε χθες στο Τσαντ αφού εκατοντάδες άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους για να απαιτήσουν μια ταχύτερη μετάβαση σε μια δημοκρατική κυβέρνηση έχει αυξηθεί σε τουλάχιστον 50 νεκρούς και σχεδόν 300 τραυματίες. 

 Μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου χθες το βράδυ, ο Πρωθυπουργός Σάλεχ Κεμπζάμπο έδωσε τον νέο ενημερωμένο απολογισμό των νεκρών που περιέγραψε ως «ένοπλη εξέγερση» και πρόσθεσε ότι οι διασώστες εξακολουθούν να ανακτούν πτώματα που αγνοούνται.
 
 Οι διαμαρτυρίες, οι οποίες απαγορεύτηκαν από την κυβέρνηση για λόγους ασφαλείας, προκηρύχθηκαν από την αντιπολίτευση και τις οργανώσεις της κοινωνίας των πολιτών την ημέρα που επρόκειτο να σηματοδοτήσει το τέλος μιας αρχικά συμφωνημένης μεταβατικής περιόδου 18 μηνών. 
 Η κατάσταση κλιμακώθηκε γρήγορα αφού διαδηλωτές έκλεισαν τους δρόμους και πυρπόλησαν τα κεντρικά γραφεία του κόμματος του νέου πρωθυπουργού, της Εθνικής Ένωσης για τη Δημοκρατία και την Ανανέωση. 

Η Διεθνής Ομοσπονδία για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και οι συνεργαζόμενες οργανώσεις της στο Τσαντ δήλωσαν ότι οι διαδηλώσεις κατεστάλησαν βίαια από τις δυνάμεις ασφαλείας και υπήρξαν αναφορές για πυροβολισμούς, βασανιστήρια και αυθαίρετες συλλήψεις. Η βία καταδικάστηκε έντονα από τον πρόεδρο της Επιτροπής της Αφρικανικής Ένωσης, Τσαντ Μούσα Φακί Μαχαμάτ.

 «Καταδικάζω σθεναρά την καταστολή διαδηλώσεων που οδήγησαν στο θάνατο ανθρώπων στο Τσαντ», είπε ο Μαχαμάτ σε δήλωση του. «Ζητώ από τα μέρη να σεβαστούν τις ανθρώπινες ζωές και περιουσίες και να προτιμήσουν ειρηνικούς τρόπους για να ξεπεραστεί η κρίση», πρόσθεσε. 
 
 Οι Ηνωμένες Πολιτείες και τα Ηνωμένα Έθνη καταδίκασαν επίσης τη βία, εκφράζοντας ανησυχία για τη βιαιότητες και προτρέπουν όλα τα μέρη να επιδείξουν αυτοσυγκράτηση. " και ξεκινούν «έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «να υποστηρίξει τον λαό του Τσαντ» στην αναζήτηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας».
 
 Σε κάθε περίπτωση, οι μαχητές καλωσορίζουν μια γενική κινητοποίηση κατά των στρατιωτικών που ερμηνεύεται ως ένδειξη συλλογικής βούλησης για «διώξεις του φόβου». και ξεκινούν «έκκληση προς τη διεθνή κοινότητα «να υποστηρίξει τον λαό του Τσαντ» στην αναζήτηση της ελευθερίας και της δημοκρατίας». 

 Την περασμένη εβδομάδα, ο μεταβατικός πρόεδρος του Τσαντ Μαχαμάτ Ντέμπι διόρισε τον πολιτικό της αντιπολίτευσης Saleh Kebzabo ως νέο πρωθυπουργό της χώρας. Ο διορισμός του Kebzako έγινε λίγες ώρες μετά την παραίτηση του προκατόχου του Albert Pahimi Padacké, ο οποίος παρουσίασε επίσημα την παραίτηση του ίδιου και όλων των προηγούμενων στελεχών, εν αναμονή του σχηματισμού της νέας κυβέρνησης. Ο διορισμός της νέας κυβέρνησης ακολούθησε την τελετή που σηματοδότησε την ανανέωση της θητείας του αρχηγού της χούντας Μαχαμάτ Ντέμπι ως μεταβατικού προέδρου για άλλα δύο χρόνια. Ο Deby καλείται τώρα να διορίσει τα 94 μέλη του Μεταβατικού Εθνικού Συμβουλίου (NTC), του μεταβατικού Κοινοβουλίου. Η παράταση της εντολής του Deby ακολουθεί τις συστάσεις που εξέφρασε η Επιτροπή Εθνικού Διαλόγου, μια άσκηση αντιπαράθεσης που διοργάνωσε η Deby με στόχο να βγάλει τη χώρα από την κρίση που βιώνει μετά τον θάνατο του πατέρα της. Η παράταση της εντολής εγκρίθηκε την 1η Οκτωβρίου και περιλαμβάνει επίσης τη δυνατότητα ο Deby να είναι υποψήφιος πρόεδρος στο τέλος της διετίας, σε αντίθεση με τη δέσμευση που ανέλαβε με την Αφρικανική Ένωση τον Απρίλιο του 2021. Η διαχείριση του διαλόγου και το αποτέλεσμά του αμφισβητήθηκε επομένως από την αντιπολίτευση, η οποία επέκρινε την έλλειψη διαφάνειας της αντιπαράθεσης που οργάνωσε η χούντα στην εξουσία. Διάφορες ομάδες της αντιπολίτευσης, η Καθολική Εκκλησία και οι αντάρτες του Fact μποϊκόταραν τις συνομιλίες.
 
 Προηγουμένως, οι Ηνωμένες Πολιτείες είχαν ανακοινώσει κυρώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας σε περίπτωση παράτασης της μεταβατικής περιόδου και η Αφρικανική Ένωση είχε επίσης προειδοποιήσει τον στρατό να μην την παρατείνει. Οι εργασίες του εθνικού διαλόγου, τον οποίο επιθυμούσε ο μεταβατικός πρόεδρος Μαχαμάτ Ντέμπι για να βγει από την πολιτική κρίση, ολοκληρώθηκαν στις 13 Σεπτεμβρίου στη N'Djamena.
  
Ο διάλογος επαναλήφθηκε τον περασμένο Σεπτέμβριο μετά από τριήμερη αναστολή λόγω ταραχών και έληξε με την απελευθέρωση ορισμένων ακτιβιστών της αντιπολίτευσης που είχαν συλληφθεί.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Επίθεση με τσεκούρια στο σταθμό των τρένων στο #dusseldorf

24ώρο γεωμαγνητικών καταιγίδων. Υπομονή σε λίγο θα περάσει

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επέλεξε η κυβέρνηση να παίζει με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Το νομικό καθεστώς των Ιμίων - Ο επίσημος χάρτης της Τουρκίας