Η βρώμικη κατάσταση με τις βόμβες: οι ρωσικές δυνάμεις τέθηκαν σε επιφυλακή


Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει θέσει τις δυνάμεις του σε επιφυλακή ώστε να είναι προετοιμασμένες για δράση «υπό συνθήκες ραδιενεργού μόλυνσης» με φόντο αναφορές που δείχνουν την ετοιμότητα του Κιέβου να χρησιμοποιήσει βρώμικη βόμβα, δήλωσε ο Igor Kirillov, επικεφαλής της Ρωσικής Ακτινοβολίας, Χημικών και Βιολογικών Δυνάμεων Προστασίας σε συνέντευξη Τύπου στις 24 Οκτωβρίου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει πληροφορίες που δείχνουν ότι το Κίεβο σχεδιάζει να πυροδοτήσει μια «βρώμικη βόμβα» στην Ουκρανία για να εκφοβίσει τους ντόπιους και να κατηγορήσει τη Μόσχα για χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων. Το σχέδιο της ουκρανικής πλευράς, σύμφωνα με το υπουργείο, είναι να περάσει. η έκρηξη μιας «βρώμικης βόμβας» ως «ακατάλληλη ενεργοποίηση ενός ρωσικού πυρηνικού όπλου χαμηλής απόδοσης».

Σύμφωνα με το τμήμα, δύο ουκρανικές οργανώσεις έχουν συγκεκριμένες οδηγίες για τη δημιουργία ενός τέτοιου όπλου και ήδη περνούν από το τελικό στάδιο .

Ο Κιρίλοφ είπε επίσης ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει πληροφορίες σχετικά με επαφές μεταξύ του γραφείου του Προέδρου της Ουκρανίας και αξιωματούχων του Ηνωμένου Βασιλείου σχετικά με τη δυνατότητα απόκτησης πυρηνικής τεχνολογίας.

Σύμφωνα με τον στρατηγό, η Ουκρανία διαθέτει τις απαραίτητες πρώτες ύλες για τη βρώμικη βόμβα στους πυρηνικούς σταθμούς της (συμπεριλαμβανομένου του πυρηνικού σταθμού του Τσερνομπίλ), καθώς και την απαραίτητη επιστημονική βάση στο Κίεβο και το Χάρκοβο.

Από την άποψη αυτή, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας έχει κανονίσει δραστηριότητες για την αντιμετώπιση πιθανών προκλήσεων που μπορεί να πραγματοποιήσει η Ουκρανία. 
 Επιπλέον, η Ρωσία έθεσε δυνάμεις σε επιφυλακή για να είναι σε θέση να εκτελέσουν καθήκοντα υπό συνθήκες ραδιενεργής μόλυνσης.

Το υπουργείο Άμυνας αναφέρει επίσης ότι η απελευθέρωση ραδιενεργών ουσιών εάν οι δυνάμεις του Κιέβου συνεχίσουν να βομβαρδίζουν τον πυρηνικό σταθμό Zaporozhye, στη Νότια Ουκρανία, θα επηρεάσει σχεδόν όλη την Ευρώπη

Οι δηλώσεις Λαβρόφ

Η Ρωσία επαλήθευσε τις πληροφορίες για την προετοιμασία της πρόκλησης της «βρώμικης βόμβας» στην Ουκρανία. Δεν πρόκειται για κατηγορία χωρίς στοιχεία, δήλωσε ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Ρωσία σκοπεύει να θέσει αυτό το θέμα στον ΟΗΕ.

Ο υπουργός Εξωτερικών είπε επίσης ότι η Ρωσία έχει πληροφορίες για συγκεκριμένες ουκρανικές οργανώσεις που ασχολούνται με την τεχνολογία της «βρώμικης βόμβας». Δεν τις κατονόμασε, όμως.

Οι δημόσιες δηλώσεις από τη Δύση για τη δυσπιστία τους στις ρωσικές προειδοποιήσεις δεν σημαίνουν ότι οι δυτικοί αξιωματούχοι παίρνουν ελαφρά τις πληροφορίες της Μόσχας , πρόσθεσε ο υπουργός.

Πιθανές συνέπειες
Μια έκρηξη μιας βρώμικης βόμβας θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε ραδιενεργό μόλυνση μιας περιοχής αρκετών χιλιάδων τετραγωνικών μέτρων, δήλωσε ο Igor Kirillov, επικεφαλής των Ρωσικών Δυνάμεων Ακτινοβολίας, Χημικής και Βιολογικής Προστασίας.

Σύμφωνα με τον Renat Karchaa, σύμβουλο του γενικού διευθυντή της Rosenergoatom, οι πληγείσες περιοχές θα είναι μολυσμένες για μια περίοδο 30 έως 50 ετών. «Δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι θα υποφέρουν τουλάχιστον, είπε.

Ο Εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ είπε ότι η απειλή του Κιέβου να χρησιμοποιήσει τη "βρώμικη βόμβα " είναι πραγματική, εναπόκειται στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γαλλία να το πιστέψουν ή όχι. 

Νωρίτερα, ο Ουκρανός υπουργός Εξωτερικών Κουλέμπα είπε ότι ο διευθυντής του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας αποφάσισε να στείλει ειδικούς στην Ουκρανία, μετά την προειδοποίηση της Ρωσίας για ουκρανική «βρώμικη βόμβα».


Μια «βρώμικη βόμβα» είναι μια βόμβα που συνδυάζει συμβατικά εκρηκτικά, όπως ο δυναμίτης, με ραδιενεργά υλικά σε στερεή, υγρή ή αέρια μορφή. Μια βρώμικη βόμβα προορίζεται να διασκορπίσει ραδιενεργό υλικό σε μια μικρή, εντοπισμένη περιοχή γύρω από μια έκρηξη.



Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Επίθεση με τσεκούρια στο σταθμό των τρένων στο #dusseldorf

24ώρο γεωμαγνητικών καταιγίδων. Υπομονή σε λίγο θα περάσει

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επέλεξε η κυβέρνηση να παίζει με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Το νομικό καθεστώς των Ιμίων - Ο επίσημος χάρτης της Τουρκίας