Το παράδοξο με τις σημερινές τιμές του πετρελαίου (6/6/17) και ο ρόλος του διεθνή τροχονόμου της περιοχής!


Γράφει ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός


Σήμερα έχουμε το εξής παράδοξο...


Αντί οι τιμές του πετρελαίου να πιάσουν την ανιούσα, ΚΑΤΕΒΑΙΝΟΥΝ... παρότι χθες βράδυ είχαμε άνοδο κοντά στο 5% και όλοι οι αναλυτές (οικονομικοί και γεωπολιτικοί) φοβόντουσαν ότι σήμερα θα ξεκινούσε μια ζόρικη μέρα για τις τιμές του πετρελαίου..

Η δικαιολογία τουλάχιστον γελοία... " η μείωση οφείλετε στις ανησυχίες των επενδυτών ότι η διπλωματική ένταση που έχει προκληθεί μεταξύ του Κατάρ κι άλλων αραβικών χωρών θα υπονομεύσει την προσπάθεια του ΟΠΕΚ για την μείωση της παραγωγής του πετρελαίου".

Είναι γελοία γιατί όσοι ασχολούνται με τον κλάδο γνωρίζουν ότι οι χώρες του ΟΠΕΚ και η Ρωσία (ελέγχουν συνολικά το 85% του πετρελαίου) την 1/12/16 υπέγραψαν ειδική συμφωνία για την μείωση της παραγωγής και την άνοδο της τιμής. Φυσικά το πετρέλαιο που παράγει το Κατάρ ελάχιστα μπορεί να επηρεάσει τις παγκόσμιες τιμές (αφορά το σενάριο ότι γεμίζει την αγορά με φθηνό πετρέλαιο).

Από το Κατάρ διέρχεται μεγάλο μέρος των αγωγών της Σαουδικής Αραβίας και των ΗΑΕ και έχει στην περιοχή της το λιμάνι Χαμάντ που θεωρείτε το καλύτερο και πιο σύγχρονο κέντρο για μεταφόρτωση πετρελαίου. Το λιμάνι αυτό το χρησιμοποιούν όλες οι χώρες της Μέσης Ανατολής για την μεταφόρτωση πετρελαίου με προορισμό τις ασιατικές χώρες.

Η Σαουδική Αραβία έχει μόνον ένα σταθμό και αυτός βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα, στην πόλη Αλμπάχα (Rabigh ή Βοτανικός Κήπος). Οπότε η τιμή του πετρελαίου της Σ.Α. θα ανέβει λόγω
α)κόστους για τα επιπλέον κάτι χιλιάδες μίλια για τον κύκλο της αραβικής χερσονήσου και
β)γιατί πλέον τα πλοία θα διέρχονται από τις περιοχές που ελέγχουν οι Σομαλοί πειρατές, αλλά και την εμπόλεμη περιοχή της Υεμένης, με αποτέλεσμα να υπάρχει τεράστιο κόστος για την ασφάλεια των πλοίων.

Τέλος το λιμάνι Χαμάντ είναι το κεντρικότερο διαμετακομιστικό κέντρο της Μέσης Ανατολής και φυσικά ο κύριος δρόμος τροφοδοσίας του Κατάρ. Οπότε σε κάνει να απορείς γιατί μιλάνε για "αποκλεισμό του Κατάρ", αφού έχει πρόσβαση στις αγορές του υπόλοιπου κόσμου και μάλιστα από το μεγαλύτερο λιμάνι της περιοχής;;;

Όλα αυτά σας τα γράφω για να δείτε ότι οι διεθνεις "αστυνόμοι" δεν έχουν ανάγκη τίποτα και κανέναν και ότι ανά πάσα στιγμή τα κράτη και οι λαοί τους είναι ένα τίποτα μπροστά στα σχέδια τους. Θυσιάζονται για τα γούστα του "αστυνόμου" της περιοχής (βλ. Ισραήλ) και τους μόνιμους φόβους του... (βλ Ιράν).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Περί των 567 δις που είναι εγγεγραμμένα στον προϋπολογισμό και έχουν τρελαθεί οι οπαδοί του Σώρρα (παράκληση να ανοίξουν τα μάτια τους)

Η σφαγή των αμνών... Μερος τρίτο από το παζλ

Το νομικό καθεστώς των Ιμίων - Ο επίσημος χάρτης της Τουρκίας

Σημασία ελάχιστη έχει τι πραγματικά γίνεται. Σημασία έχει τι γράφεται στη συνείδηση των πολλών

Βόμβα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο: Ενσωμάτωση των εμβολίων κατά του covid19 στα παιδικά εμβόλια