Η πορεία των κόκκινων δανείων και ο συστημικός κίνδυνος



Το 2009 λίγο πριν η χώρα μας μπει στο δρόμο του σύφουνα ΓΑΠ τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια (κόκκινα) ήταν μόλις στο 4,1%.

Δλδ από τα 200 δις ευρώ που χορηγούσαν οι τράπεζες μέχρι τότε ήταν απολύτως βέβαιο ότι θα λάβουν πίσω το 96%...

Το τελευταίο τρίμηνο του 2010, όντας η χώρα στο 1ο μνημόνιο το ποσοστό αυτό εκτοξεύθηκε στο 10,4%, ήτοι αύξηση κατά 150%.

Ενώ το 2011 και στις αρχές του 2012 τα πράγματα έδειχναν να ισορροπούν κοντά στο 15%, ξαφνικά στην αυγή του 2ου Μνημονίου το ποσοστό των κόκκινων δανείων εκτινάχθηκε και πάλι, φθάνοντας στο καταστρεπτικό 24,5%.

Για όσους ασχολούμαστε με την οικονομία και τα πραγματικά νούμερα (δλδ όχι αυτά που πασάρουν στους σανοφάγους της χώρας) ξέραμε ότι αυτό το νούμερο δεν θα μπορέσει να έχει γυρισμό αν δεν γινόταν ένα γενναίο κούρεμα (τύπου Psi) που θα έφθανε μέχρι και το 100% για πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες δανειοληπτών.

Τα κόκκινα δάνεια αποτελούν καρκίνο στα σπλάχνα του συστήματος και αυτό γιατί πολλαπλασιάζουν τον συστημικό κίνδυνο του τραπεζικού συστήματος, το οποίο στον καπιταλισμό αποτελεί την ραχοκοκαλιά για την επιβίωση των περισσοτέρων (απόδειξη ότι σήμερα το 94% των εργαζομένων αμείβεται μέσω του τραπεζικού συστήματος) αλλά και τον μοναδικό τρόπο στο κράτος να συγκεντρώνει καθημερινά ζεστό χρήμα.

Τον Οκτώβρη του 2015, μόλις τρεις μήνες μετά το τρίτο μνημόνιο, το γνωστό και ως αριστερό μνημόνιο, τα κόκκινα δάνεια σκαρφάλωσαν στο 35%.

Σήμερα, ευρισκόμενοι μόλις λίγες ημέρες πριν την εφαρμογή του νέου λογιστικού προτύπου IFRS 9, καθημερινά για κάθε δάνειο που "ρυθμίζετε" και κάθε δάνειο που "κουρεύετε" έχουμε και ένα ήδη ρυθμιζμένο δάνειο που "σκάει".

Οι τράπεζες προσπαθούν να ξεφορτωθούν όπως όπως τα τοξικά δάνεια μέχρι το Φλεβάρη του 2018 που θα αρχίσουν τα stress test και εκεί ελοχεύει ο κίνδυνος να τιναχθεί το παραμύθι στον αέρα και μάλιστα λίγες εβδομάδες πριν τις εκλογές...

Οι τραπεζικοί γνωρίζουν πολύ καλά ότι ο τρέχων μήνας είναι ιδιαίτερα "τοξικός". Από την μια πλευρά οι "θεσμοί" που απαιτούν εδώ και τώρα έναρξη των μαζικών πλειστηριασμών και από την άλλη η κυβέρνηση που φανερά πλέον οδεύει για εκλογές. Όμως η "τοξικότητα" δεν οφείλεται μόνον σε αυτήν την περίεργη κατάσταση.

Οι Έλληνες πλέον γυρίζουν την πλάτη στο τραπεζικό σύστημα και ήδη μια παράλληλη αγορά έχει κάνει την εμφάνιση της, εκτός τραπεζικού συστήματος, εκτός πλαστικού χρήματος και εκεί η αξία πολύτιμων λίθων, αντικειμένων μεγάλης αξίας, κινητή και ακίνητη περιουσία αλλάζει χέρια χωρίς το κράτος καν να το μυριστεί...

Τώρα για όσους γνωρίζουν ιστορία ξέρουν ότι η χώρα έχει ζήσει ανάλογες στιγμές... το ΄40...

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σερβίας Zorana Mihajlovic μίλησε για το ατύχημα στον πετρελαιαγωγό Druzhba

Οι επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κατάρ!

UAV και DRONE το παρόν και το άμεσα μέλλον στις συρράξεις Τουρκίας - Ελλάδας

Κομβική απόφαση του ΣτΕ για παράνομη υπερφορολόγηση

Η μάχη με τους "συνωμοσιολόγους"...