Περί δήθεν προστασίας πρώτης κατοικίας



Όπως βλέπετε σε πολλά δημοσιεύματα κάποιοι έχουν τη θεωρία ότι η πρώτη κατοικία είναι προστατευμένη μέχρι το τέλος του 2018.

Αμε δε...

Προστατευμένες είναι καταρχήν οι πρώτες κατοικίες με αξία έως 300.000 ευρώ και προσέξτε... εφόσον το δάνειο δεν πωληθεί σε fund γιατί τότε οι ΣΑΝΕΛ έχουν ψηφίσει νόμο που ουσιαστικά κατεβάζει το όριο πολύ πιο κάτω.

Πάμε λίγο πιο ξεκάθαρα γιατί το ζήτημα είναι τεράστιο και με πολλούς ενδιαφερόμενους.

Με τον Νόμο "Σταθάκη" προβλεπόταν ότι τα κόκκινα δάνεια με υποθήκη πρώτης κατοικίας αξίας έως 300.000 προστατεύονται απο κατασχέσεις μέχρι το τέλος του 2018. Ήρθε όμως λίγο αργότερα ο νόμος "Τσακαλώτου" ή αλλιώς Μνημόνιο 3+1/2 (Ν.4389/16) που επιτρέπει την πώληση των δανείων σε fund και αυτά να βγάζουν στο σφυρί την πρώτη κατοικία.

Τι δεν μας είπαν όμως ότι ψήφισαν;;;

Ότι τα δάνεια που έχουν αγοράσει ή που θα αγοράσουν τα τα fund και αφορούν σε πρώτη κατοικία δεν προστατεύονται μέχρι το τέλος του 2018, αλλά μέχρι το Δεκέμβρη του 2017, δλδ για λίγες εβδομάδες. Και το χειρότερο το ποσό αξίας της πρώτης κατοικίας από τις 300.000 ΚΑΤΕΒΗΚΕ (λες και είναι τσουλίθρα) στις 140.000 ευρώ.

Τα άσχημα νέα όμως δεν σταματούν εκεί. Ο νόμος αυτός έχει μια ακόμη πιο οδυνηρή διάσταση. Και αυτό μπορώ να το εξηγήσω μόνον με παράδειγμα:
Αν λοιπόν έχω ένα στεγαστικό δάνειο 100.000 ευρώ που είναι ενήμερο κανονικά και ένα καταναλωτικό ή μια πιστωτική κάρτα που τα έχω κοκκινισμένα (γιατί κάποιος μου είπε ότι γίνονται περικοπές - που όντως γίνονται) και αυτά υπερβαίνουν τις 40.000 ευρώ (για να ξεπεραστεί το όριο των 140.000 ευρώ) τότε από 1/1/2018 η τράπεζα μπορεί να τα πουλάει (ή το fund μπορεί να τα ζητάει )ΣΥΝΟΛΙΚΑ, ακόμα και αν το βασικό δάνειο είναι ενήμερο. Τουτέστιν για ένα κόκκινο δάνειο ή κάρτα 40.000 ευρώ η τράπεζα μπορεί να με ξαποστείλει στο fund και έτσι να παύσει η προστασία.

Βέβαια Η ΛΟΓΙΚΗ λέει ότι την τράπεζα δεν την συμφέρει ενώ έχει ένα ενήμερο δάνειο 100.000 ευρώ να το θυσιάσει για 40.000. Αλλά από πότε φίλοι μου στη χώρα μας ισχύει η λογική;;;

Ξέρω σας έκανα την καρδιά κομμάτια, όμως όλα αυτά τα ψάχνω μέρα και νύχτα με μόνο σκοπό να αφυπνίσω όσους λαμβάνουν καθημερινά γραψαρχιδίνη γιατί τα δύσκολα έρχονται και πρέπει να απευθυνθείτε άμεσα σε οργανώσεις και εξειδικευμένα γραφεία που ασχολούνται με αυτά τα θέματα γιατί από τις αρχές του έτους πολλοί θα βρεθούν προ εκπλήξεως και δεν θα ξέρουν από που τους ήρθε.

Τρόποι άμυνας υπάρχουν αλλά αυτές τις ειδικού τύπου συμβουλές θα σας τις δώσουν οι ειδικοί και όχι εγώ που είμαι απλός ερευνητής.

Τέλος κλείνοντας να πω ότι θεωρώ αδαής αυτούς που νομίζουν ότι το σύστημα θα προχωρήσει σε μαζικές κινήσεις, που λογικό είναι να προκληθούν σκληρές αν όχι αιματηρές αντιδράσεις.

Δεν είναι τόσο ηλίθιοι φίλοι μου. Θα το πάνε λάου λάου για να μην υπάρχουν αντιδράσεις ή αυτές να είναι τόσο περιορισμένες που δεν θα τις παίρνει κανείς χαμπάρι... 150 ειρηνοδικεία από μια υπόθεση την ημέρα, βγάινουν 600 υποθέσεις την εβδομάδα, 2400 το μήνα, όσες δλδ ο "στόχος" και έτσι δεν θα κουνηθεί φίλο, πόσο μάλιστα όταν σε 20 ημέρες ενεργοποιηθεί το ηλεκτρονικό σύστημα...)!

Παραθέτω το σημείο του νόμου για του λόγου το αληθές:

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ετοιμάζονται για δύσκολο φθινόπωρο στην ΕΛ.ΑΣ

Οι επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κατάρ!

Η Βόρεια Κορέα ολοκλήρωσε τις προετοιμασίες για πυρηνική δοκιμή ανάφερε η Σεούλ

Ο Οικονομολόγος Nouriel Roubini για τις παγκόσμιες κρίσεις στο DER SPIEGEL

UAV και DRONE το παρόν και το άμεσα μέλλον στις συρράξεις Τουρκίας - Ελλάδας