Αχ αυτή η "ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟΣ"... Φαίρνει swap και νέο φόρτωμα βαρών στις επόμενες γενιές...


Σε τυχαία ανάρτηση μου στα μέσα Οκτωβρίου είχα επισημάνει τον κίνδυνο η κυβέρνηση προκειμένου να πουλήσει την "καθαρή" έξοδο ότι είναι πολύ πιθανόν να πάει σε έκδοση swap αξίας 32 δις ευρώ.
1η Νοέμβρη το Bloomberg ήρθε να με επιβεβαιώσει σε μακροσκελές άρθρο του με όλες τις τεχνικές λεπτομέρειες λέγοντας ότι το τελικό ποσό θα είναι στα 30 δις.
ΣΗΜΕΡΑ μαθαίνουμε ότι την προσεχή εβδομάδα εκδίδεται SWAP 29,7 δις.
Φυσικά η κυβέρνηση θέλει να αποβάλει τα τοξικά ομόλογα του PSI και θα παίξει το τηλεοπτικό παιχνίδι της επιτυχίας ότι ξεφορτώνεται (ουσιαστικά μεταθέτοντας) τοξικά ομόλογα κατάταξης "τριτοκοσμικής χώρας" ανεβαίνοντας από την κατηγορία "σκουπίδια" στην κατηγορία ΒΒΒ.
Βέβαια όλο αυτό δείχνει "ωραίο" και "καλό" από πίσω όμως κρύβει συνεχόμενες εξόδους στις αγορές μέσα στους επόμενους μήνες προκειμένου να συγκεντρώσει 17,4 δις μέχρι τις αρχές του 2019.
Ναι καλά διαβάσατε το νούμερο [17,4 δις], που είναι δόσεις δανείων της τρόικα επιτοκίου κοντά στο 1,5% (από το πρώτο και το δεύτερο) μνημόνιο, τα οποία θα αντικατασταθούν με ομόλογα που σήμερα το τρέχον του 10ετούς είναι ΣΗΜΕΡΑ
(ΠΟΥ ΔΕΝ ΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΑΓΚΗ) στο 5,18%...
Και αυτά μόνο για τις αρχές του ΄΄19, γιατί από πίσω έρχεται ένα ακόμα πιο ζόρικο 2020 και πολύ πιο ζόρικο 2021...
Να υπενθυμίσω ότι επιτόκιο κοντά στο 5 σημαίνει διπλασιασμό στα 15 χρόνια και τριπλασιασμό στα 30;;;
Δλδ θα φορτώσουμε στα παιδιά και στα εγγόνια μας ΑΚΟΜΑ 50-90 δις χρέος τα επόμενα χρόνια...
ΚΑΙ ΟΛΑ ΑΥΤΑ για την "ΚΑΘΑΡΗ ΕΞΟΔΟ"...