Τα οικονομικά μυστικά του Φθινοπώρου 2020

ΣΗΜΕΙΩΜΑ ΠΡΟΣ ΕΠΕΝΔΥΤΕΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ ΑΝΑΛΥΤΕΣ ΓΙΑ ΤΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ


Του Γιώργου Αδαλή


Χάρηκα ιδιαίτερα μετά από επίσκεψη που δέχτηκα από κάποιους επενδυτές οι οποίοι με άκουσαν στο τελευταίο σημείωμα που έγραφα δημόσια ότι η τιμή των 2.000$ του χρυσού είναι αρκετά υψηλή και δεν την θεωρούσα προσιτή ως τοποθέτηση. Και οι τρεις φιλοι με τους οποίους μίλησα «έπαιξαν» με σύνεση και μπήκαν και βγήκαν στο σωστό χρόνο αποκομίζοντας κέρδη από τις τοποθετήσεις τους σε χρυσό. Και φυσικά διέλυσαν τα σχόλια κάποιων «ειδικών» στο youtube οι οποίοι με κατέκριναν και συνιστούσαν άλλα πράγματα στον κόσμο προκειμένου να παρασύρουν όσο το δυνατόν περισσότερους στα παραπλανητικά τους σχέδια. Τα γνωστά "παιδιά με τις ντουντούκες" δηλαδή χρειάζονται προσοχή.

Ένα σημείο που χρειάζεται προσοχή είναι η μεγάλη νίκη του Τραμπ απέναντι στην Κίνα. Σκοπεύω να αρθρογραφήσω ξεχωριστά γιατί μας ενδιαφέρει άμεσα το θέμα αυτό και στην αγορά κυκλοφορούν ΠΑΛΙ διάφοροι άσχετοι που παρουσιάζουν εντελώς διαφορετικά τα πράγματα. Ο Τραμπ γράφει ιστορία με την συμφωνία που έκανε πέρυσι με τους Κινέζους διότι τους αναγκάζει να παίξουν το παιχνίδι του στην αγορά Ενέργειας και όχι μόνο. Η Αμερική το προηγούμενο τρίμηνο από 5η στην κατάταξη των χωρών που προμηθεύουν πετρέλαιο στην Κίνα, ανέβηκε στην 3η θέση παίρνοντας τεράστιο μερίδιο από τους Σαουδάραβες. Η Φάση-1 της συμφωνίας ΗΠΑ-Κινας προέβλεπε κατώτατο όριο (κατώφλι) στο ποσό των εισαγωγών που πρέπει να κάνει η Κίνα από τις ΗΠΑ προκειμένου να της επιτρέψουν να πουλά τα προϊόντα της εκεί. Κάτι που στήριξε αφάνταστα τον Τραμπ και τους χρηματοδότες του οι οποίοι πανηγυρίζουν. 

Παρά τα όσα γράφονται η κατάσταση αυτή θα συνεχιστεί προς όφελος των ΗΠΑ και στο 3ο τρίμηνο και οι Σαουδάραβες θα καταγράψουν μεγάλες απώλειες στις πωλήσεις τους και ήδη αναζητούν νέες αγορές για να ισοφαρίσουν τις μεγάλες αυτές απώλειες. Θεωρώ όμως ότι το τελευταίο δίμηνο του έτους, αφού οι κινέζοι θα έχουν φτάσει κοντά στο όριο του ποσού που πρέπει να διαθέσουν σε εισαγωγές προϊόντων από τις ΗΠΑ, θα ξαναστραφούν και πάλι προς το φθηνό Σαουδαραβικό πετρέλαιο για την περίοδο Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου του έτους!

Είχα προειδοποιήσει προ πολλού ότι δεν πρέπει να παρασύρουμε τον κόσμο με λόγια του αέρα περί τιμής πετρελαίου στα 65$/βαρέλι. Δεν εισακούστηκα. Οι τιμές είχαν καρφωθεί επί εβδομάδες στα 42-45$/βαρέλι. Μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα που διαψεύστηκαν όλοι αυτοί μιας και το πετρέλαιο κατρακύλησε ΠΑΛΙ κάτω από τα 40$ κι έφτασε ακόμα και στα 36$.

Σ αυτό «βοήθησε» και ο Στρατάρχης Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος ξεκίνησε να διαρρέει φήμες ότι προτίθεται να ανοίξει τις βάνες και πάλι στη Λιβύη προσθέτοντας στην διεθνή παραγωγή επιπλέον 1.2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα. Κάτι που προφανώς ήταν ένας από τους σοβαρούς λόγους που έριξαν την τιμή του πετρελαίου και πάλι κάτω από τα 40$.
Οι αεροπορικές εταιρίες ανάσαναν χρηματιστηριακά αφού τον Αύγουστο είδαν για πρώτη φορά να ρέει χρήμα στα ταμεία τους. Και οι μετοχές τους πέταξαν σε διψήφια ποσοστά ανόδου. Οι χαρές όμως αναμένεται να σταματήσουν μετά την τελευταία εβδομάδα του Σεπτεμβρίου.

Το γενικότερο κλίμα αναδύει μια γενική ευφορία ειδικά μετά την σταδιακή ανάκαμψη του δείκτη Dow Jones στα επίπεδα των 29.000 μονάδων στις αρχές του μήνα. Βλέπετε αυτό ήταν το γενικότερο επίπεδο κίνησης του δείκτη πριν το ξέσπασμα του Κορωνοιού! Σε παλιότερο σημείωμά μου όμως είχα πει ότι η ταχύτατη πτώση του δείκτη δεν θα έχει την ανάλογη επαναφορά του. Δεν θα είναι σχήμα «V» αλλά θα μοιάζει σε σχήμα “L”. 

Πράγματι οι χαρές των πρώτων ημερών του μήνα σβήστηκαν μετά την πτώση του δείκτη κατά 1.000 μονάδες.

Προσπαθώντας να μιλήσω όσο το δυνατόν απλούστερα, θα κλείσω με μια άλλη τολμηρή πρόβλεψη. Ο Δείκτης πρόβλεψης κινδύνου (^VIX) δείχνει επιτέλους να ηρέμησε εδώ και εβδομάδες. Είναι ο δείκτης για τον οποίο πρώτος μίλησα για πρώτη φορά στην Ελλάδα, δίνοντας ένα έξτρα εργαλείο στους επενδυτές το οποίο ήταν πολύ άγνωστο στην χώρα μας. 
Για να καταλάβετε, ο δείκτης αυτός είναι αριθμητικός και όχι ποσοστό. Πέρυσι τέτοια εποχή βρισκόταν επί μήνες στις 12 μονάδες. Την περίοδο της καραντίνας στην Δύση έφτασε στις 65 μονάδες σημειώνοντας ρεκόρ. Όσο πιο ψηλά είναι τόσο πιο μεγάλη πιθανότητα είναι να χάσει κάποιος τα λεφτά που έχει επενδύσει. Εδώ και 3 μήνες ο δείκτης  ^VIX έχει σταθεροποιηθεί στις 25 μονάδες. 

Θα ήθελα λοιπόν να επισημάνω κάτι σοβαρό. Ακόμα και ο δείκτης ^VIX είχε αποτύχει να προβλέψει τον Κορωνοϊό. Και την περίοδο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου δεν απέδιδε τι θα επακολουθούσε τον Μάρτιο μιας και ο δείκτης αφορά πρόβλεψη μόνο 30 ημερών.

Το ίδιο θα γίνει και τώρα. Ο δείκτης αδυνατεί να αντιλογήσει ή έστω να απομονώσει την σοβαρότητα που έχει ο πόλεμος στην αγορά ενέργειας στο σύνολο των οικονομικών δραστηριοτήτων. Και τις τελευταίες μέρες, η τεκμαρτή μεταβλητότητα του ίδιου αυτού του δείκτη είναι αρκετά μεγάλη εντός της κάθε ημέρας. Τι θέλω να πω; Θέλω να πω ότι όπως έπιασα στα μέσα Ιανουαρίου τα σωστά μηνύματα των Αγορών έτσι λαμβάνω και τώρα, ότι ο Οκτώβριος θα είναι ένας πολύ δυσάρεστος μήνας για τους επενδυτές των Κεντρικών Ταμπλό στις Διεθνείς Χρηματαγορές. 

Γι αυτό μη ξεθαρρεύετε και να είστε συντηρητικοί στις κινήσεις σας. Μην ακούτε τα παπαγαλάκια και προσπαθήστε να τοποθετήστε σε όσο το δυνατόν περισσότερα πεδία, διασπώντας το ρίσκο των επενδύσεών σας σε πολλούς τομείς και όχι μόνο σε ένα. Διότι όπως καταλάβατε τον Μάρτιο, οι πτώσεις είναι πολύ μεγάλες και γίνονται πολύ γρήγορα. Ενώ η ανάκαμψη γίνεται αργά και πάντοτε με πόνο και με αίμα.

Τα μάτια σας από εδώ και εμπρός … εικοσιτέσσερα !


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βόμβα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο: Ενσωμάτωση των εμβολίων κατά του covid19 στα παιδικά εμβόλια

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Η Ρωσία υπόσχεται σιτηρά στα φτωχότερα έθνη Η Μόσχα θα προμηθεύσει επίσης δωρεάν λιπάσματα σε τέτοιες χώρες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

UAV και DRONE το παρόν και το άμεσα μέλλον στις συρράξεις Τουρκίας - Ελλάδας

ΕΚΤΑΚΤΟ : Σε 12 περιοχές της Ουκρανίας ηχούν αυτή τη στιγμή (15.45) οι σειρήνες