Το μεταναστευτικό του 2015 θα είναι πανηγυράκι μπροστά σε αυτό που έρχεται.



 Το μεταναστευτικό του 2015 θα είναι πανηγυράκι μπροστά σε αυτό που έρχεται. 

Αντίθετα από τις κρίσεις που έχουμε βιώσει ως σήμερα, αυτή εδώ που εξελίσσεται στις μέρες αντί να παράξει αποτελέσματα σε μερικά χρόνια (όπως για παράδειγμα τα αποτελέσματα της κρίσης Λέμαν Μπράδες το 2007 στην Ελλάδα έφτασαν το 2009, της Αραβικής Άνοιξης του 2010 που τις επιπτώσεις αρχίσαμε να τους ζούμε 18 μήνες αργότερα ή του Πολέμου στη Συρία που από το 2013 που ξεκίνησε το μεγάλο κύμα προέκυψε 2 χρόνια μετά) πλέον μιλάμε για αποτελέσματα σε μέγιστο μερικών μηνών, ίσως και κάτω από 4. 

Ενώ λοιπόν στις προηγούμενες κρίσεις υπήρχε ένα χρονικό περιθώριο που επέτρεπε την προετοιμασία, αυτή τη φορά δεν υπάρχει κανένα (όχι βέβαια ότι έκανε κανένας τίποτα...). Μόλις η κρίση αρχίσει οι συνέπειες θα είναι θέμα ημερών, ούτε καν εβδομάδων.  

Τα πράγματα είναι πολύ απλά, μαθηματικά πρώτης δημοτικού, αν όχι και νηπιαγωγείου. Όταν πεινάς μπαίνεις σε κατάσταση mobilization.  Στην στρατιωτική ορολογία η λέξη mobilization σημαίνει κινητοποίηση. Δλδ αντίδραση των ενόπλων δυνάμεων σε μια δεδομένη απειλή.  Αντίστοιχα όταν μια οικογένεια αρχίσει να πεινάει μπαίνει σε έναν συναγερμό για την ανεύρεση τροφής. Στην προσπάθεια αυτή οι άνθρωποι σταματούν να σκέφτονται με λογική και μπαίνουν αυτόματα σε κατάσταση επιβίωσης. Αρχίζουν να σκέφτονται σαν στρατιώτες. 

Αν και μπορεί σε εμάς στην Ευρώπη αυτά να φαντάζουν σενάρια συνωμοσίας (που πιστέψτε με όχι μόνον δεν είναι αλλά τα καλύπτουν κάτω από το χαλί, αλλά το χαλί έχει φουσκώσει πλέον τόσο πολύ που δεν χωράει άλλο...) δεν ισχύει το ίδιο σε χώρες της Αφρικής και της Μέσης Ανατολής, δηλαδή στις χώρες τις γειτονίας μας. 

Θα γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος. Η Ε.Ε. προκειμένου να σταματήσει τις τεράστιες ροές του 2014-2015 ξεκίνησε ένα τεράστιο πρόγραμμα για να σταματήσει την πείνα στις αφρικανικές χώρες. Το 100% των τροφών που καλύπτουν αυτό το πρόγραμμα προερχόταν από την Ουκρανία κατά κύριο λόγο και κατά δευτερεύοντα από την Ρωσία. Φθηνά σιτηρά, σε αφθονία και κάπως έτσι οι μεταναστευτικές ροές ήταν πλέον σε ελεγχόμενα μέτρα. 

Σήμερα αυτό το πρόγραμμα έχει καταρρεύσει. Από τη μια η ΕΕ πλέον δεν μπορεί λόγω των κυρώσεων να πληρώνει την Ρωσία (δλδ έβγαλε τα μάτια της μόνης της) και από την άλλη πάνω από το 50% της παραγωγής της Ουκρανίας βρίσκεται ήδη σε ρωσικά χέρια. Επίσης ένα τεράστιο μέρος της παραγωγής της έχει καταστραφεί. 

Το κακό είναι ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ χώρα που να μπορεί να αναπληρώσει αυτό το κενό.  Αυτή τη στιγμή η Αφρική στηρίζεται μόνον με τα ψέματα και ήδη έχουν αρχίσει να δρομολογούνται εξελίξεις. Εκτίμηση μου είναι ότι το προσεχές διάστημα (το πολύ μερικών μηνών) θα δούμε μεγάλες αναταραχές στην αφρικανική ήπειρο και με το που ξεκινήσει αυτή η αναμπουμπούλα ταυτόχρονα θα πάμε σε μια νέα μεταναστευτική περίοδο ενδεχομένως παρατεταμένη αυτή τη φορά. Μόνον που σε αυτή τη φάση θα πυροδοτήσει πολιτικές εξελίξεις σε μια σειρά από χώρες στην Ε.Ε. που ούτως ή άλλως βρίσκονται σε φάση πολιτικών αλλαγών (παράδειγμα η Γαλλία και την Γερμανία στις οποίες η ακροδεξιά συνεχώς ανεβάζει εκλογική δύναμη).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σερβίας Zorana Mihajlovic μίλησε για το ατύχημα στον πετρελαιαγωγό Druzhba

Οι επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κατάρ!

UAV και DRONE το παρόν και το άμεσα μέλλον στις συρράξεις Τουρκίας - Ελλάδας

Κομβική απόφαση του ΣτΕ για παράνομη υπερφορολόγηση

Η μάχη με τους "συνωμοσιολόγους"...