Θα επιτεθεί η Τουρκία;


Ωραίο ερώτημα, με μια τραγικά δύσκολη απάντηση. (Γράφει ο Ζαχαρίας) 

Το ότι θα το κάνει ΚΑΠΟΤΕ (ίσως αύριο ίσως σε 1000 χρόνια) φυσικά δεν είναι απάντηση ενός σοβαρού ανθρώπου, πόσο μάλλον όταν θέλει να του βάζουν δίπλα από το όνομα του το Phd και από την άλλη το "τουρκολόγος" ή το "διεθνής αναλυτής". 

Για να απαντηθεί το ερώτημα οι αναλυτές θα πρέπει να έχουν στη διάθεση απαντήσεις σε κρίσιμα ερωτήματα και δυστυχώς από τους σημερινούς τηλεραδιοφωνικούς αναλυτές πληροφόρηση πραγματική δεν έχεις κανείς ή σχεδόν κανείς τους. Και φαίνεται από τις γενικολογίες, την πατριδοκαπηλεία και τα ευχολόγια που ανερυθρίαστα εκστομίζουν, χωρίς εν τέλη ο λόγος τους να έχει βαρύτητα σε περισσότερους από τους ακολούθους τους. Όχι δεν τα βάζω με κανέναν επί προσωπικού, άλλωστε ο καθένας μας έχει την άποψη του και πουλάει ένα πρόσωπο για τον χ ή τον ψ λόγο (πολιτικές βλέψεις, πολιτικό μεροκάματο, αυτοικανοποίηση κλπ). 

Θα τοποθετηθώ με μια σειρά ερωτήσεων που εάν κάποιος μπορούσε να μου τις απαντήσει έστω με σχετική ακρίβεια άνω του 80% εγώ θα του έβγαζα το καπέλο και θα του έδινα δημόσια συγχαρητήρια. 

1. Πόσα στρατεύματα έχει η Τουρκία αυτή τη στιγμή στα δυτικά της (ανατολικά δικά μας). Πόσα και τι είδους σκάφη (όταν λέμε σκάφος μιλάμε από ψαρόβαρκες μέχρι άρματα και F16), σε τι ποσοστό επί του συνόλου, με ποιες επιθετικές δυνατότητες, τι πληρώματα έχουν κλπ. 

Γιατί αυτό το ερώτημα είναι κρίσιμο; Το να έχει πχ η Τουρκία 150 διαθέσιμα F16 (περίπου τόσα έχει...) αλλά να τα έχει στην αεροπορική βάση του Εσχί Σεχίρ έχουν την ίδια αξία που έχουν τα δικά μας μαχητικά εάν τα είχαμε στην Κέρκυρα (που δεν έχουμε βάση εκεί...). Οπότε πόσα είναι στη Σμύρνη, πόσα στο Νταλαμάν (ακριβώς απέναντι από Λέσβο/ Χίο και Ρόδο αντίστοιχα); Η απάντηση αυτή κρύβει για την δυνατότητα της Τουρκίας να βομβαρδίζει για αυτές τις 1,5-2 ώρες που απαιτούνται στις αποβατικές δυνάμεις για να φτάσουν στα νησιά μας. 

2. Ποιες οι δυνατότητες επιμελητείας (υποστήριξης) έχει η Τουρκία και για πόσες συνεχόμενες μέρες; 

Η Τουρκία μπορεί να έχει το "καλό" ότι για την υποστήριξη δυνάμεων δεν χρειάζεται να διασχίσει θάλασσα, όμως από την άλλη έχει δύο βασικά προβλήματα. Το πρώτο είναι το περιορισμένο οδικό δίκτυο. H βάση στο Τσανάκαλε έχει μόνον δύο προσβάσεις (πέντε λεπτά χρειάζεται η Λήμνος για να την κάνει οικόπεδο, και λιγότερο από 1 λεπτό για να την αποκόψει μια για πάντα). Η Φώκαια έχει μια οδική πρόσβαση, που το Μυτιλήνη επίσης μπορεί να κάνει ποτιστικό οικόπεδο σε λιγότερο από ένα λεπτό. Η Σμύρνη είναι το ΜΟΝΑΔΙΚΟ οχυρωμένο και με άριστη πρόσβαση άκρως στρατηγικό σημείο, μόνον που από αυτήν τίποτα δεν θα μπορεί να βγει γιατί η Μυτιλήνη είναι απέναντι από την μπούκα της. Το Ακσάζ έχει δύο προσβάσεις εκ των οποίων η μια ορεινή και εντός της εμβέλειας Ρόδου και ΚΑΣΤΕΛΟΡΡΙΖΟΥ, και η έτερη πεδινή φάτσα κάρτα στην Κώ και βούτυρο στο ψωμί των ταγμάτων πυροβολικών εθνοφυλακής. 

Συνεπώς όταν μιλάμε για επιμελητεία μπορεί στην Ελλάδα να είναι ουσιαστικά ανέφικτη (γιατί Αιγαίο = θάνατος) αλλά και αυτοί μην νομίζετε ότι θα περάσουν καλά και θα είναι μέλι γάλα. Όταν κάποτε γίνει το παραμικρό οι δυνάμεις παραμεθωρίου ξέρουν ήδη τι θα κάνουν ώστε να διαλύσουν την δυνατότητα του εχθρού για ανεφοδιασμό, οπως ακριβώς θα κάνουν οι Τούρκοι και σε εμάς. 

3. Ποιες οι δυνατότητες της Τουρκίας για ενισχύσεις από το εξωτερικό και ποιες της Ελλάδας. 
Εδώ παρά τις συμφωνίες που έχει η Ελλάδα με την Γαλλία πρέπει να σημειώσουμε κάτι πολύ σημαντικό. Επειδή και η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ η σκληρή λογική λέει ότι μέχρι να αποβάλουν κάποιον από τους δύο (που δεν θα το κάνουν, μάθημα η Κύπρος...) κανένα νατοϊκό κράτος δεν πρόκειται να μας δώσει κάτι άμεσα. Οι Γάλλοι είναι καλοί "φίλοι" όταν πληρώνονται κασέρι όμως. Αλλιώς κάνουν ότι δεν σε βλέπουν. Αντίθετα η Τουρκία έχει τρεις συμμάχους έτοιμους να συνδράμουν. Ρωσία (αν και όχι σε αυτή τη φάση) Κατάρ και Πακιστάν. Νομίζω λοιπόν ότι εδώ η Τουρκία έχει ένα εμφανές προβάδισμα. 

4. Ποιες οι δυνατότητες των δύο χωρών σε σύγχρονα όπλα;

Η Ελλάδα αυτή τη στιγμή έχει τέσσερα σημαντικά συστήματα στα χέρια της. Έχει τις ΤΠΚ στη θάλασσα με τους Γαλλικούς Εξοσετ 180 χλμ βεληνεκούς και τα υποβρύχια 214, έχει τα Ραφάλ και τα F16V στον αέρα και τέλος τις αντιαεροπορικές συστοιχίες Patriot και S300PU.
Η Τουρκία στον αέρα ούτε ανάσα δεν μπορεί να πάρει, έχει ένα μόνον αντιαεροπορικό σύστημα που εάν το βάλει σε ακτίνα μικρότερη των 200 χλμ από τα νησιά θα το κάνουν οι ΑΤΑΚΑΜΣ σκόνη, όμως μέχρι να γίνει αυτό ας μην γελιόμαστε θα χάσουμε πολλές δεκάδες αεροσκάφη... Στη θάλασσα έχει ίδιας και αρχαιότερα πλοία (με εξαίρεση τις κορβέτες της και το πλοίο ηλεκτρονικού πολέμου), τα υποβρύχια 209 τα έχουν ξεφτιλίσει πολλές φορές γιατί οι Τούρκοι φοβούνται και τα βαθιά νερά γιατί μπαζουν νερά. Εκεί που έχουμε σοβαρό θέμα είναι στην Ξηρά. Η Τουρκία έχει πολύ πιο ισχυρό πυροβολικο. Οι συστοιχίες BORA 1 και 2, ταJ600T και τα MGM140 θα δημιουρήσουν τεράστιο πρόβλημα στα νησιά και ίσως και σε βάσεις όπως αυτή της Θεσσαλονίκης και της Τανάγρας. 
Το τεράστιο πρόβλημα μας αυτή τη στιγμή, που αποδείχθηκε και απο τον πόλεμο στην Ουκρανίας ως ο game changer είναι τα Μη επανδρωμένα και κυρίως τα ΜΕΑ αυτοκτονίας. Η Τουρκία από τα τελευταία κατέχει επίσημα 500 στον αριθμό και λέγεται ότι ο πραγματικός αριθμός είναι υπερτριπλάσιος. Σκεφτείτε τι ζημια μπορεί να κάνει ένα πολύ μικρό αεροσκάφακι, γεμάτο εκρηκτική ύλη που πετάει μόλις 1 μέτρο πάνω από το κύμα της θάλασσας (άρα ανέφικτο να εντοπισθεί έγκαιρα και ακόμα πιο δύσκολο να αναχαιτισθεί).

4. Η εγχώρια πολιτική κατάσταση σε κάθε χώρα βοηθά ή αποτρέπει;;; 

Εδώ είναι πασιμφανές ότι εμείς έχουμε το μεγαλύτερο πρόβλημα. Θέλετε οι επενδυτές, θέλετε το πιο σάπιο πολιτικό σύστημα στην ιστορία της χώρας, θέλετε οι υποχρεωτικότητες, θέλετε ο αιώνιος διχασμός των Ελλήνων, η αλλοτρίωση και όλα τα στραβά και ανάποδα. Όπως και να το δούμε η Τουρκία υπερταιρεί κυρίως γιατί έχει μια αντιπολίτευση που σιγοντάρει την κυβέρνηση στις επιθετικές ενέργειες. 

Αυτά για αρχή.  

(ΥΓ Το ότι απάντηση στα 3 από τα 4 ερωτήματα δεν με κάνει ειδικό, γιατί οι απαντήσεις μπορεί να έχουν λάθος στοιχεία - επίτηδες ή ηθελημένα δεν έχει σημασία. Όμως χωρίς 805 έστω απαντήσεις και στα 4 ερωτήματα δεν πας ΠΟΥΘΕΝΑ. Πόσο μάλλον σε έναν πόλεμο).

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Επίθεση με τσεκούρια στο σταθμό των τρένων στο #dusseldorf

24ώρο γεωμαγνητικών καταιγίδων. Υπομονή σε λίγο θα περάσει

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επέλεξε η κυβέρνηση να παίζει με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Το νομικό καθεστώς των Ιμίων - Ο επίσημος χάρτης της Τουρκίας