Οι οδηγίες της Ε.Ε. για την μείωση της κατανάλωσης και η δύσκολη εξίσωση που οδηγεί σε οδυνηρές επιλογές.



Για να μπορέσουμε να υπολογίσουμε τι μπορεί να συμβεί στο άμεσο μέλλον (λίγες εβδομάδες) πρέπει να λάβουμε υπόψη τα δεδομένα κατανάλωσης ενέργειας, τις απαιτήσεις της Ε.Ε. για μειώσεις της τάξης του 5% . 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που δίνουν οι αρχές στη δημοσιότητα το 35% της  ηλεκτρικής ενέργειας το καταναλώνουν οι βιομηχανίες και βιοτεχνίες  (10% η υψηλή τάση και 25% η μέση τάση) και το υπόλοιπο 65% αφορά σε κατανάλωση που σχετίζεται με τους πολίτες και το δημόσιο. 

Προσέξτε τώρα να δείτε τι έχει γίνει. Αν και  πολίτες και καταναλωτές  μείωσαν κατά το τελευταίο δίμηνο (Ιουλίου - Αυγούστου) την κατανάλωσης τους και μάλιστα με σημαντικές μειώσεις που έφτασαν το 18% για τους οικιακούς καταναλωτές και και 3% για την βιομηχανία  (άρα έχουνε ήδη πετύχει τους στόχους έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου) το πρόβλημα που υπάρχει είναι στην ετήσια βάση (8μήνο) όπου η μείωση είναι ΟΡΙΑΚΗ μόλις στο -0,59%. 

Το δίμηνο Ιουλίου Αυγούστου έδωσε τόσο πολύ μεγάλες μειώσεις για δύο βασικούς λόγους. Ο πρώτος και πιο σημαντικός είναι ότι τα νοικοκυριά στράφηκαν σε μειώσεις στην κατανάλωση και σε αντικατάσταση ενεργοβόρων συσκευών. Ο δεύτερος είναι ότι βοήθησε ο καιρός και δεν είχαμε ζεστό καλοκαίρι και κυρίως γιατί φέτος δεν είχαμε καύσωνες (θερμοκρασίες πάνω από +38 για περισσότερες από 3 μέρες) αλλά κύματα ζέστης που και αυτές ήταν μόλις δύο και δεν κράτησαν περισσότερες από 48 ώρες. 

Αντίθετα όμως είχαμε έναν πολύ δύσκολο χειμώνα (Ιανουάριος Φεβρουάριος Μάρτιος) που είχε ιδιαίτερα αυξημένες απαιτήσεις ενέργειας σε σχέση με το 2021). 

Συνεπώς τώρα έχουμε μπροστά μας την παρακάτω δύσκολη εξίσωση: 

Πως θα κυλίσει καιρικά ο χειμώνας με δεδομένο ότι οι καταναλωτές έχουν ήδη εξαντλήσει την ικανότητα τους για περαιτέρω μειώσεις και πως θα κινηθεί η βιομηχανία και βιομηχανία μέσης τάσης (που αποτελεί το 25% της συνολικής κατανάλωσης), την εν τοις πράγμασι και ήδη θεσμοθετημένης μείωση της κατανάλωσης των δημοσίων υπηρεσιών (κτίρια, δημοτικός φωτισμός κλπ) κατά 10% (στόχος που κατά το προηγούμενο διάστημα  ήταν στα πλαίσια "αυστηρής σύστασης" αλλά ΔΕΝ ΕΠΕΤΕΥΧΘΗΚΕ) και τέλος τι απαιτήσεις θα προκύψουν από τις εξελίξεις στα γεωπολιτικά με την Τουρκίας, λαμβάνοντας πάντα υπόψη ότι οι περίοδοι εντάσεων εκτός από το οικονομικό κόστος επιφέρει και μεγάλες ενεργειακές καταναλώσεις (τα πάντα λειτουργούν με ρεύμα...). 

Αυτή η εξίσωση λοιπόν δεν είναι απλό πράγμα. Το αντίθετο μάλιστα. 

Η προσωπική μου εκτίμηση είναι ότι η κυβέρνηση θα εξαναγκαστεί σε κινήσεις που σε καμία περίπτωση δεν θα ήθελε να λάβει μόλις μερικούς μήνες πριν τις εκλογές. Μια κίνηση μικρού πολιτικού κόστους θα ήταν η αναστολή λειτουργίας της βαριάς βιομηχανίας με ένα παράλληλο πρόγραμμα στήριξης των εργαζομένων που πιθανόν θα χρειαστεί να βγουν σε αναστολή εργασίας. Μια κίνηση κλεισίματος των σχολείων και μαθημάτων μέσω webex όταν οι θερμοκρασίες πέφτουν κάτω από κάποιους βαθμούς κελσίου (πχ τους 10) έχει πολύ μεγάλο πολιτικό κόστος μεν, αλλά από την άλλη είναι πολύ καλύτερο από το να κόβεις το ρεύμα κάθε μέρα για κάποιες ώρες. 

Θεωρώ βέβαιο και έχω την αίσθηση ότι "άτυπα" κάποιοι δήμοι το κάνουν ήδη, ότι θα περιοριστούν οι ώρες του δημοτικού φωτισμού. Ένα περιστατικό που μπορεί να ήταν και τυχαίο. Χθες ευρισκόμενος στην Πάρνηθα και χαζεύοντας την ομορφιά της Αθήνας λίγο μετά τις 7 το απόγευμα διαπίστωσα ότι μεγάλα τμήματα της Αττικής δεν είχαν ενεργοποιήσει τον δημοτικό φωτισμό. Για παράδειγμα τελευταίος δήμος που ενεργοποιήθηκαν τα φώτα ήταν ο δήμος Αχαρνών, περίπου 15 λεπτά μετά τα πρώτα φώτα που ήταν στην Αθήνα και τους γειτονικούς της δήμους. 

Ένα πρόγραμμα παράτασης κατά 15 ή 30 λεπτά στο άνοιγμα των φώτων και μείωσης κατά τις πρωινές ώρες κατά ένα αντίστοιχο χρονικό διάστημα θα βοηθούσε πολύ στο στόχο του 5% χωρίς ιδιαίτερο πολιτικό κόστος. Στο ίδιο πλαίσιο θα μπορούσε να επιβληθεί το κλείσιμο των φώτων κατά τη διάρκεια της ημέρας στα τούνελ που είναι μικρότερα των 150 μέτρων στα οδικά δίκτυα, αλλά και η επιβολή της αντικατάστασης των λαμπτήρων, όπως για παράδειγμα έκανε η Ολυμπία Οδό στην Κακία Σκάλα και μείωσε δραματικά το ενεργειακό της κόστος.  Δηλαδή μικρές λύσεις στοχευμένες που θα μπορούσαν σχετικά εύκολα να βοηθήσουν ώστε να επιτευχθούν οι στόχοι.    




Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Η Ελλάδα μπαίνει στο χάρτη των συμπλοκών της μέσης Ανατολής! Η πίεση που ασκείται προς το Κατάρ έχει συγκεκριμένο σκοπό!

Επίθεση με τσεκούρια στο σταθμό των τρένων στο #dusseldorf

24ώρο γεωμαγνητικών καταιγίδων. Υπομονή σε λίγο θα περάσει

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επέλεξε η κυβέρνηση να παίζει με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων