Oρατά πλέον τα σημάδια στην επερχόμενη παγκόσμια ύφεση.


 

Όταν μιλάμε για παγκόσμια ύφεση πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί. 

Η λέξη "παγκόσμια" από μόνη της προϋποθέτει όχι μόνον να βρεθούν κάποιες χώρες σε πτωτική τροχιά, αλλά αυτές οι χώρες να επηρεάζουν μεγαλύτερο από το 51% της παγκόσμιας αγοράς χρήματος. 

Υπάρχουν τέτοια σημάδια. Είναι τόσα πολλά που δεν χωράνε σε ένα άρθρο. 


Γράφει  ο Ζαχαρίας ο Μυτιληνιός. 

Το πιο βασικό είναι η φαινομενική ελεύθερη πτώση της τιμής της πετρελαίου. Μπορεί αυτό μόλις να αρχίσαμε να το βλέπουμε στα πρατήρια, αλλά εδώ να γνωρίζετε θα υπάρξει ένα μεγάλο φρένο σε μόλις 11 μέρες, όταν θα μειωθεί η παγκόσμια παραγωγή κατά 100.000 βαρέλια την ημέρα. Ενώ την ίδια ώρα οι αγορές δεν ξέρουν πως να αντιδράσουν αφού υπάρχει το ορόσημα της 5ης Δεκεμβρίου που θα ξεκινήσει το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο. 

Οι πετρελαιάδες δεν έχουν σκοπό να πάθουν πάλι ότι τον Μάιο του 2020 όταν έφτασαν να πληρώνουν για να αδειάσουν οι δεξαμενές τους με  το -17 δολάρια  που έπιασε το βαρέλι. 

Η παγκόσμια επιβράδυνση βρίσκεται μόλις λίγα μέτρα από το να μετατραπεί σε παγκόσμια ύφεση. Η αγορά πετρελαίου είναι επί του παρόντος επικεντρωμένη στα πτωτικά σήματα, με τις τιμές να αντανακλούν φόβους για οικονομική επιβράδυνση στην Κίνα, ύφεση στις μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης (ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία κλπ)  και επιβράδυνση ή οριακή ύφεση στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Αρκετοί πρόσφατοι χρηματοοικονομικοί και εμπορικοί δείκτες υποδεικνύουν επιβράδυνση και η αγορά το λαμβάνει ως σύνθημα για ύφεση κάποια στιγμή τους επόμενους μήνες. 

Παρά την  σταθερότητα στην  αγορά εργασίας στις ΗΠΑ και το υψηλό επίπεδο οικονομικής δραστηριότητας, οι χρηματοπιστωτικές αγορές  δείχνουν υψηλότερες πιθανότητες σημαντικής πτώσης του οικονομικού κύκλου ή ακόμα και ύφεσης τους επόμενους έξι μήνες. 

Αυτή την εβδομάδα, ο δείκτης Drewry World Container έπεσε κάτω από τα 5.000 δολάρια ανά εμπορευματοκιβώτιο 12 μέτρων για πρώτη φορά από τον Απρίλιο του 2021 - ένα ισχυρό μήνυμα «επιστροφής στη λογική» για τους ναύλους, τον πάροχο υπηρεσιών έρευνας και συμβουλευτικής στην παγκόσμια ναυτιλία . Ο σύνθετος δείκτης υποχώρησε κατά 8% αυτή την εβδομάδα, η 29η συνεχόμενη εβδομαδιαία μείωση και έχει υποχωρήσει κατά 52% σε σύγκριση με την ίδια εβδομάδα πέρυσι.

Η Fitch Ratings, γνωστή για τη πρόβλεψη της το 2019 (είχε πει τότε ότι οι επόμενοι 18 μήνες θα είναι καταστροφικοί για την οικονομία...), στην τελευταία της έκθεση  ανέφερε ότι η  Ευρωζώνη και το Ηνωμένο Βασίλειο αναμένεται  να εισέλθουν σε ύφεση αργότερα φέτος, ενώ οι ΗΠΑ θα υποστούν ήπια ύφεση περί τα μέσα του 2023. 

(Με πληροφορίες από reuters, bloomberg. financial times και oilprice)


ΥΓ Κάποιοι τώρα θα γυρίσουν και θα πουν. Ωχ την πατήσαμε. Προσωπικά θα τους απαντήσω. Ναι την πάτησες για πάλι βλέπεις το τυράκι, όσοι δουν τα φάκα θα κάνουν πάλι λεφτά... Οι κρίσεις ΓΕΝΝΟΥΝ ΕΥΚΑΙΡΙΕΣ. Τόσο απλά. 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αφγανιστάν. Μέρος Τέταρτο (και τελευταίο) : Μια ακραία μεταναστευτική κρίση σε εξέλιξη. Τελευταία νέα (ώρα 05.44 20/8/21)

Ο Ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μεγάλες απώλειες λόγω διακοπής λειτουργίας του Starlink

Το Deep State των ΗΠΑ και η Ελλάδα