Το πρόβλημα από τις "τσάμπα πράγμα" επιθέσεις κορεσμού. Μια τακτική και οικονομική ανάλυση

Το πρόβλημα από τις "τσάμπα πράγμα" επιθέσεις κορεσμού. Μια τακτική και οικονομική ανάλυση

Γράφει ο Ζαχαρίας Μυτιληνιός

Από την πρώτη μέρα του πολέμου στην Ουκρανία γράψαμε ότι αυτός ο πόλεμος θα είναι η μεγαλύτερη μας ευκαιρία για να πάρουμε μαθήματα τακτικής, εξοπλισμών και εν τέλη μαθήματα ζωής και θανάτου. 

Επιβεβαιωνόμαστε στο ακέραιο και λογική ήταν αρχής εξαρχής η εκτίμησή μας από τη στιγμή που η τρίτη ισχυρότερη χώρα (Ρωσία) πολεμάει με την 14η (Ουκρανία) η οποία όμως τροφοδοτείτε εξ αρχής με οπλικά συστήματα από τις 5 από τις 10  ισχυρότερες χώρες (ΗΠΑ, ΗΒ, Γερμανία, Γαλλία, Τουρκία). 

Στο σημερινό μας άρθρα θα μιλήσουμε για τα "τσάμπα όπλα", όπως τα Γεραν του Ιράν που πραγματικά άλλαξαν τη ροή της ιστορίας του πολέμου υπερ της Ρωσίας. Και εδώ οφείλουμε να πάρουμε πολλά μαθήματα βλέπετε το Ιράν και η Τουρκία έχουν αγαστή στρατιωτική συνεργασία και να δούμε 1000 Γεραν μέσα σε ένα βράδυ στην Τουρκία ούτε ακριβό είναι ούτε δύσκολο είναι. 

Βλέπετε 1000 Γεραν έχουν κόστος μόλις 20 εκατομμύρια, δλδ όσο 4 πύραυλοι του αντιαεροπορικού συστήματος PATRIOT. 

Ή αν θέλετε 12 Γεραν κάνουν 1 πύραυλο Χωκ. 

Ουπππς... Πως είπατε;; 

Ναι αυτό είναι το μεγάλο μας πρόβλημα, η οικονομία του πολέμου, το μαθηματικά δύσκολο ζήτημα που προκύπτει όταν στις επιθέσεις κορεσμού θα χρησιμοποιηθούν πάμφηνα συστήματα και εμείς για να τα αναχαιτίσουμε θα πρέπει να δώσουμε τον μισό ετήσιο προϋπολογισμό μας για την εθνική άμυνα. 

Με 20 μόλις εκατομμύρια η Τουρκία μπορεί να διαλύσει την άμυνα μας εξαπολύοντας μιας ευρείας κλίμακας επίθεση (κορεσμού) εξαφανίζοντας τις δυνατότητες αεράμυνας, οι οποίες για να πλήξουν 1000 στόχους θα χρειαστούν πάνω από 6 δις ευρώ σε πυραύλους (τη στιγμή μάλιστα που δεν έχουμε πυραύλους για να καλύψουμε ούτε τους μισούς στόχους). 

Όπως είδαμε από τον πόλεμο της Ουκρανίας τα μικρής εμβέλειας (SHORAD) και χαμηλού κόστους πυρομαχικών όπως τα OSA, Κροτάλ και τα Στίνγκερ αποδείχθηκαν ανίκανα να αντιμετωπίσουν ακόμα και μια ντουζίνα μαζεμένα Γεραν.

Το επιχειρησιακό ερώτημα είναι πως μπορεί να αντιδράσει μια αεράμυνα όταν δεχτεί επίθεση κορεσμού για παράδειγμα σε δύο ή σε τρία ή ακόμα χειρότερα σε τέσσερα μαζική χτυπήματα κορεσμού. 

Με βάση τα σημερινά δεδομένα η απάντηση δεν είναι ευθέως ότι δεν υπάρχει τέτοια δυνατότητα ή για την ακρίβεια και να υπήρχε θα είχε τόσο πολύ μεγάλος κόστος που θα εξαφάνιζε τους πόρους για τα υπόλοιπα τμήματα της άμυνας της χώρας. 

Υπάρχουν λύσεις; Τόσο φθηνές όσο τα Geran ΌΧΙ δεν υπάρχουν. Με 20.000 δολάρια όχι δεν αγοράζεις κάποιο shorad αλλά ενδεχομένως ούτε τις ρόδες του. Οπότε αναγκαστικά οι λύσεις πρέπει να κατευθυνθούν στην ανάπτυξη τεχνολογιών "αρπαγής" ή τα γνωστά ως antidrone. 

Και εκεί είμαστε ακόμα σε εμβρυικό επίπεδο.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Επίθεση με τσεκούρια στο σταθμό των τρένων στο #dusseldorf

24ώρο γεωμαγνητικών καταιγίδων. Υπομονή σε λίγο θα περάσει

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επέλεξε η κυβέρνηση να παίζει με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Το νομικό καθεστώς των Ιμίων - Ο επίσημος χάρτης της Τουρκίας