Το Ισραήλ πρέπει να απαλλαγεί από τα πυρηνικά του όπλα, αποφάσισε η πλειοψηφία του ΟΗΕ.

Jerusalem Post 

Το Ισραήλ δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι κατείχε πυρηνικά όπλα, αλλά παρόλα αυτά, το ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών είχε στόχο το Ισραήλ, όχι το Ιράν.

Το Ισραήλ πρέπει να απορρίψει όλα τα πυρηνικά του όπλα και να θέσει τις πυρηνικές του εγκαταστάσεις υπό την αρμοδιότητα του Διεθνούς Οργανισμού Ατομικής Ενέργειας, δήλωσε η Πρώτη Επιτροπή της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών σε μια αρχική ψηφοφορία 152-5.

Τα πέντε κράτη που αντιτάχθηκαν στο ψήφισμα της Παρασκευής σχετικά με τον «κίνδυνο της διάδοσης των πυρηνικών όπλων στη Μέση Ανατολή» ήταν: ο Καναδάς, το Ισραήλ, η Μικρονησία, το Παλάου και οι Ηνωμένες Πολιτείες. Άλλες 24 χώρες απείχαν, συμπεριλαμβανομένων των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Το ετήσιο ψήφισμα που υπέβαλε η Αίγυπτος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών στη Νέα Υόρκη χρηματοδοτήθηκε από την Παλαιστινιακή Αρχή και 19 κομητείες, συμπεριλαμβανομένων του Μπαχρέιν, της Ιορδανίας, του Μαρόκου και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων.

Στοχεύει το Ισραήλ αλλά όχι το Ιράν
Το ψήφισμα στοχεύει σε μεγάλο βαθμό το Ισραήλ, το οποίο πιστεύεται ότι είναι ένα από τα μόλις εννέα έθνη που διαθέτουν πυρηνικά όπλα. Το Ισραήλ δεν παραδέχτηκε ποτέ ότι είχε τέτοια όπλα.

Το ψήφισμα σημειώνει ότι το Ισραήλ είναι η μόνη χώρα στη Μέση Ανατολή και ένα από τα λίγα μεταξύ των 193 κρατών μελών του ΟΗΕ, που δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη μη διάδοση των πυρηνικών όπλων (NPT).

Το Ιράν, το οποίο έχει υπογράψει τη συνθήκη, πιστεύεται ότι βρίσκεται στο δρόμο για την ανάπτυξη πυρηνικών όπλων . Παρόλα αυτά, το ψήφισμα δεν ανέφερε το Ιράν.

Το ψήφισμα επιβεβαίωσε «τη σημασία της προσχώρησης του Ισραήλ στη NPT και την τοποθέτηση όλων των πυρηνικών του εγκαταστάσεων υπό ολοκληρωμένες διεθνείς διασφαλίσεις ατομικής ενέργειας Nancy, για την υλοποίηση του στόχου της καθολικής προσχώρησης στη Συνθήκη στη Μέση Ανατολή».

Κάλεσε επίσης το Ισραήλ «να προσχωρήσει στη Συνθήκη χωρίς περαιτέρω καθυστέρηση, να μην αναπτύξει, παράγει, δοκιμάσει ή να αποκτήσει με άλλο τρόπο πυρηνικά όπλα, να αποκηρύξει την κατοχή πυρηνικών όπλων και να θέσει όλες τις μη ασφαλείς πυρηνικές εγκαταστάσεις του υπό το πλήρες πεδίο των διασφαλίσεων του Οργανισμού. ως σημαντικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των κρατών της περιοχής και ως βήμα προς την ενίσχυση της ειρήνης και της ασφάλειας».

Ήταν ένα από τα ψηφίσματα που εγκρίνει η Πρώτη Επιτροπή, πριν από την τελική ψηφοφορία στην ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.

Μια ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά στη Μέση Ανατολή;
Την Παρασκευή, η Πρώτη Επιτροπή ενέκρινε επίσης με 170 ψήφους – συμπεριλαμβανομένου του Ιράν – την έκκληση για μια ζώνη απαλλαγμένη από πυρηνικά στη Μέση Ανατολή. Το Ισραήλ ήταν η μόνη χώρα που αντιτάχθηκε στο κείμενο. Τέσσερις χώρες απείχαν: Ηνωμένες Πολιτείες, Καμερούν, Κομόρες και Τανζανία.

Σε μια συζήτηση για το θέμα νωρίτερα αυτό το μήνα, ένας Ισραηλινός αναπληρωτής πρεσβευτής στον ΟΗΕ Michal Maayan είπε ότι η NPT είναι τόσο σημαντική όσο το επίπεδο συμμόρφωσης και δεν αποτελεί θεραπεία για τις «μοναδικές προκλήσεις ασφαλείας» της Μέσης Ανατολής.

«Τέσσερις από τις πέντε περιπτώσεις σοβαρών παραβιάσεων της NPT σημειώθηκαν στη Μέση Ανατολή από την έναρξη ισχύος της», εξήγησε.

«Εδώ και δεκαετίες, το Ιράν προωθεί γρήγορα τα παράνομα πυρηνικά του προγράμματα και διαθέτει επί του παρόντος μεγάλες ποσότητες πυρηνικού υλικού εξαιρετικά εμπλουτισμένου», κατηγόρησε ο Μάγιαν.

«Η ύπαρξη αδήλωτων πυρηνικών δραστηριοτήτων στη Συρία παραμένει σχετική και ανησυχητική, καθώς και τα ανοιχτά ερωτήματα που σχετίζονται με τη φύση και την επιχειρησιακή κατάσταση σπέρνουν συγκεκριμένες τοποθεσίες και υλικά εντός της Συρίας», είπε.

Τέλος, ο Maayan εξήγησε ότι είναι αδύνατο να μιλήσουμε για μια αρχιτεκτονική περιφερειακής ασφάλειας γύρω από το πυρηνικό ζήτημα σε μια κατάσταση όπου οι χώρες της Μέσης Ανατολής δεν αναγνωρίζουν το δικαίωμα ύπαρξης του Ισραήλ .

«Κάποιοι παράγοντες στην περιοχή ισχυρίζονται ότι μπορεί να ξεκινήσει μια συνολική αρχιτεκτονική ασφάλειας στη Μέση Ανατολή, με άμεση δέσμευση με το Ισραήλ, χωρίς αναγνώριση του δικαιώματος του Ισραήλ να υπάρχει εντός ασφαλών συνόρων, χωρίς μείωση της περιφερειακής έντασης και την οικοδόμηση της απαραίτητης εμπιστοσύνης και εμπιστοσύνη μεταξύ των περιφερειακών κρατών… Αυτή η θέση είναι αβάσιμη», δήλωσε ο Maayan.


Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βόμβα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο: Ενσωμάτωση των εμβολίων κατά του covid19 στα παιδικά εμβόλια

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Η Ρωσία υπόσχεται σιτηρά στα φτωχότερα έθνη Η Μόσχα θα προμηθεύσει επίσης δωρεάν λιπάσματα σε τέτοιες χώρες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

ΕΚΤΑΚΤΟ : Σε 12 περιοχές της Ουκρανίας ηχούν αυτή τη στιγμή (15.45) οι σειρήνες

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επέλεξε η κυβέρνηση να παίζει με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων