Από Έγγραφα που διέρρευσαν: Βρετανοί κατάσκοποι κατασκευάζουν μυστικό τρομοκρατικό στρατό στην Ουκρανία

Έγγραφα που αποκτήθηκαν από το The Grayzone αποκαλύπτουν σχέδια ενός πυρήνα βρετανικών στρατιωτικών πληροφοριών για να οργανώσει και να εκπαιδεύσει έναν μυστικό ουκρανικό «αντάρτικο » στρατό με ρητές οδηγίες να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους στην Κριμαία.

Στις 28 Οκτωβρίου, επίθεση ουκρανικού μη επανδρωμένου αεροσκάφους κατέστρεψε το ναυαρχίδα του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας στο λιμάνι της Σεβαστούπολης της Κριμαίας. Η Μόσχα κατηγόρησε αμέσως τη Βρετανία για τη βοήθεια και την ενορχήστρωση της απεργίας, καθώς και για την ανατίναξη των αγωγών Nord Stream – τις χειρότερες πράξεις βιομηχανικής δολιοφθοράς στην πρόσφατη μνήμη.

Το βρετανικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε μια σκληρή άρνηση ως απάντηση, χαρακτηρίζοντας τις κατηγορίες «ψευδείς ισχυρισμούς επικής κλίμακας». Όποιος κι αν ήταν πίσω από αυτές τις συγκεκριμένες επιθέσεις, οι υποψίες για ένα βρετανικό κρυφό χέρι στην καταστροφή δεν είναι αβάσιμες. Η Grayzone απέκτησε έγγραφα που διέρρευσαν που περιγράφουν λεπτομερώς τους βρετανούς στρατιωτικούς-κατασκοπείας που υπογράφουν συμφωνία με την Υπηρεσία Ασφαλείας του κλάδου της Οδησσού της Ουκρανίας, για τη δημιουργία και την εκπαίδευση ενός μυστικού ουκρανικού παρτιζανικού τρομοκρατικού στρατού.

Τα σχέδιά τους απαιτούσαν από τον μυστικό στρατό να διεξάγει επιχειρήσεις δολιοφθοράς και αναγνώρισης με στόχο την Κριμαία για λογαριασμό της Ουκρανικής Υπηρεσίας Ασφαλείας (SSU) – ακριβώς το είδος των επιθέσεων που έγιναν μάρτυρες τις προηγούμενες εβδομάδες.

Όπως ανέφερε προηγουμένως το The Grazyone , η ίδια ομάδα στρατιωτικών υπηρεσιών πληροφοριών ήταν υπεύθυνη για την κατάρτιση σχεδίων για την ανατίναξη της γέφυρας Kerch της Κριμαίας. Αυτός ο στόχος εκπληρώθηκε στις 8 Οκτωβρίου με τη μορφή βομβιστικής επίθεσης με φορτηγό αυτοκτονίας, απενεργοποιώντας προσωρινά το μοναδικό σημείο σύνδεσης μεταξύ της ηπειρωτικής Ρωσίας και της Κριμαίας και πυροδοτώντας μια μεγάλη κλιμάκωση των επιθέσεων της Μόσχας στις ουκρανικές υποδομές.

Αυτά τα σχέδια δημιουργήθηκαν από έναν στρατιωτικό βετεράνο ονόματι Hugh Ward, κατόπιν αιτήματος του Chris Donnelly, ενός βρετανού στρατιωτικού πράκτορα πληροφοριών που είναι πιο γνωστός για την εκκόλαψη του μυστικού, χρηματοδοτούμενου από το Foreign Office Initiative Initiative Πληροφοριακού Πόλεμου.

Τα σχέδια κυκλοφόρησαν σε όλο το ιδιωτικό διεθνές δίκτυο του Donnelly από στρατιωτικούς αξιωματούχους, νομοθέτες και αξιωματούχους πληροφοριών. Τέτοιες συνδέσεις υψηλού επιπέδου υπογραμμίζουν ότι απέχει πολύ από το να είναι παθητικός παρατηρητής σε αυτή τη σύγκρουση. Έχει χρησιμοποιήσει τη θέση και τις επαφές του για να εξασφαλίσει τους απαραίτητους πόρους για την εκπαίδευση του μυστικού τάγματος σαμποτέρ προκειμένου να επιτεθεί σε ρωσικούς στόχους στην Κριμαία. Αυτή η στρατηγική καταστροφής είναι βέβαιο ότι θα κλιμακώσει τον πόλεμο και θα υπονομεύσει κάθε ώθηση προς τη διαπραγμάτευση.

Με την επωνυμία «υποστήριξη για επιχειρήσεις θαλάσσιας επιδρομής», η σχεδιαζόμενη επίθεση στην Κριμαία στοχεύει να «υποβιβάσει» την ικανότητα της Ρωσίας να αποκλείσει το Κίεβο, να «διαβρώσει» την «ικανότητα πολέμου» της Μόσχας και να απομονώσει τις ρωσικές χερσαίες και θαλάσσιες δυνάμεις στην Κριμαία «αποκλείοντας τον ανεφοδιασμό από τη θάλασσα και χερσαία μέσω Κερτς.»

Τα έγγραφα που έλαβε το The Grayzone δείχνουν ότι αυτά τα σχέδια διεξάγονται σε στενό συντονισμό με την Οδησσό-SSU, ενώ ένας Ουκρανός ολιγάρχης με πολιτική επιρροή χρησιμοποιήθηκε για να χρηματοδοτήσει το κακόβουλο εγχείρημα.

Από τότε που ένα πραξικόπημα που υποστηρίχθηκε από τη Δύση ανέτρεψε την εκλεγμένη κυβέρνηση της Ουκρανίας το 2014, ο Donnelly εργάστηκε ακούραστα για να υποκινήσει τον πόλεμο με αντιπροσώπους κατά της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ιδιωτικά σημειώματα που συντάχθηκε από τον Donnelly και ελήφθησαν από το The Grayzone αυτόν τον Οκτώβριο αποκαλύπτουν ότι ο πόθος του για κλιμάκωση έχει ενταθεί από τότε που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο.

Σε μια επιστολή της 21ης ​​Σεπτεμβρίου προς τον στενό του κύκλο, ο Ντόνελυ ανησυχούσε ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ήταν πλήρως αφοσιωμένη στον ολοκληρωτικό πόλεμο με τη Ρωσία. Επικαλούμενος δημόσιες δηλώσεις αξιωματούχων στην Ουάσιγκτον που ελπίζουν σε μια διευθέτηση μέσω διαπραγματεύσεων μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας, ο Donnelly δήλωσε (βλ. παρακάτω): «Αυτή η θέση των ΗΠΑ πρέπει να αμφισβητηθεί, σταθερά και αμέσως».

Σε ξεχωριστή ανακοίνωσή του, ο Donnelly κατηγόρησε τον Μπάιντεν ως «τόσο άσοφο ώστε να πιστεύει στην επαιτεία» επειδή προειδοποίησε ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να οδηγήσει σε «αρμαγεδδώνα». 

Αν και το The Grayzone δεν μπορεί να επαληθεύσει ότι οι ουκρανικές επιθέσεις στην Κριμαία είναι το άμεσο έργο της ομάδας του Donnelly, τα πρόσφατα γεγονότα αντικατοπτρίζουν στενά τις στρατηγικές και τις τακτικές που περιγράφονται στα έγγραφα που έχει λάβει αυτό το πρακτορείο. Επιπλέον, οι επιθέσεις συνέβαλαν στην επίτευξη των κλιμακωτικών στόχων που επιδιώκουν τόσο ο Donnelly όσο και η βρετανική κυβέρνηση, η οποία ακύρωσε επιτυχώς τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κιέβου και Μόσχας αυτόν τον Απρίλιο.

Σύμφωνα με τα έγγραφα που εξετάστηκαν από το The Grayzone, μια ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία του Ηνωμένου Βασιλείου με την επωνυμία Prevail Partners έχει συνάψει σύμβαση για να στρατολογήσει και να εκπαιδεύσει τους μυστικούς Ουκρανούς αντάρτες μαχητές. Το Prevail ιδρύθηκε από βετεράνους των ειδικών δυνάμεων, συμπεριλαμβανομένου του πρώην Ταξίαρχου των Βασιλικών Πεζοναυτών και του διοικητή της Ειδικής Υπηρεσίας Σκαφών Τζάστιν Χέτζες .

Η εταιρεία έχει την έδρα της όχι μακριά από το RM Hamworthy , ένα επίλεκτο βρετανικό στρατιωτικό εκπαιδευτικό κέντρο, γεμάτο με χώρους που μοιάζουν με δρόμους πόλης και μια «λωρίδα αυτοσχέδιων εκρηκτικών μηχανισμών» για δοκιμαστικά σενάρια μάχης.

Η γένεση του προγράμματος ήταν το προϊόν κρυφών λόμπι που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια αρκετών μηνών από τον Donnelly, έναν βετεράνο της MI6 ονόματι Guy Spindler, και τον Audrius Butkevičius, έναν πρώην υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας με μακροχρόνιους δεσμούς με τον ουκρανικό μηχανισμό ασφάλειας, στρατού και πληροφοριών.

Αρκετά εμπόδια εμφανίστηκαν καθώς η ομάδα Prevail ξεκίνησε την προσπάθειά της να σχηματίσει τον μυστικό στρατό. Πρώτον, οι Ουκρανοί αξιωματούχοι εξέφρασαν απροθυμία να δώσουν τα μεγάλα ποσά που ζητούσε η ομάδα του Donnelly, ειδικά ενώ τα δυτικά κράτη διοχέτευαν δισεκατομμύρια στην πολεμική προσπάθεια. Οι Βρετανοί αξιωματούχοι ήταν επίσης διστακτικοί σχετικά με την παροχή υπηρεσιών εκπαίδευσης σε ιδιώτες εργολάβους, ίσως από φόβο ότι θα συλληφθούν στην πράξη ή ακόμη και θα διωχθούν για συμμετοχή σε τέτοια προκλητική δραστηριότητα.

Μέσα στην κλίκα του Donnelly, εκφράστηκαν επίσης ανησυχίες για την αρχική πρόταση του Prevail. Ο Alex Finnen, μέλος του πυρήνα κατασκοπείας Στρατιωτικών Πληροφοριών της Ειδικής Ομάδας του Βρετανικού Στρατού και της σκιώδης Μονάδας Ρωσίας του Υπουργείου Εξωτερικών, σχολίασε σε ένα email στα τέλη Μαρτίου ότι η προσφορά του Prevail ήταν «πολύ ακριβή για αυτό που είναι», με προβλεπόμενο κόστος 600.000 $ ανά αντάρτικο μαχητικό ανά έτος – μια ένδειξη ότι η εταιρεία βρισκόταν «σε μια αγορά πωλητών».

«Υποψιάζομαι ότι πήραν το πρώτο νούμερο που σκέφτηκαν και μετά το διπλασίασαν. Επομένως, πρέπει να υπάρξει περισσότερη συζήτηση για το πώς και τι θα κάνουν αυτοί οι άνθρωποι», προειδοποίησε ο Finnen. «Οι αντάρτες ζουν μέσα και μεταξύ των ανθρώπων. Αυτό υποδηλώνει ότι χρειάζεστε άτομα από όλη την Ουκρανία, σε μικρές ομάδες για να λάβουν μέρος, καθώς το Prevail προτείνει «περιφέρεια ανά περιφέρεια». Πώς θα το πετύχουν αυτό;».

Μετά από κάποιους ελιγμούς, στις 18 Απριλίου καταρτίστηκε μια προσωρινή συμφωνία μεταξύ της Prevail και του εταίρου υλοποίησης της, μιας αυτοαποκαλούμενης «εταιρείας διαχείρισης κρίσεων με έδρα το Λονδίνο» που ονομάζεται Thomas στο Winslow . Σύμφωνα με τη σύμβαση, η Prevail θα διενεργούσε μια «αξιολόγηση χωρητικότητας» των επιχειρήσεων της Οδησσού-SSU, «στη συνέχεια άλλων μεγάλων περιφερειακών SSU και τέλος των Υπηρεσιών Ασφαλείας όλης της Ουκρανίας», χωρίς χρέωση.

Παρόλο που αυτός ο γύρος ήταν στο σπίτι, η αξιολόγηση θα αξιοποιηθεί τελικά για να δικαιολογήσει μια σημαντική επένδυση στο κομματικό πρόγραμμα.

Αυτός ο στόχος τονίστηκε ξεκάθαρα σε μια αξιολόγηση Prevail ενός τάγματος της 24ης Ταξιαρχίας του Ουκρανικού Στρατού «που κινητοποιείται για ανάπτυξη στην πρώτη γραμμή». Το σημείωμα συντάχθηκε από τον Justin Hedges μετά από μια επίσκεψη που πραγματοποίησε σε μια στρατιωτική βάση εκπαίδευσης στη δυτική πόλη Yavoriv, ​​κοντά στα πολωνικά σύνορα, στα τέλη Μαΐου. Ο Χέτζες συνοδευόταν στη βάση από τον βετεράνο των βρετανικών στρατιωτικών πληροφοριών Ντάρεν Λίντλ και δύο στελέχη των Ουκρανών ειδικών δυνάμεων.

Η πρόσκληση για συμμετοχή «δεν προήλθε» από το Ουκρανικό Γενικό Επιτελείο, αλλά «σε περιφερειακό επίπεδο» - μια αναφορά στην Οδησσό-SSU. Κατά τη διάρκεια 36 ωρών στη βάση του Yavoriv, ​​ο Hedges και η παρέα παρατήρησαν ένα μέρος αυτού που περιέγραψε ως «ανεπαρκής» εκπαίδευσης 12 ημερών που δόθηκε σε στρατεύσιμους ηλικίας μεταξύ 20 και 58 ετών, κανένας από τους οποίους δεν είχε προηγούμενη στρατιωτική εμπειρία και τελικά θα σταλούν στην Ποπάσνα, «όπου οι Ρώσοι διαπερνούν αυτήν τη στιγμή τις [ουκρανικές] γραμμές».

Ο Hedges σημείωσε έναν «πολύ μικρό αριθμό εκπαιδευτών. Δεν υπάρχει καθορισμένο αναλυτικό πρόγραμμα και δόγμα. καμία εμπειρία στη μονάδα χωρίς εκπαίδευση προγραμματισμού» στο μάθημα, με «ανάρμοστες τακτικές που διδάσκονται από άπειρους ξένους εκπαιδευτές», αφήνοντας το τάγμα «μη προετοιμασμένο για αυτό που αντιμετωπίζει». 

Εκτίμησε ότι πολλοί από τους παρευρισκόμενους «ξέρουν ότι όταν αναπτυχθούν στην πρώτη γραμμή… θα γίνει μακελειό», ειδικά δεδομένου ότι το προηγούμενο τάγμα που έλαβε την ίδια 12ήμερη εκπαίδευση «είχε 60 νεκρούς μέσα στις πρώτες 3 ημέρες».

«[Αυτό οδηγεί] σε αναμφισβήτητα μη βιώσιμα ποσοστά απωλειών. Κατά την άποψή μου, μη βιώσιμο από ανθρώπινο κεφάλαιο και συνεπώς πολιτική μακροπρόθεσμη προοπτική», παραπονέθηκε ο Hedges. «Αυτό το πρόβλημα δεν μπορεί να αφεθεί πλέον χωρίς αντιμετώπιση. το κενό εκπαίδευσης πρέπει να καλυφθεί τώρα, διαφορετικά τα μη βιώσιμα ποσοστά απωλειών, λόγω ανεπάρκειας εκπαίδευσης, μπορεί να γίνουν πολιτικά καθοριστικά αναγκάζοντας τον Ζελένσκι να παραχωρήσει έδαφος στον Πούτιν».

Αντίθετα, περιέγραψε τους εκπαιδευτές του Prevail ως «όλους καταρτισμένους και έμπειρους» με «πείρα μάχης» και όρισε τον Γιαβόριβ ως «κατάλληλο και ασφαλή με την κατάλληλη πειθαρχία και τεχνογνωσία». Με άλλα λόγια, μπορούμε να βοηθήσουμε και μας χρειάζεστε επειγόντως.

Όπως αποκάλυψε ένα email νωρίτερα τον Μάιο από τον Spindler στον Donnelly, ήταν ήδη στα σκαριά σχέδια για τη χρήση της βάσης για σχολείο 40 ανδρών ομάδων ανταρτών κάθε τέσσερις εβδομάδες σε διάστημα έξι μηνών για το πώς να «πυροβολούν, να κινούνται, να επικοινωνούν, να επιβιώνουν». με διαβίωση στο δάσος και  «επιβίωση». Οι εκπαιδευόμενοι «με ικανότητα» έπρεπε να ταυτοποιηθούν και να διδαχθούν σε «ειδικές ενότητες».

Καθώς αναπτύχθηκε το σχέδιο, το γήπεδο εκπαίδευσης στο Γιαβορίβ μεταφέρθηκε σε άγνωστες τοποθεσίες στην Ελλάδα και την Πολωνία.

Μέχρι τώρα, το μυστικό βρετανικό κομματικό πρόγραμμα δεν έχει αναφερθεί ποτέ από τα κυρίαρχα μέσα ενημέρωσης. Και όπως καθιστά σαφές αυτή η έκθεση, καταβλήθηκαν σημαντικές προσπάθειες από όλους τους εμπλεκόμενους φορείς για να κρατηθεί η πρωτοβουλία συγκαλυμμένη από το κοινό.

Ο Χέτζες, ο βετεράνος των ειδικών δυνάμεων, θεώρησε την κρατική χρηματοδότηση «απαραίτητη για να τοποθετηθεί αυτό το πρόγραμμα σε πολύ σταθερές βάσεις». Φαντάστηκε ότι η χορηγία θα μπορούσε να προέλθει από τη Βρετανία, τις ΗΠΑ, την Ουκρανία «ή ακόμα και από τις Βαλτικές/Σκανδιναβικές χώρες». Εάν ήταν απαραίτητος ο "διαχωρισμός της κρατικής χρηματοδότησης από τη δραστηριότητα", η χρηματοδότηση θα μπορούσε να "παρασχεθεί μέσω ροής "δωρεών" μέσω της εδραιωμένης ΜΚΟ της Prevail, Rhizome Insights Ltd", ένα μέτωπο που χρησιμεύει ως "τρέχουσα διαδρομή για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού και εκπαίδευσης" της εταιρείας. και επομένως του επιτρέπει να παραμένει κρυφό από την κοινή θέα.

«Έτσι λαμβάνει η Prevail δωρεές από ΜΚΟ/ιδιώτες για τη χρηματοδότηση εξοπλισμού και χαμηλά επίπεδα άλλης υποστήριξης αυτή τη στιγμή», εξήγησε ο Χέτζες, σημειώνοντας ότι η Prevail συζητούσε επίσης τη χρηματοδότηση με το γραφείο του δημάρχου του Λβιβ, Andriy Sadovyi , ενός από τους πλουσιότερους. ολιγάρχες στην Ουκρανία και ιδιοκτήτης του ειδησεογραφικού δικτύου Channel 24 της χώρας.

Ο Donnelly στοχοποιεί τον Μπάιντεν για προειδοποίηση για πυρηνικό «αρμαγεδδώνα»

Οι προσπάθειες του Chris Donnelly για κλιμάκωση της σύγκρουσης Ρωσίας-Ουκρανίας δεν πέρασαν απαρατήρητες από τους Βρετανούς αξιωματούχους. Μόλις στις 8 Οκτωβρίου του τρέχοντος έτους, προσκλήθηκε με ενθουσιασμό από τον Ταξίαρχο Julian Buczacki της επίλεκτης 1ης Ταξιαρχίας Πληροφοριών, Επιτήρησης και Αναγνώρισης του Βρετανικού Στρατού να υπηρετήσει ως βασικός σύμβουλος του Αρχηγού του Επιτελείου Άμυνας του Λονδίνου, Στρατηγού Νικ Κάρτερ και του Ντέιβιντ Ουίλιαμς , πρίγκιπα του Λονδίνου, πολιτικός οδηγός σε θέματα άμυνας.

Σε ένα email εκείνο το απόγευμα, λίγες ώρες μετά τη βομβιστική επίθεση στη Γέφυρα του Κερτς, ο Buczacki σημείωσε ότι βρισκόταν πρόσφατα «βαθιά στη δίνη του έργου της κρίσης» – και «σε αυτό το θέμα», είχε συστήσει στον Donnelly να είναι «σύμβουλος των σοφών». στους Κάρτερ και Γουίλιαμς με το επιχείρημα ότι θα επωφεληθούν από έναν ειδικό στην «αποτροπή/κλιμάκωση και όλα αυτά».

«Σύντομα θα δοθεί το πλαίσιο… Σύντομα θα ανέβω για να γίνω ACDS [Βοηθός Αρχηγός Στρατιωτικής Στρατηγικής του Επιτελείου Άμυνας] (όχι ακόμη δημόσια)», κατέληξε ο Buczacki.

Ο Donnelly απάντησε αμέσως ότι θα ήταν «ευχαριστημένος» να αναλάβει έναν τόσο κομβικό ρόλο στη δίωξη από τη Βρετανία για τον πόλεμο αντιπροσώπων. «Σύντομη ειδοποίηση» δεν ήταν «κανένα πρόβλημα», έγραψε, επισυνάπτοντας την επίσημη άδεια ασφαλείας της βρετανικής κυβέρνησης και δύο πρόσφατα σχόλια για τη σύγκρουση στην Ουκρανία που είχε κυκλοφορήσει στο δίκτυό του.

Το περιεχόμενο των σχολίων του καθιστά σαφές ότι ο Donnelly θεωρεί ανεπαρκή τα ανείπωτα δισεκατομμύρια σε αποστολές όπλων που ρέουν στην Ουκρανία με το διάταγμα του Μπάιντεν και ότι ανησυχεί ότι ο Μπάιντεν μπορεί σύντομα να κατευνάσει τον Πούτιν επιτρέποντας διαπραγματεύσεις.

Ο πρόεδρος Τζόζεφ Μπάιντεν δημιούργησε διεθνή πρωτοσέλιδα όταν σχολίασε κατά τη διάρκεια έρανου στο σπίτι του Τζέιμς Μέρντοκ, γιου του δεξιού μεγιστάνα των μέσων ενημέρωσης Ρούπερτ Μέρντοκ, ότι ο Πούτιν « δεν αστειεύεται όταν μιλά για πιθανή χρήση τακτικών πυρηνικών όπλων». Και υπήρχε μια πολύ πραγματική προοπτική ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία θα μπορούσε να «καταλήξει στον Αρμαγεδδώνα».

Στην ανταλλαγή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του στις 8 Οκτωβρίου με τον Ταξίαρχο Τζούλιαν Μπουτσάκι , ο Ντόνελι παραπονέθηκε ότι οι «ακαριαίες παρατηρήσεις» του προέδρου των ΗΠΑ ήταν «τόσο άσοφες ώστε να θεωρηθούν επαιτεία». 

«Δεν είμαι σίγουρος ποια είναι η αντίθετη λέξη με την «αποτροπή», αλλά ο Μπάιντεν το κάνει ενεργά, δυστυχώς», θρηνούσε ο Ντόνελυ. Υποστήριξε ότι οι απειλές του Πούτιν για πυρηνικό πόλεμο θα πρέπει να θεωρηθούν μπλόφα με στόχο την αποδυνάμωση της βούλησης της Δύσης να κλιμακωθεί μέχρι να επιτευχθεί η ολοκληρωτική νίκη.

Προφανώς, από τη σκοπιά του, κάτι έπρεπε να γίνει για να αποτρέψει την Ουάσιγκτον να εγκρίνει μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων που θα ικανοποιούσε οποιονδήποτε από τους όρους της Ρωσίας.

Μια «ανθρώπινη βόμβα» χτυπά τη γέφυρα του Κερτς

Στις 25 Μαΐου, ο Guy Spindler έστειλε email στον Donnelly για να αναφέρει ότι είχε μιλήσει «μερικές φορές» στον Μπουτκεβίτσιους, τον πρώην υπουργό Άμυνας της Λιθουανίας. Σχολίασε ότι ο Μπουτκεβίτσιους είχε «κάνει εξαιρετική δουλειά για να ξεδιαλύνει τον δισταγμό της Ουκρανίας σχετικά με την εκπαιδευτική υποστήριξη, και έχει κάνει τώρα το όνομα του Prevail να τροφοδοτηθεί» στη βρετανική κυβέρνηση και την πρεσβεία της στο Κίεβο – και επομένως το Foreign Office και την MI6 – «ως δυνητικό προμηθευτή."

Ο Spindler έκρινε ότι ο Hedges «αισθάνεται θετικός», καθώς οι Βρετανοί υπουργοί Άμυνας «σύμφωνα με πληροφορίες δεν ήταν πλέον καταρχήν ενάντια στις λύσεις εκπαίδευσης του ιδιωτικού τομέα». Τα μόνα πράγματα που απομένουν να κάνουμε ήταν να εξασφαλίσουμε την επίσημη έγκριση για κάποιου είδους επιχειρήσεις τύπου ανταρτών και να «διασφαλίσουμε ότι οι συνεισφορές μας» –συμπεριλαμβανομένων εκείνων του Μπουτκεβίτσιους– «αποζημιώθηκαν σωστά».

Ο τεχνίτης της MI6 πρόσθεσε ότι είχε «μερική θέα» των «διάφορων σχεδίων» του Hugh Ward – μια αναφορά στην «υποστήριξη για επιχειρήσεις θαλάσσιας επιδρομής», καλώντας τον Donnelly να «παίξει όπως θέλει». Φαίνεται ότι τα διάφορα σχέδια δολιοφθοράς του σχεδίου είναι τόσο μυστικά και ευαίσθητα, ώστε ακόμη και ανώτεροι αξιωματούχοι των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που ήταν επιφορτισμένοι με την επίβλεψη των επιχειρήσεων δεν ήταν πλήρως συμβαλλόμενοι στα σχέδια τους.

Το Grayzone είχε προηγουμένως αποκαλύψει το σχέδιο του Ward για επίθεση στη γέφυρα Kerch που συνδέει την Κριμαία με τη ρωσική ηπειρωτική χώρα. Σύμφωνα με αυτά τα σχέδια, πύραυλοι κρουζ, ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες καταδύσεων ή υποβρύχια drones θα κατέστρεφαν τους τσιμεντένιους πυλώνες της γέφυρας, καθώς ο Ward τους έβλεπε ως το «πιο αδύναμο μέρος» της κατασκευής. 

Αν και οι υπηρεσίες ασφαλείας SBU της Ουκρανίας επέλεξαν τελικά μια επίθεση με βόμβα με φορτηγό, ένα αναμνηστικό γραμματόσημο που εξέδωσε το Κίεβο μέσα σε λίγες ώρες από τον βομβαρδισμό απεικόνιζε δύο εκρήξεις ακριβώς στα σημεία που πρότεινε ο Ward. Η ταχύτητα με την οποία έγινε διαθέσιμη η σφραγίδα υπονοεί ότι είχε προετοιμαστεί πολύ πριν από την επίθεση. 

Επικρατούν σαρκωμένα σχέδια και για εναλλακτικές στρατηγικές. Μια παρουσίαση που παρήγαγε η εταιρεία – με τίτλο “Kerch Bridge Information pack” – πρότεινε την ανατίναξη ενός σκάφους που μεταφέρει νιτρικό αμμώνιο κάτω από ένα τμήμα της γέφυρας που επικαλύπτει μια λωρίδα πλοίων. 

Το μοντέλο της Prevail για αυτήν την επίθεση ήταν η έκρηξη του Αυγούστου 2020 στη Βηρυτό, κατά την οποία μια τεράστια και μυστηριωδώς πυροδοτημένη έκρηξη κατέστρεψε το λιμάνι της πρωτεύουσας του Λιβάνου, προκαλώντας σημαντικές ζημιές σε όλες τις γύρω γειτονιές. Η ιδιωτική στρατιωτική εταιρεία σημείωσε επιδοκιμαστικά ότι οι 552 τόνοι νιτρικού αμμωνίου που εξερράγησαν στη Βηρυτό «προκάλεσαν έναν κρατήρα πλάτους 140 μέτρων και έναν σεισμό μεγέθους 3,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ», ποσότητα «πολύ μικρότερη από τους 2.754 τόνους» που υπολογιζόταν σε φορτηγό πλοίο μισθωμένο από τη Ρωσία το 2013.

Δεν είναι σαφές γιατί επιλέχθηκε τελικά το σενάριο της βομβιστικής επίθεσης με φορτηγό – ίσως επειδή παρείχε έναν βαθμό εύλογης άρνησης σε όσους ήταν πίσω από την επίθεση. Οι Ουκρανοί αξιωματούχοι, αφού αρχικά πανηγύρισαν το περιστατικό, τώρα ισχυρίζονται ότι επρόκειτο για επιχείρηση ψευδούς ρωσικής σημαίας.

Επιπλέον, στα τέλη Αυγούστου η Ρωσία ενίσχυσε τα προστατευτικά μέτρα μέσα και γύρω από την Κριμαία, όπως η μεταφορά ενός συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας S-300 στη χερσόνησο, κάτι που μπορεί να απαιτούσε εναλλακτική πορεία δράσης από αυτή που είχε αρχικά επιλεγεί.

Η βομβιστική επίθεση στη γέφυρα του Κερτς αφορούσε ένα όχημα γεμάτο εκρηκτικά και μεταφέρθηκε από την Οδησσό της Ουκρανίας στην Κριμαία, μέσω Βουλγαρίας, Γεωργίας και Αρμενίας, χρησιμοποιώντας διαφορετικούς οδηγούς σε διαφορετικά στάδια του ταξιδιού. Ο τελευταίος οδηγός φέρεται να αγνοούσε την αποστολή αυτοκτονίας τους.

Αν οι Βρετανοί πράκτορες είχαν όντως ενορχηστρώσει την επίθεση στη γέφυρα του Κερτς, πιθανότατα βασίστηκαν σε προηγούμενες επιχειρήσεις που είχαν τρομερές ομοιότητες. Το 2006 , μια ΜΚΟ γνωστή ως British Irish Rights Watch δημοσίευσε μαρτυρία ανώνυμων πρώην πληροφοριοδοτών των βρετανικών μυστικών υπηρεσιών που αποκάλυψε ότι η MI6 είχε πρωτοστατήσει σε μια ψεύτικη τρομοκρατική στρατηγική γνωστή ως «ανθρώπινη βόμβα» στη Βόρεια Ιρλανδία. 

Οι άμαχοι ήταν δεμένοι σε οχήματα γεμάτα εκρηκτικά και στη συνέχεια εξαναγκάζονταν να οδηγήσουν σε στρατιωτικά σημεία ελέγχου, προκαλώντας εμπρηστικές επιθέσεις σε στόχους που σκότωσαν στρατιώτες και πολίτες. Το κύμα των βομβαρδισμών φούντωνε τις τοπικές εντάσεις και παρείχε δικαιολόγηση για τη δρακόντεια κρατική καταστολή του καθολικού πληθυσμού της επαρχίας από τη Βρετανία.

«Είναι γνωστό ότι τουλάχιστον δύο πράκτορες των δυνάμεων ασφαλείας συμμετείχαν σε αυτές τις βομβιστικές επιθέσεις και έχουν διατυπωθεί ισχυρισμοί ότι η στρατηγική για την ανθρώπινη βόμβα ήταν το πνευματικό τέκνο της βρετανικής υπηρεσίας πληροφοριών », δήλωσε το British Irish Rights Watch σε μια συνοδευτική έκθεση .

Λαμβάνοντας υπόψη τα περιεχόμενα του υλικού που διέρρευσε που εξετάστηκε από το The Grayzone , είναι εντυπωσιακό ότι τα εκρηκτικά που χρησιμοποιήθηκαν για να στοχεύσουν τη γέφυρα του Κερτς προέρχονταν από την Οδησσό. Βρίσκεται στη Μαύρη Θάλασσα ακριβώς απέναντι από την Κριμαία, αυτή η πόλη φιλοξένησε τη μονάδα SSU που χρησίμευσε ως βάση για τον μυστικό τρομοκρατικό στρατό του Donnelly και του Prevail.

Οι Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν δηλώσει εδώ και καιρό ότι θεωρούν την Κριμαία ρωσικό έδαφος και ότι οποιαδήποτε επίθεση σε αυτήν θα ξεπερνούσε μια φωτεινή κόκκινη γραμμή και θα προκαλούσε κλιμακωτική απάντηση. Όταν ο Donnelly και η ομάδα του περιέγραψαν τα σχέδια για την ίδρυση ενός μυστικού ουκρανικού «αντάρτικου » στρατού, φαίνεται ότι αυτό ακριβώς σκόπευαν να κάνουν. 


KIT KLARENBERG
Ο Kit Klarenberg είναι ένας ερευνητής δημοσιογράφος που εξερευνά το ρόλο των υπηρεσιών πληροφοριών στη διαμόρφωση της πολιτικής και των αντιλήψεων.

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σερβίας Zorana Mihajlovic μίλησε για το ατύχημα στον πετρελαιαγωγό Druzhba

Οι επίσημες ανακοινώσεις της Ελληνικής Πρεσβείας στο Κατάρ!

Η μάχη με τους "συνωμοσιολόγους"...

Σημασία ελάχιστη έχει τι πραγματικά γίνεται. Σημασία έχει τι γράφεται στη συνείδηση των πολλών

Περισσότερες από 50 διεθνείς εταιρείες από τη Ρωσία μετεγκαταστάθηκαν στο Καζακστάν είπε ο Τοκάγιεφ