Περί της ΕλληνοΑιγυπτικης ΑΟΖ Μέρος πρώτο : Περί μετρήσεων ο λόγος!

 Περί της  ΕλληνοΑιγυπτικης ΑΟΖ

Μέρος πρώτο : Περί μετρήσεων ο λόγος!

Μου έκανε εντύπωση η αναφορά στην ανακοίνωση της ανακήρυξης ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου ότι χρησιμοποιήθηκαν οι υδρογραφικού χάρτες (γνωστοί κυρίως σε εμάς τους θαλασσινούς που κάθε πόντος στο χάρτη μετράτε σε δεκάδες ανθρώπινες ζωές) .

Για να καταλάβουμε την τεραστια διαφορά με τους χάρτες που  έχουμε συνηθίσει να χρησιμοποιούμε όλοι εμείς : 

Α)Στους κοινούς χάρτες η ακτογραμμή είναι σχετικά ευκολα μετρήσιμη. ΑΝΤΙΘΕΤΑ Στον υδρογραφικό σε μια χώρα όπως η Ελλάδα η ακτογραμμή έχει ένα νούμερο που τινει σε απίστευτα μεγάλο αριθμό. Στον απλό χάρτη δεν μετράς την παραμικρή εσοχή ή εξοχή αλλά μετράς όπως ο μπαγιατζης το σπίτι για να σου δώσει προσφορά. Όλα μια ευθεία... Μετά βέβαια σε χρεώνει πόντο πόντο... Στον υδρογραφικό χάρτη λοιπόν παίζει τεράστια σημασία το σημείο αφετηρίας και το τελικό σημείο...

Β) οι μεσημβρινοί εκτός από αυτόν του Γκρίνουιτς είναι όλοι ελαφρώς ΚΑΜΠΥΛΟΤΟΙ (εικονα 1) ενώ αντίθετα οι παράλληλοι είναι ευθείες. Συνεπώς αλλιώς αποτυπώνονται σε ένα 2d (δισδιάστατο) χάρτη και αλλιώς σε έναν τρισδιάστατο. Ο υδρογραφικος χάρτης περιλαμβάνει αποσταστασιολογιο που λαμβάνει υπόψη την κυρτότητα των καμπυλών των μεσημβρινών. Οπότε αλλάζουν ραγδαία οι αποστάσεις μεταξύ των δύο μετρήσεων. 

Γ)Στον χάρτη δύο διαστάσεων που όλοι γνωρίζουμε η Ελλάδα είναι κάθετη στην Αίγυπτο. Η αλήθεια όμως είναι ότι στην δορυφορική απεικόνιση η Ευρώπη έχει μια ελαφρά κλίση με κατεύθυνση ΒΑ προς ΝΑ σε σχέση με την Αφρική (εικόνα 7).

******************

Τώρα ως προς τη συμφωνία Ελλάδας Αίγυπτου έχω διαβάσει τις απόψεις πολλών αναλυτών και ειδικών και πραγματικά στεναχωρήθηκα γιατί διαπίστωσα πως όλοι αυτοί πραγματικά αγνοούν την διεθνή νομοθεσία και κυρίως το δίκαιο της θαλασσας. 

Δυστυχώς έκαναν δυο πολύ τραγικά λάθη που οφείλονται στο ότι δεν έχουν διαβάσει με λεπτόμερεια τις διεθνείς συμφωνίες. 

Α)Καταρχήν το όριο της  ΑΟΖ μετράει ΜΕΤΑ ΤΟ ΧΩΡΟ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΥΡΙΑΡΧΙΑΣ. Δηλαδή καταρχήν αφαιρούμε τα Εθνικά Χωρικά Ύδατα (ΕΧΥ) που σε εμάς είναι έξι μίλια (γιατί είναι έξι μίλια ακόμα ρωτήστε τις κυβερνήσεις μετά το 1982 μέχρι σήμερα...) και στην Αίγυπτο είναι 12 μίλια- συμφωνα με την καταστατική πράξη της 15ης Ιανουάριου 1951 η οποία βρίσκεται σε πλήρη ισχύ μέχρι και σημερα (εικόνα  3)- και μετά βάζουμε 200 μίλια και αφού όπως είναι λογικό η μία πέφτει πάνω στην άλλη εκεί στο χώρο που δημιουργείται κάνουμε διαίρεση /2. Τόσο απλά. 

Στο δίκαιο της θάλασσας στα άρθρα 1,55,57 υπάρχει μια ασαφεια σχετικά με το που ξεκινάει η αοζ. Στο άρθρο 1 και 55 λέει για μετά τα εθνικά χωρικά ύδατα στο 57 μιλάει για γραμμές βάσης (που σε συνεχείς παραλίες συμπίπτουν με την ακτογραμμή) 

Β) Μόνον ένας από τους αναλυτές που έχω διαβάσει (θεωρώ ότι τους διάβασα όλους) έγραψε για το ζήτημα των ΕΧΥ αλλά και αυτός έκανε επίσης ένα μεγάλο λάθος. Η Αίγυπτος στην πράξη της 15/1/1951 έκανε μια τριπλά η οποία ουδέποτε ανετράπη και φυσικά έχει  dejure ισχύ. Στο άρθρο 6 πργ β' (εικόνα 4) έχει ορίσει ότι οι κόλποι έχουν ενιαία γραμμή (ευθεία γραμμή) η οποία αρχίζει και τελειωνει από τις εξόδους των κόλπων 

Το πρόβλημα μας εμάς είναι ότι ακριβώς απέναντι μας (έναντι Κάσου Καρπάθου, Ρόδου και Καστελόριζου) βρίσκονται οι τεράστιες εσοχές - κόλποι της  Γκαραλαχ (31 μίλια άνοιγμα), Φούκα (38 μίλια) και Ελ Αλαμέιν (74 μίλια άνοιγμα) αντίστοιχα.

Με αυτόν τον τρόπο η Αίγυπτος έχει καταφέρει 60 χρόνια πριν να κερδίσει κατά μέσο όρο περίπου τρία μίλια επιπλέον σε κρίσιμα σημεία (ενδεικτικά εικόνες 5 και 6 όπου τα ΕΧΥ από 12 γίνονται 15 και 17 μίλια αντίστοιχα. 

Στο δεύτερο μέρος που έχω ξεκινήσει από το πρωί να το φτιάχνω έχω βρει τον υδρογραφικό χάρτη βάση του οποίου βγηκε η συμφωνία και τον πάω πόντο πόντο. Και εκεί με βάση και όλα τα παραπάνω  θα δούμε αν τελικά χάσαμε ή κερδίσαμε ή είναι όλα όσα βάρκα ίσα πανιά. Δώστε μου μια δυο μέρες και όλα θα τα βρούμε.










Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Η μάχη με τους "συνωμοσιολόγους"...

Βόμβα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο: Ενσωμάτωση των εμβολίων κατά του covid19 στα παιδικά εμβόλια

Η Ρωσία υπόσχεται σιτηρά στα φτωχότερα έθνη Η Μόσχα θα προμηθεύσει επίσης δωρεάν λιπάσματα σε τέτοιες χώρες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

UAV και DRONE το παρόν και το άμεσα μέλλον στις συρράξεις Τουρκίας - Ελλάδας

ΕΚΤΑΚΤΟ : Σε 12 περιοχές της Ουκρανίας ηχούν αυτή τη στιγμή (15.45) οι σειρήνες