Δημοψήφισμα για τα Ελληνοτουρκικά; Εκτός των άλλων ένα πολύπλοκο νομικό ζήτημα που όμως βολεύει το πολιτικό σύστημα.

Δημοψήφισμα για τα Ελληνοτουρκικά; Εκτός των άλλων ένα πολύπλοκο νομικό ζήτημα που όμως βολεύει το πολιτικό σύστημα. 

Του Ζαχαρία Μυτιληνιού

Με το άρθρο 44 του Συντάγματος τίθενται οι γενικοί κανόνες της διενέργειας δημοψηφίσματος. Σύμφωνα με το άρθρο αυτό η Πρόεδρος της Δημοκρατίας μπορεί να διατάξει τη διενέργεια δημοψηφίσματος εφόσον υπάρχει σχετική πρόταση του υπουργικού συμβουλίου και εφόσον πρόκειται για απόφαση που αφορά σε κρίσιμα εθνικά θέματα, εξαιρουμένων αυτών που αφορούν την εθνική οικονομία. 

Η απόφαση όμως λαού δεν είναι δεσμευτική για την κυβέρνηση... 

Σύμφωνα με το άρθρο 28 πργ 3 του Συντάγματος μια κυβέρνηση μπορεί να περιορίσει την εθνική κυριαρχία μόνον με πλειοψηφία 151 βουλευτών. Ναι και όμως 151 βουλευτές αρκούν για να ξεπουλήσουν τα πάντα. 

Εδώ όμως υπάρχει ένα άλλο μεγάλο ερώτημα. Τυχόν συμφωνία με την Τουρκία ή οποιαδήποτε άλλη χώρα όπου τα θαλάσσια όρια μας δεν συμπίπτουν με αυτά που κατά καιρούς κυκλοφορούν στα μέσα ενημέρωσης και το διαδίκτυο, θα αποτελούν παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας; 

Ηθικά ναι, ΝΟΜΙΚΑ όμως ΌΧΙ. 

Ως εθνικής κυριαρχίας αν και νομικά δεν ορίζεται κάτι, είναι όμως ευρέως αποδεκτό ότι αυτό περιλαμβάνει την εξουσία ενός κράτους να λαμβάνει αποφάσεις ελεύθερα μέσα σε ένα συγκεκριμένο χώρο. Η εθνική κυριαρχία λοιπόν συνδέεται με την εδαφική κυριαρχία. 

Προσέξτε όμως ο χώρος που αυτή τη στιγμή ορίζεται ως εθνικός είναι μόνον τα εδάφη και η θάλασσα σε ακτίνα 6 μιλίων σε Αιγαίο, Λιβυκό, Ικάριο, Θρακικό, Μητρώο Πέλαγος και στα 12 μίλια στο Ιόνιο, καθώς και η ΑΟΖ στα δυτικά με Ιταλία και ένα μικρό τμήμα στα νότια με Αίγυπτο. 

Όπως θυμάστε βασικό μέρος της κυβερνητικής προπαγάνδας το προηγούμενο διάστημα, ιδιαίτερα με την επέκταση των ΕΧΥ στα 12 μίλια στο Ιόνιο, ήταν ότι η Ελλάδα επί των ημερών της <<μεγάλωσε>>, πράγμα που νομικά έχουν απόλυτο δίκιο. Νομικά όμως απλά επιβεβαιώθηκε κάτι που ούτως ή άλλως ήταν ευρέος και ηθικά αποδεκτό. 

Νομικά η Ελλάδα ΠΟΥΘΕΝΑ άλλου δεν ΑΣΚΕΙ ΕΘΝΙΚΗ ΚΥΡΙΑΡΧΊΑ. Συνεπώς δεν τίθεται θέμα ποινικών ευθυνών εφόσον οι χάρτες που προκύψουν από μια ενδεχόμενη ελληνοτουρκική συμφωνία δεν συμπίπτουν με αυτούς που γνωρίζουμε. Άρα ούτε τίθεται νομικό ζήτημα προδοσίας και ζημιάς της χώρας κατά την εθνική διαπραγμάτευση. 

Αντίθετα βέβαια η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να πουλήσει το σενάριο οτι σε κάθε περίπτωση η Ελλάδα "μεγάλωσε" και ο "πόλεμος με την Τουρκία αποφεύχθηκε". 

Νόμιμα μεν.... Ανήθικα δε...

Παραθέτω το άρθρο 44 του Συντάγματος

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Αυτές τις κρίσιμες ώρες επέλεξε η κυβέρνηση να παίζει με το συνταξιοδοτικό των Ενόπλων Δυνάμεων

Το νομικό καθεστώς των Ιμίων - Ο επίσημος χάρτης της Τουρκίας

Οι δύο θεωρίες για την προφητεία για τη διπλή Πασχαλιά. Θα είναι το 2017 ή το 2018;;;

Σοκ στο οικονομικό επιτελείο: Οι Έλληνες όχι απλά δεν πληρώνουν, αλλά συνεχώς δημιουργούν νέα χρέη αδιαφορώντας για κατασχέσεις και ποινές