Γιατί η Αφρική χρειάζεται τουρκικά drones;
7 μη επανδρωμένα αεροσκάφοι Bayraktar Akinci UAV
Μετά τις χώρες του ΝΑΤΟ , οι αφρικανικές χώρες χτυπούν επίσης την πόρτα της Τουρκίας για συνεργασία με την αμυντική βιομηχανία.
Με το Bayraktar TB2 Drone της Τουρκίας , η Τουρκία αντιμετωπίζει υψηλή ζήτηση για συνεργασία με αφρικανικές χώρες.
Στην Αφρική, το μοντέλο TB2 Bayraktar έχει μεγάλη ζήτηση αφού χρησιμοποιήθηκε κατά τη διάρκεια των συγκρούσεων στη Λιβύη την αποσχισθείσα περιοχή του Αζερμπαϊτζάν, Ναγκόρνο-Καραμπάχ και στην Ουκρανία τα τελευταία χρόνια.
Οι στρατιωτικές πωλήσεις της Τουρκίας το 2002 αποτιμήθηκαν σε περίπου 1 δισεκατομμύριο δολάρια και οι ετήσιες εξαγωγές ανήλθαν σε περίπου 248 εκατομμύρια δολάρια. Σύμφωνα με την έκθεση της Ένωσης Κατασκευαστών Αμυντικής Βιομηχανίας το 2021, οι πωλήσεις του αμυντικού και αεροδιαστημικού τομέα της Τουρκίας έφτασαν τα 10,1 δισεκατομμύρια δολάρια και οι εξαγωγές ανήλθαν συνολικά σε 3,2 δισεκατομμύρια δολάρια, ξεπερνώντας τα 2,6 δισεκατομμύρια δολάρια σε εισαγωγές, παρόλο που η Ιταλία, η Γερμανία, η Γαλλία, οι ΗΠΑ, η Ρωσία και η Κίνα είναι πιο αποτελεσματικές χώρες της περιοχής όσον αφορά την άμυνα.
Συγκριτικά, η Αφρική είναι μια νέα αγορά για τις τουρκικές αμυντικές εταιρείες. Οι εξαγωγές άμυνας και αεροδιαστημικής στην ήπειρο αυξάνονται, από 83 εκατομμύρια δολάρια το 2020 σε 288 εκατομμύρια δολάρια το 2021. Τουρκικές εταιρείες έχουν πουλήσει διάφορους εξοπλισμούς και τεθωρακισμένα οχήματα σε 14 αφρικανικά έθνη: Μπουρκίνα Φάσο, Αλγερία, Τσαντ, Μαρόκο, Γκάνα, Κένυα, Μάλι, Μαυριτανία, Νίγηρας, Νιγηρία, Σενεγάλη, Σομαλία, Ρουάντα και Ουγκάντα.
Από την άλλη πλευρά, η απαίτηση του ΝΑΤΟ για τα drones της Turkiye γίνεται πάντα μια ώθηση για τις αφρικανικές χώρες. Μετά τη ρήξη μεταξύ ΝΑΤΟ και Τουρκίας, η Φινλανδία ξεκίνησε μια επίθεση γοητείας για να κερδίσει την Τουρκία με στόχο την είσοδο της στο ΝΑΤΟ, προτείνοντας ότι θα μπορούσε να αγοράσει τουρκικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη και να χαλαρώσει τους κανόνες πώλησης όπλων, καθώς και επιμένοντας ότι είναι σκληρή απέναντι στην τρομοκρατία.
Μετά από αυτό το βήμα, το γαλλόφωνο έθνος της Δυτικής Αφρικής του Τόγκο απέκτησε ένα φορτίο Bayraktar TB2 Drone καθώς σχεδιάζει να χρησιμοποιήσει τουρκικής κατασκευής Bayraktar TB2 για να παρακολουθεί τα βόρεια σύνορά του και να υποστηρίξει τις μαχητικές του δυνάμεις.
Στη Σομαλία, στρατιώτες που έχουν εκπαιδευτεί μαζί με Τούρκους πολεμούν, εδώ και χρόνια, ενάντια στους μαχητές της Al-Shabaab. Ωστόσο, μια παρατεταμένη πολιτική κρίση στη Σομαλία έχει εγείρει φόβους μεταξύ των διεθνών εταίρων ότι ο στρατός της Σομαλίας θα εμπλακεί σε τοπικές συγκρούσεις.
Σύμφωνα με τη διπλωματία των στρατιωτικών βάσεων, η Τουρκία φέρεται να έχει δημιουργήσει ένα δίκτυο 37 στρατιωτικών βάσεων σε ολόκληρη την Αφρική συνολικά, σύμφωνα με τον επιβεβαιωμένο στόχο του Ερντογάν να τριπλασιάσει τον ετήσιο όγκο εμπορίου με την ήπειρο στα 75 δισεκατομμύρια δολάρια τα επόμενα χρόνια.
Η Άγκυρα έχει ήδη μια στρατιωτική βάση στη Σομαλία και το Μαρόκο και η Τυνησία φέρεται να παρέλαβαν την πρώτη τους παράδοση τουρκικών μαχητών drones τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ανεξάρτητα από τις εσωτερικές συγκρούσεις οι, αφρικανικές χώρες, πρέπει να οικοδομήσουν την ικανότητά τους όχι μόνο για θέματα ασφάλειας ή για την προστασία τους από τη διεθνή απειλή αλλά και για την τεχνολογική ευημερία της αμυντικής βιομηχανίας.
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από τον Eugene Gholz, πολιτικό επιστήμονα για τη διαχείριση και την τεχνολογία της άμυνας και τον Harvey Sapolsky, πρώην Διευθυντή Σπουδών Ασφαλείας του MIT, μία από τις μεγαλύτερες απειλές για κάθε έθνος είναι να τροφοδοτήσει το σύστημα αμυντικής καινοτομίας.
Η μεγαλύτερη πρόκληση ανάμεσα στον πόλεμο εξουσίας ΗΠΑ-Κίνας είναι ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες υστερούν τεχνολογικά, ειδικά έναντι της Κίνας. Ως εκ τούτου, οι απειλές του τρόμου, ο αυξανόμενος γεωπολιτικός ανταγωνισμός και οι αυξανόμενες ζώνες συγκρούσεων και η προθυμία για ενδυνάμωση της αμυντικής βιομηχανίας με υψηλή τεχνολογία υπαγόρευσαν σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών στην Αφρική, προσφέροντας, μεταξύ άλλων, ευκαιρίες εξαγωγών στους Τούρκους κατασκευαστές.
Συνοψίζοντας, οι πολιτικές και διπλωματικές εντάσεις με τις χώρες του ΝΑΤΟ ενδέχεται να επηρεάσουν τη νεοσύστατη δύναμη και την ικανότητα της Τουρκίας να επεκτείνει τις αγορές της σε ολόκληρη την Αφρική. Ταυτόχρονα, η αλληλεγγύη στο ΝΑΤΟ πρέπει να είναι η προτεραιότητα για την Άγκυρα μετά από περισσότερα από 70 χρόνια συμμετοχής στη συμμαχία. Ως εκ τούτου, η αποτελεσματικότητα της Τουρκίας στην αφρικανική ήπειρο είναι στενά συνδεδεμένη με τις σχέσεις της με το ΝΑΤΟ.