Το Ανώτατο Δικαστήριο απορρίπτει την προσπάθεια της Τουρκίας να σταματήσει τις αγωγές για καυγάδες των ΗΠΑ.


ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ (AP) — Το Ανώτατο Δικαστήριο απέρριψε τη Δευτέρα την προσπάθεια της Τουρκίας να κλείσει τις αγωγές στα αμερικανικά δικαστήρια λόγω βίαιου καυγά έξω από την κατοικία του Τούρκου πρέσβη στην Ουάσιγκτον πριν από περισσότερα από πέντε χρόνια που άφησε τους αντικυβερνητικούς διαδηλωτές να ξυλοκοπούνται άσχημα.

Οι δικαστές δεν σχολίασαν απορρίπτοντας τα επιχειρήματα της Τουρκίας ότι η αμερικανική νομοθεσία προστατεύει τις ξένες χώρες από τις περισσότερες αγωγές. Τα κατώτερα δικαστήρια αποφάνθηκαν ότι αυτές οι προστασίες δεν επεκτάθηκαν στα γεγονότα της 16ης Μαΐου 2017, όταν κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν , «οι τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας συγκρούστηκαν βίαια με πλήθος διαδηλωτών», όπως περιέγραψε την κατάσταση ένας δικαστής.

Η ενέργεια του Ανωτάτου Δικαστηρίου επιτρέπει στις αγωγές να προχωρήσουν. Στις αγωγές, οι διαδηλωτές ισχυρίζονται ότι δέχθηκαν βάναυσες γροθιές και κλωτσιές, τους έβρισαν και τους χαιρέτισαν με βρισιές και χειρονομίες να κόβουν το λαιμό. Σύμφωνα με τις καταγγελίες, μια γυναίκα γλίστρησε έπεσε και έχασε τις αισθήσεις της και υπέστη επιληπτικές κρίσεις, ενώ άλλες ανέφεραν μετατραυματικό στρες, κατάθλιψη, διάσειση και εφιάλτες.

Το ανώτατο δικαστήριο είχε αναβάλει την απόφαση για το αν θα παρέμβει για μήνες, ζητώντας τις απόψεις της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα νομικά ζητήματα που παρουσιάστηκαν.

Η Τουρκία μπορεί να μηνυθεί υπό αυτές τις συνθήκες, δήλωσε το υπουργείο Δικαιοσύνης στην κατάθεσή του στο ανώτατο δικαστήριο, καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι τα κατώτερα δικαστήρια είχαν δίκιο όταν διαπίστωσαν ότι ο σύμμαχος των ΗΠΑ δεν έχει νομική ασυλία.

Δικηγόροι της τουρκικής κυβέρνησης είχαν πει στο δικαστήριο ότι τα στοιχεία ασφαλείας του Ερντογάν είχαν τη διακριτική ευχέρεια να χρησιμοποιήσουν σωματική βία επειδή προστάτευαν τον αρχηγό του κράτους σε μια δυνητικά επικίνδυνη κατάσταση.

Περιέγραψαν ορισμένους διαδηλωτές ως «υποστηρικτές μιας ξένης τρομοκρατικής οργάνωσης που χαρακτηρίζεται από τις ΗΠΑ που αποτελεί πραγματική απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας».

Ο καυγάς καταγράφηκε στην κάμερα και οδήγησε σε ποινικές διώξεις εναντίον ορισμένων αξιωματικών ασφαλείας του Ερντογάν και πολιτών υποστηρικτών, δύο από τους οποίους παραδέχθηκαν την ενοχή τους. Οι περισσότερες άλλες κατηγορίες αποσύρθηκαν.

Η βία σημειώθηκε καθώς ο Ερντογάν επέστρεφε στην κατοικία του πρέσβη μετά από επίσκεψη στον Λευκό Οίκο, όπου ο ίδιος και ο τότε πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ υποσχέθηκαν συνεργασία για την καταπολέμηση της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Ο Ερντογάν παρέμεινε στο αυτοκίνητό του αφότου έφτασε στην κατοικία του πρέσβη ενώ σημειώθηκε μια αρχική συμπλοκή. Οι μηνύσεις υποστηρίζουν ότι διέταξε μια δεύτερη, πιο βίαιη επίθεση. Η Τουρκία λέει ότι δεν έκανε κάτι τέτοιο.

AP news

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Βόμβα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο: Ενσωμάτωση των εμβολίων κατά του covid19 στα παιδικά εμβόλια

Ηχήστε οι σάλπιγγες... Καμπάνες βροντερές...

Η Ρωσία υπόσχεται σιτηρά στα φτωχότερα έθνη Η Μόσχα θα προμηθεύσει επίσης δωρεάν λιπάσματα σε τέτοιες χώρες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

UAV και DRONE το παρόν και το άμεσα μέλλον στις συρράξεις Τουρκίας - Ελλάδας

ΕΚΤΑΚΤΟ : Σε 12 περιοχές της Ουκρανίας ηχούν αυτή τη στιγμή (15.45) οι σειρήνες