Σημασία ελάχιστη έχει τι πραγματικά γίνεται. Σημασία έχει τι γράφεται στη συνείδηση των πολλών


Γράφει ο Αντώνης Γαύρος

Ότι και να λένε τα ρεπορτάζ, ότι και να γράφουν οι εφημερίδες, ότι και να προσπαθούν να πουλήσουν οι πολιτικοί σημασία έχει τι λέγεται και τι γράφεται στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στα καφενεία και στα κομμωτήρια.

Μέχρι πρότινος 9 στους 10 διαμόρφωναν άποψη από τα μέσα ενημέρωσης. 'Ηδη στο ευρωβαρόμετρο βλέπουμε ότι οι Έλληνες πλέον δεν επιλέγουν τα συστημικά μέσα ενημέρωσης και προτιμούν το κουτσομπολιό στο facebook, μια τυχαία ανάρτηση με ένα καλό σχόλιο, μια φωτογραφία που θα τους κεντρίσει το ενδιαφέρον.

Γενικά άποψη στη χώρα μας διαμορφώνεται επί παντός επιστητού μέσα από ένα τυχαίο κείμενο 2 σειρών ή μια εικόνα και γενικότερα οτιδήποτε δεν ξεπερνάει το 1 λεπτό. Γιατί τόσο διαθέτει ο μέσος Έλληνας για την ενημέρωση του.

Στο πλαίσιο αυτό δεν έχει καμία σημασία αν αύριο βγει η αστυνομία και πει ότι η εφοριακός ήταν θύμα κυκλώματος ή ερωτοδουλειά. Στη συνείδηση γράφθηκε ότι την έφαγαν γιατί ήταν ελεγκτής. Τέλος.

Η "συνείδηση" αυτή αλλάζει;;;

Σοφή ερώτηση. Τα βιβλία λένε ότι αλλαγές επέρχονται μόνον με βίαιο τρόπο, με οργή και με θυμό και με ύβρεις. Και εδώ ο Πολάκης παίζει ακριβώς αυτό το παιχνίδι...

Την ίδια ώρα το σύστημα των ΜΜΕ πασχίζει να πάρει την πρώτη κίνηση, το πρώτο βλέμμα, όμως μέχρι σήμερα δεν τα καταφέρνει. Βλέπετε ότι και να γράψει η Χ ή Ψ φυλλάδα (έντυπη ή διαδικτυακή) η πληροφορία μέσω των σελίδων κοινωνικής δικτύωσης είναι πολύ πιο γρήγορη. Στο ίδιο πλαίσιο έφτιαξαν και τις χοαξ σελίδες (4-5 είναι ήδη στη χώρα μας), όμως εκείνες απλά έχουν το στάνταρ κοινό τους, τους δήθεν πιο ψαγμένους. Τα διαδικτυακά στατιστικά δείχνουν ότι καμία σελίδα αντιχοαξ δεν μπορεί να μπει στην κατοστάδα των σελίδων που κατηγορούν για ψευδείς ειδήσεις (ούτε καν στις 300άδα), ενώ και οι ενημερωτικές έχουν μια σταθερή πτώση, με την ενημέρωση πλέον να είναι αποτέλεσμα των κουτσομπολιού της κοινωνικής δικτύωσης.

Και εκεί όμως τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Μεγάλα κείμενα δεν τα διαβάζει κανείς. Πάνω από 2-3 παραγράφους (και πολλούς λέω) πάνε στα αζήτητα. Τι και αν άνθρωποι με ζήλο και μυαλό και όρεξη δαπάνησαν ώρες για να αποτυπώσουν στο χάος του facebook απίστευτα πράγματα. Το 99% των χρηστών διαβάζει μέχρι 5 γραμμές...

Θα ρωτήσουν κάποιοι, ποίος ο σκοπός του άρθρου.

Η απάντηση απλή. Κανένας, την διαπίστωση μου σας περιγράφω.  

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Αναπληρωτής Πρωθυπουργός της Σερβίας Zorana Mihajlovic μίλησε για το ατύχημα στον πετρελαιαγωγό Druzhba

Η μάχη με τους "συνωμοσιολόγους"...

Βόμβα από το Πανεπιστήμιο του Οχάιο: Ενσωμάτωση των εμβολίων κατά του covid19 στα παιδικά εμβόλια

Η Ρωσία υπόσχεται σιτηρά στα φτωχότερα έθνη Η Μόσχα θα προμηθεύσει επίσης δωρεάν λιπάσματα σε τέτοιες χώρες, είπε ο Ρώσος πρόεδρος

UAV και DRONE το παρόν και το άμεσα μέλλον στις συρράξεις Τουρκίας - Ελλάδας