Βρετανικό Ινστιτούτο στον Business Insider : Κίνδυνος εμφυλίων σε πάνω από μισές χώρες του κόσμου



Ο κίνδυνος εμφύλιων αναταραχών έχει αυξηθεί φέτος σε περισσότερες από τις μισές χώρες του κόσμου, σηματοδοτώντας μια επερχόμενη περίοδο αυξημένης παγκόσμιας αστάθειας που τροφοδοτείται από τον πληθωρισμό, τον πόλεμο και τις ελλείψεις σε βασικά είδη, λέει μια νέα ανάλυση.

Σύμφωνα με τη Verisk Maplecroft, μια εταιρεία παροχής συμβουλών και πληροφοριών σχετικά με κινδύνους με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο, 101 από τις 198 χώρες που παρακολουθήθηκαν στον Δείκτη Πολιτικών Αναταραχών παρουσίασαν αύξηση στον κίνδυνο εμφύλιων αναταραχών μεταξύ του δεύτερου και του τρίτου τριμήνου του τρέχοντος έτους.

Η εταιρεία έγραψε στην έκθεσή της την Πέμπτη ότι μόνο 42 χώρες είδαν μείωση αυτού του κινδύνου.

«Αν και υπήρξαν αρκετές διαμαρτυρίες υψηλού προφίλ και μεγάλης κλίμακας κατά το πρώτο εξάμηνο του 2022, τα χειρότερα αναμφίβολα δεν έχουν έρθει ακόμη», πρόσθεσε.

Ο δείκτης της Verisk βασίζεται σε διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των επιπέδων πληθωρισμού, του τρόπου με τον οποίο οι χώρες αντιδρούν στη διαφωνία και του καταστροφικού αντίκτυπου που θα μπορούσε να έχει η πολιτική αναταραχή στην υποδομή μιας χώρας.

Η έκθεση ανέφερε ότι χώρες όπως το Περού, η Κένυα, ο Ισημερινός και το Ιράν έχουν δει δυσαρέσκεια να εμφανίζεται στους δρόμους τους λόγω του αυξανόμενου κόστους. Σύμφωνα με τον δείκτη Verisk, η Σρι Λάνκα είδε τη σημαντικότερη μείωση της κυβερνητικής σταθερότητας καθώς μαζικές διαδηλώσεις για τη χειρότερη οικονομική κρίση στη σύγχρονη ιστορία της χώρας ανέτρεψαν τον πρώην πρόεδρο Gotabaya Rajapaksa τον Ιούλιο.

Μερικά από τα έθνη που κινδυνεύουν περισσότερο από πολιτικές αναταραχές είναι χώρες μεσαίου εισοδήματος, οι οποίες διέθεταν τα κεφάλαια για να προσφέρουν κοινωνική προστασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, αλλά τώρα αγωνίζονται να διατηρήσουν τις δαπάνες ζωτικής σημασίας για τον πληθυσμό τους, έγραψαν οι ερευνητές.

Οι πλουσιότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης αντιμετωπίζουν τους ίδιους κινδύνους, με πιθανή αύξηση της δυσαρέσκειας στην Ελβετία, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη λόγω των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία.

«Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία επιβαρύνει τις τιμές των τροφίμων και των καυσίμων και πυροδοτεί μια κρίση κόστους ζωής σε ολόκληρο τον κόσμο», έγραψε η εταιρεία. «Ωστόσο, οι χειρότερες επιπτώσεις δεν έχουν ακόμη ξεκινήσει».

Εν τω μεταξύ, οι ελλείψεις ενέργειας στη Γερμανία οδήγησαν σε διακοπές ρεύματος και ακραίες αυξήσεις των τιμών της ηλεκτρικής ενέργειας , με την κορυφαία ρυθμιστική αρχή της χώρας να δηλώνει ότι το έθνος πρέπει να μειώσει τη χρήση φυσικού αερίου για να μπορέσει αργότερα να αντέξει τον ερχόμενο χειμώνα.

Η Ολλανδία, η οποία συνήθως εισάγει το 15% του φυσικού της αερίου από τη Ρωσία, αντιμετωπίζει επίσης ένα δίλημμα σχετικά με το αν θα αυξήσει τις γεωτρήσεις στην πλούσια σε φυσικό αέριο περιοχή Groningen και κινδυνεύει να προκαλέσει περισσότερους καταστροφικούς σεισμούς που έχουν ήδη καταστρέψει σοβαρές ζημιές σε 26.000 σπίτια.

Ο πληθωρισμός πιθανότατα θα γίνει πιο αισθητός τους επόμενους μήνες και αναμένεται να επιδεινωθεί το 2023, έγραψε η Verisk.

«Μόνο μια σημαντική μείωση των παγκόσμιων τιμών των τροφίμων και της ενέργειας μπορεί να ανακόψει την αρνητική παγκόσμια τάση στον κίνδυνο πολιτικής αναταραχής», ανέφερε η εταιρεία.

Ο καιρός είναι επίσης βασικός παράγοντας, πρόσθεσε. Εάν οι ψυχρότερες από τις συνηθισμένες θερμοκρασίες πλήξουν την Ευρώπη το φθινόπωρο και το χειμώνα, θα επιδεινωθεί μια «ήδη σοβαρή κρίση ενέργειας και κόστους ζωής», έγραψε η εταιρεία.

Πρόσθεσε ότι η ξηρασία θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τις τιμές των τροφίμων και να πυροδοτήσει διαμαρτυρίες στις πληγείσες χώρες.

«Οι επόμενοι έξι μήνες είναι πιθανό να είναι ακόμη πιο ενοχλητικοί», ανέφερε η περίληψη της έκθεσης.

Μετάφραση από ανάλυσης της  Maplecroft για το περιοδικό Business Insider 

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

Ο Ουκρανικός στρατός αντιμετωπίζει μεγάλες απώλειες λόγω διακοπής λειτουργίας του Starlink

Απ΄ότι πήρε το αυτί μου, πολύ σύντομα θα τεθεί το θέμα της μαντήλας στην Ελλάδα!

Οι 8 Τούρκοι που ζητά ο Ερντογάν και τα δύο μέτρα και σταθμά της Τουρκίας!

Διανομή φυλλαδίων στα Ελληνικά για την "αγάπη" μεταξύ αλλόθρησκων και μουσουλμάνων στην Αττική